6 leacuri mănăstirești cu frunze de vâsc

Articol documentat

Vâscul (Viscum album) este o plantă medicinală impresionantă. Studiile recente au arătat că poate crește speranța de viață a bolnavilor de cancer.

6 Leacuri manastiresti cu frunze de vasc

6 Leacuri manastiresti cu frunze de vasc

Proprietățile vâscului

Cercetările științifice realizate până în prezent au demonstrat că vâscul are următoarele proprietăți:

  • imunomodulatoare
  • anticancerigene
  • antitumorale
  • antidiabetice
  • cardiace
  • sedative
  • hepatoprotectoare
  • neurofarmaceutice
  • antibacteriene
  • antifungice
  • antiartritice

Dat fiind diversitatea activităților sale, vâscul poate constitui un adjuvant valoros în susținerea tratamentului multor boli.

Citește și – Vâscul întărește imunitatea, scade tensiunea și ajută în tratamentul cancerului

Printre cei mai importanți compuși identificați în frunzele de vâsc se numără lectinele și viscotoxinele. Acestea au efecte citotoxice și apoptotice (de distrugere a celulelor canceroase), demonstrând un rol important în tratamentul cancerului.

Triterpenii, fitosterolii, oligo- și polizaharidele, acizii fenolici, flavonoidele și fenilpropanoidele sunt alți compuși valoroși din vâsc, înzestrați cu proprietăți antioxidante, anticancerigene și antiinflamatoare. Aceștia din urmă contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Extractele din vâsc sunt folosite în medicina tradițională și modernă în tratamentul hipertensiunii arteriale și a artritei. Au de asemenea un potențial hepatoprotector și sedativ.

Specii de vâsc periculoase

În scop terapeutic, de la vâsc se folosesc doar frunzele, nu și bobițele albe, care pot fi otrăvitoare. Frunzele au cel mai mare potențial tămăduitor în perioada de iarnă decembrie – februarie.

Se impune o mare atenție la recoltarea vâscului. Nu culegeți frunze de vâsc de pe plop, salcie, tei, arțar, nuc sau frasin. Speciile de vâsc care pot fi utilizate în scop medicinal sunt cele care cresc pe pomii fructiferi (măr, păr, gutui, prun) și pe conifere (brad, pin).

Însă din cauza numeroaselor specii care sunt periculoase pentru consumul uman, este indicat să se folosească doar vâscul cumpărat din magazinele naturiste.

Citește și – Tinctură de vâsc pentru hipertensiune, imunitate, infecții, anxietate, oboseală

6 leacuri mănăstirești cu vâsc

Monahii din Subcarpații Getici întrebuințează vâscul afecțiuni cardiovasculare, precum hipertensiune arterială și ischemie cardiacă, dar și pentru sciatică, tuse convulsivă, astm sau boli pulmonare.

Frunzele vâscului au proprietăți antiinflamatoare, antispasmodice, sedative și imunomodulatoare.

Au efecte vasodilatatoare, reglează ritmul cardiac și ajută la combaterea tensiunii arteriale crescute și a aterosclerozei.

Pentru creșterea imunității

Se poate face o cură de creștere a imunității cu pulbere de frunze de vâsc. Se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere și se ține sub limbă câteva minute, după care se înghite cu 1 cană de apă.

Contra hipertensiunii arteriale

Se face o cură cu macerat la rece din vâsc. Se pun 2 lingurițe de frunze de vâsc în 500 ml de apă rece și se lasă 12 ore la macerat, după care se filtrează.

Se consumă câte 2 căni pe zi, administrate pe parcursul zilei.

Împotriva aterosclerozei

Se recomandă același macerat indicat mai sus în hipertensiunea arterială. Pe parcursul zilei se vor consuma și 2 căni cu ceai de salvie.

Citește și – Recomand fiecărui om să facă anual o cură cu vâsc – Maria Treben

Pentru bolile plămânilor

Se fac câte 2 cure pe an cu macerat alcoolic de vâsc. Se umple un borcan de 400 de grame cu pulbere de frunze de vâsc și se completează cu suficient rachiu natural de 40 de grade. Poate să fie țuică de prune.

Se închide borcanul și se lasă la macerat 3 zile, agitând zilnic recipientul pentru extragerea substanțelor active din plantă.

Se consumă câte 3 lingurițe pe zi. O cură durează în total 17 zile. Preparatul se administrează 10 zile la rând, după care se face o pauză de 1 săptămână și se reia administrarea încă 7 zile consecutiv.

Cura cu macerat de vâsc se va administra doar de 2 ori pe an, nu mai mult.

Pentru tusea convulsivă

În momentul în care apar crize de tuse convulsivă, se ia câte 1 vârf de cuțit de pulbere de vâsc. Aceasta se ține sub limbă câteva minute, după care se înghite cu apă.

Astm bronșic

Se recomandă 1 cană cu macerat la rece – preparat după metoda de mai sus. Acest macerat se amestecă apoi cu 1 cană de ceai de trei frați pătați și se îndulcește cu 1 linguriță de miere.

Surse articol:

  1. Anna Szurpnicka, Anna Kowalczuk, Arkadiusz Szterk, Biological activity of mistletoe: in vitro and in vivo studies and mechanisms of action, Arch Pharm Res. 2020 Jun;43(6):593-629: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32621089/
  2. Mariana Borloveanu, Utilizarea vâscului în funcție de afecțiuni, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, București, pp. 32-35
  3. Jolanta Nazaruk, Przemysław Orlikowski, Phytochemical profile and therapeutic potential of Viscum album L., Nat Prod Res. 2016;30(4):373-85: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25813519/

 

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.