Maceratul de tuia reduce umflăturile genunchiului afectat de gonartroză

Articol documentat

Tuia (Thujs occidentalis), cunoscut și sub numele de „Arborele vieții”, este un arbust cu proprietăți tămăduitoare deosebite. Este utilizat cu succes mai cu seamă în durerile reumatice și articulare.

În scop medicinal se folosesc atât frunzele, cât și fructele sale, bogate în rășini binefăcătoare.

Maceratul de tuia reduce umflaturile la genunchi

Maceratul de tuia reduce umflaturile la genunchi

Tuia în medicina tradițională

Indienii sunt cei care au descoperit pentru prima dată proprietățile terapeutice ale acestui arbust, în timpul unei expediții prin secolul al 16-lea.

Aceștia foloseau o specie de tuia japoneză – „Thuja Orientalis” pentru afecțiunile pielii și afecțiunile oaselor. Zdrobeau frunzele și le aplicau pe răni. Iar seva arbustului o aplicau sub forma unei comprese pentru calmarea durerilor de oase.

Pe acea vreme, tuia era utilizat cu succes și în tratamentul slăbiciunii cauzate de scorbut.

Utilizările sale în medicina tradițională sunt însă mult mai diverse, de la afecțiuni respiratorii (catar bronșic) și urinare (cistită, enurezis), până la afecțiunile pielii (psoriazis), afecțiuni ginecologice (carcinom uterin, amenoree) și reumatismale.

Astăzi este folosit împreună cu alte plante imunomodulatoare (precum Echinaceea) în tratamentul infecțiilor respiratorii și ca adjuvant al tratamentului antibiotic în bronșită, angină, faringită, otită medie și sinuzită.

Citește și – Unguentul de tuia – bun pentru noduli, ganglioni inflamați și dureri reumatice

Macerat de tuia pentru gonartroză – rețetă

În medicina monahală există o rețetă de macerat de tuia care poate fi util în gonartroză.

Se ia o sticlă de 1 litru și se umple pe jumătate cu fructe de tuia. Se completează până sus cu sare mare și se toarnă alcool de 60 de grade.

Se lasă un spațiu liber de 1 cm. sub gura sticlei. Se pune capacul, se închide ermetic și se agită sticla pentru omogenizarea ingredientelor.

Fructele de tuia se lasă la macerat în alcool și sare vreme de 1 lună. Sticla trebuie ținută în acest interval într-un loc rece, ferit de lumină.

Trebuie să agitați sticla zilnic, pentru a ajuta la extragerea principiilor active din tuia în alcool.

După cele 30 de zile, se strecoară alcoolul, iar maceratul obținut se păstrează în sticle închise la culoare. Acestea trebuie păstrate într-un loc răcoros și întunecos.

Citește și – Artroză și gonartroză – tratamente naturiste

Mod de utilizare

Se încălzește o cârpă și apoi se înmoaie în maceratul de tuia (încălzit și el puțin în prealabil). Se aplică pe genunchiul afectat, care se înfășoară apoi cu un fular gros. Compresa se lasă să acționeze câteva ore, păstrând căldura la nivelul genunchiului.

Tratamentul cu macerat de tuia se poate folosi ori de câte ori apar dureri sau disconfort din cauza gonartrozei.

Pentru tratarea rănilor și ameliorarea durerilor reumatice se poate folosi de asemenea tinctura sau unguentul de tuia. Aceste produse se pot procura de la magazinele naturiste.

Citește și – Unguentul de TUIA vindecă RĂNILE, afecțiunile OASELOR și DURERILE reumatice

Surse articol:

1. Mariana Borloveanu, Macerat calmant pentru gonartroză, Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, București, pp. 28-30
2. Belal Naser, Cornelia Bodinet, Martin Tegtmeier, and Ulrike Lindequist, Thuja occidentalis (Arbor vitae): A Review of its Pharmaceutical, Pharmacological and Clinical Properties, Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Mar; 2(1): 69–78: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1062158/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.