Iertarea aduce vindecare minții, sufletului și trupului

Poruncile lui Dumnezeu nu sunt doar un cod de legi morale. Ci ele au un caracter taumaturgic, vindecător, spune Starețul Efrem Vatopedinul.

Păzirea poruncilor ne ajută să ne păzim sănătatea sufletească și trupească. Este calea cea mai ușoară și grabnică spre mântuire.

Iertarea aduce vindecare mintii, sufletului si trupului

Iertarea aduce vindecare mintii, sufletului si trupului: Jannoon028 – www.freepik.com

Săvârșirea păcatelor, depărtarea de Dumnezeu, aduce de cele mai multe ori îmbolnăvirea în plan fizic.

Orice păcat pe care îl săvârșim slăbănogește sufletul și trupul. El aduce o secătuire a puterilor noastre lăuntrice și fizice.

O mare sursă de răutate în sufletul omului este ținerea de minte a răului, zavistia, dorința de răzbunare.

Dimpotrivă, iertarea s-a dovedit de multe ori a fi un mijloc eficace de vindecare.

„Tămăduirea sufletului ajută foarte mult și în tămăduirea trupului”

Iertarea din inimă nu numai că înlătură ura, ci este totodată dătătoare de sănătate.

În locul tulburării și a furiei se face în suflet pace, liniște și bucurie. Iar bucuria care se coboară în inimă de la Dumnezeu este extrem de binefăcătoare minții și trupului.

„Terapiile moderne susțin astăzi ceea ce creștinismul învață dintotdeauna: iertarea aduce vindecare, nu numai minții, ci și trupului. Sufletul se ușurează, mintea înlătură tot ceea ce este vătămător și devine curată, iar trupul în recapătă puterea”.

Citește și – Puterea iertării asupra sănătății – cum să învățăm iertarea în 5 pași

Cel care ține minte răul nu va fi ascultat în rugăciune de către Dumnezeu. Chiar dacă ne supărăm uneori pe semenii noștri, trebuie să fim grabnici spre iertare. Să nu lăsăm să apună soarele peste mânia noastră.

Ținerea de minte a răului ne face rău nouă înșine în primul rând. Rămânând într-o stare de încrâncenare, nu putem avea liniște și odihnă.

Să nu lăsăm micile greșeli ale semenilor noștri să ne răpească pacea. Așa cum atunci când noi înșine greșim vrem să fim iertați, tot așa să facem și noi când cineva ne greșește.

Să fim cu luare aminte la felul în care ne purtăm cu ceilalți, pentru că de aici ne vine toată tulburarea.

„Din nefericire, am devenit tot mai încrâncenați, ne supărăm tot mai des și din lucruri mărunte, ne contrazicem și insistăm să ni se dea întotdeauna dreptate, asistăm la tot felul de situații conflictuale, la lucru, pe stradă și chiar în familie”.

Să lăsăm de la noi, ca să fie bine. Pentru că pacea este mai mare decât dreptate. Este mai important să salvăm o relație decât să ni se dea dreptate.

Să evităm certurile pe cuvinte și idei. Să ne purtăm cu bunătate, să arătăm îngăduință față de neputințele tuturor. Să fim iubitori de oameni și lesne iertători, precum Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc este.

Când apar situații conflictuale, să cerem repede iertare, chiar dacă nu noi suntem cei care am greșit. Făcând așa, conflictul se va aplana imediat, iar noi vom primi har de la Dumnezeu și iertarea propriilor păcate.

Citește și – Dacă soțul greșește dar își cere iertare, iertați-l, altfel nu veți fi iertate de Dumnezeu

Este foarte ușor să ceri iertare și să ierți. Trebuie doar să renunți la orgoliu și să îți deschizi inima spre Dumnezeu și spre celălalt.

„Cu un gest atât de mărunt, de a cere iertare și a ierta, am putea lua povara de pe umerii noștri și ai celuilalt, și am putea schimba chiar viața noastră și a lui. Și totuși nu o facem”.

Nu putem ierta ușor pentru că suntem mândri, orgolioși și iubitori de sine.

„Ne afectează orgoliul, acest ghimpe izvorât din mândrie, care nu ne lasă să ne smerim și să recunoaștem că suntem slabi, și noi și aproapele nostru, că greșim și noi și el, și că avem nevoie de iertare și unii și alții”.

Incapacitatea de a ierta vine din lipsa iubirii.

„Cel care iubește, acela și iartă, acela uită nedreptățile, binecuvântează, face binele și se roagă pentru ceilalți”.

A ierta realmente înseamnă a-l așeza pe celălalt înapoi în starea de dinaintea greșelii. Să te porți cu el ca și cum nu ți-ar fi greșit cu nimic.

Citește și – Iertarea nu se dă pe merit, ci pe temeiul dragostei…

Dac. asist. dr. Eugen Maftei – 15 Sep, 2020, Iertarea cea vindecatoare, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/patristica/iertarea-cea-vindecatoare-157079.html

 

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.