Cea mai mare epidemie a secolului actual – DIABETUL

Deși nu este o boală contagioasă, diabetul se răspândește cu repeziciune pe întregul glob. Noile cazuri cresc într-un ritm alarmant de la an la an.

Faptul că bolile metabolice precum diabetul și obezitatea au atins niveluri epidemice la nivel mondial este prea puțin mediatizat.

Diabetul - cea mai mare epidemie a secolului actual

Diabetul – cea mai mare epidemie a secolului actual: Freepik.com

Epidemia mondială de diabet – statistici alarmante

Potrivit datelor emise de Fundația Internațională a Diabetului, circa 425 de milioane de oameni sunt bolnavi de diabet la momentul de față. Se estimează că numărul lor va depăși 600 de milioane în următoarea generație.

Experții avertizează că numărul anul al deceselor provocate de diabet depășește numărul deceselor prin SIDA și cancerul de sân.

În unele țări – precum Belize din America Centrală, unde diabetul este extrem de agresiv, bolnavii au nevoie insulină în fiecare zi.

Problema este că există zone foarte sărace, fără aparatură electrocasnică sau electricitate, care nu permit păstrarea insulinei în casă.

Bolnavii de diabet sunt nevoiți să păstreze insulina în frigiderele din micile magazine din apropiere.

Antropologul Amy Moran-Thomas, care a cercetat de mai bine de 10 ani evoluția diabetului, diabetului face o remarcă uluitoare.

În țările sărace, insulina stă fix lângă acele băuturi răcoritoare – care au contribuit de la început la înmulțirea cazurilor de diabet.

Este îngrijorător faptul că alimentele care cresc riscul de diabet sunt disponibile în zone în care condițiile de trai și accesul la medicamente sunt precare.

Este vorba despre alimente necalitative, bazate pe ingrediente ieftine, precum siropul de fructoză sau glucoză, apă de orez, făină și zahăr alb.

Amy Moran-Thomas a descoperit cu stupoare că nu bolile infecțioase reprezintă adevărata criză de sănătate din America Centrală, ci diabetul.

Ceea ce se întâmplă în Belize este o imagine a ceea ce se întâmplă la nivel mondial.

Crearea și soluționarea problemei aduce profituri uriașe

Creșterea consumului de carbohidrați și zaharuri este îngrijorător, mai ales la tineri și copii.

Crearea de produse care contribuie la apariția bolilor metabolice, precum și de medicamente pentru tratarea lor aduce un profit uriaș economiei globale.

Atâta timp cât profitul se înregistrează atât din crearea problemei, cât și din tratarea ei, întreruperea acestui cerc vicios este dificil de realizat.

Care sunt simptomele de diabet

Principalele semne de diabet de tip 1 sunt următoarele:

  • senzație crescută de sete și urinare
  • senzație crescută de foame
  • oboseală
  • vedere încețoșată
  • amorțire sau furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor
  • răni care nu se vindecă
  • scădere în greutate inexplicabilă

Diabetul de tip 2 poate trece neobservat, din cauză că simptomele se dezvoltă lent, și de mult ori sunt prea ușoare pentru a fi remarcate.

Din ce cauză apare diabetul?

Diabetul de tip 2 este tipul cel mai des întâlnit. Cauzele și factorii de risc sunt diverse:

  • supraponderalitatea, obezitatea
  • predispoziția genetică spre obezitate
  • grăsimea abdominală (crește riscul de rezistență la insulină, diabet și boli cardiovasculare)
  • dieta nesănătoasă
  • sedentarismul, mișcare fizică insuficientă
  • istoricul familial

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună. El apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta din pancreas care produc insulina.

Oamenii de știință sunt de părere că în apariția acestei boli sunt implicați factori genetici și de mediu, precum virusuri, bacterii sau toxine din alimente.

Diabetul gestațional poate fi cauzat de modificările hormonale care apar în timpul sarcinii, dar și de factori genetici sau care țin de stilul de viață.

Excesul ponderal este implicat și în dezvoltarea diabetului gestațional.

Surse articol:

1. Sci Tech Daily, Peter Dizikes, Worldwide Epidemic: A Closer Look at the Diabetes Disaster: https://scitechdaily.com/worldwide-epidemic-a-closer-look-at-the-diabetes-disaster/
2. National Intitute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, Symptoms & Causes of Diabetes: https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/symptoms-causes
3. Diabetes.co.uk, Causes of Diabetes: https://www.diabetes.co.uk/diabetes-causes.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.