Măceșele ajută la scăderea grăsimii abdominale

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Cei mai mulți dintre noi știm că măceșele sunt bune pentru întărirea imunității și le consumăm pe parcursul iernii ca să ne apărăm de viroze și răceli.

Studiile mai recente au arătat că aceste fructe pot ajuta inclusiv la lupta contra kilogramelor în plus.

Macesele scad grasimea abdominala

Macesele scad grasimea abdominala

Cercetările pe șoareci au arătat că extractul de măceșe inhibă creșterea în greutate și scade grăsimea viscerală (grăsimea subcutanată).

Măceșele pot preveni obezitatea

Un studiu publicat în jurnalul academic „Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity: Tagets and Therapy” a demonstrat că măceșele au efecte similare la oameni.

Studiul a durat 12 săptămâni și a fost unul de tip dublu-orb, randomizat, controlat placebo.

Citește și – Forța vindecătoare uriașă a măceșelor confirmată de studiile științifice recente

Au fost implicate 32 de persoane cu un indice de masă corporală crescut.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a primit 1 tabletă cu 100 mg de extract de măceșe pe zi. Celălalt grup a primit 1 tabletă placebo.

Nu au existat alte intervenții în dietă.

Grăsimea abdominală a fost măsurată la începutul și la finalul studiului.

Măceșele scad greutatea și grăsimea abdominală

După cele 12 săptămâni, persoanele din grupul cu măceșe au prezentat o scădere a zonei de grăsime abdominală totală și de grăsime viscerală, a greutății corporale și a indicelui de masă corporală, comparativ cu măsurătorilor de la începutul studiului.

Totodată, scăderea acestor parametri a fost semnificativ mai mare la persoanele care au primit măceșe comparativ cu grupul placebo.

Rezultatele acestui studiu sugerează că extractul de măceșe ar putea ajuta la prevenirea obezității.

Citește și – Măceșele topesc grăsimea abdominală și ajută în pre-obezitate (studii)

Mecanisme de acțiune 

Acțiunea măceșelor împotriva obezității se datorează unui compus activ major regăsit în semințele lor. Acesta se numește tilirozidă, iar extractul folosit în studiul citat mai sus conținea 0,1% din această substanță.

Cercetătorii au constatat că tilirozida acționează prin două mecanisme simultane: accelerează arderea grăsimilor și inhibă acumularea grăsimii în țesuturi.

Tilirozida are de asemenea efecte antiinflamatoare. Datorită acestor proprietăți, măceșele s-au dovedit benefice și în durerile de spate cronice, osteoartrită la genunchi sau la șold și artrita reumatoidă.

Un studiu publicat la sfârșitul anului 2016 în jurnalul „Nutrition & Metabolism” a investigat mecanismele potențiale prin care măceșele inhibă obezitatea indusă de dietă.

Rezultatele au arătat că măceșele au scăzut nivelurile de glucoză, insulină și colesterol și au împiedicat creșterea în greutate.

Citește și – Cura cu măceșe face minuni pentru sănătatea noastră!

Mecanismele de acțiune au fost reducerea adipozității, diminuarea absorbției energiei la nivel intestinal și creșterea consumului de energie.

Obezitatea apare din cauza unui dezechilibru între aportul de energie și consumul de energie. Ea poate crește riscul de diabet de tip 2, dislipidemie (creșterea grăsimilor din sânge), boli cardiovasculare și alte afecțiuni.

Măceșele au un conținut nutrițional impresionant

Măceșele sunt cea mai bună sursă de vitamina C din natură. În 100 de grame de măceșe uscate se găsesc între 1.700 și 2.000 mg de vitamina C.

În comparație cu o portocală – care are doar 50-100 mg de vitamina C, măceșele sunt cu adevărat campioane.

În farmacii și magazinele naturiste se găsesc suplimente de vitamina C obținute din măceș.

Acestea ajută la sporirea imunității, prevenirea gripei și a răcelilor.

În măceșe se găsesc și alte vitamine antioxidante, precum vitamina A și Vitamina E. Conținutul de minerale este de asemenea însemnat: magneziu, seleniu, fier, calciu, mangan.

Din fructele de măceș se pot obține diverse delicatese pentru iarnă, precum gemuri, jeleuri, siropuri, sucuri.

Cei mai mulți dintre noi fac ceai din măceșe.

Citește și – Cum să consumi măceșe  în fiecare zi, pentru o sănătate de fier!

Surse articol:

1. Akifumi Nagatomo, Norihisa Nishida, Ikuo Fukuhara, Akira Noro, Yoshimichi Kozai, Hisao Sato, and Yoichi Matsuura, Daily intake of rosehip extract decreases abdominal visceral fat in preobese subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Diabetes Metab Syndr Obes. 2015; 8: 147–156: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4358417/
2. Margie King, Rosehips Melt Belly Fat Naturally, The Art of Healing: https://theartofhealing.com.au/2020/09/rosehips-melt-belly-fat-naturally/
3. Cavalera, M., Axling, U., Berger, K. et al. Rose hip supplementation increases energy expenditure and induces browning of white adipose tissue. Nutr Metab (Lond) 13, 91 (2016). https://doi.org/10.1186/s12986-016-0151-5

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


1 comentariu

  1. Carolina Dursina

    Unde se vind asemenea pastile?

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.