Răcelile sunt ușor de tratat – leacurile maicii Simeona din Munții Neamțului

Viețuitorii din mănăstiri au avut întotdeauna o legătură strânsă cu natura și cu ceea ce poate oferi ea în materie de hrană, vindecare și reculegere.

Sunt și călugări care duc o viață singuratică, prin munți. Aceștia cunoscu foarte bine puterea plantelor medicinale și au învățat, de-a lungul timpului, să se trateze cu ceaiuri, tincturi, alifii și alte remedii „grădina Domnului”.

Plante de leac pentru raceli - reteta manastiresti

Plante de leac pentru raceli – reteta manastiresti: Pvproductions – www.freepik.com

Este esențial să știi să supraviețuiești într-un mediu atât de expus, la temperaturi scăzute, chiar și în sezonul cald. Plantele medicinale sunt de un real ajutor în astfel de condiții.

Înainte să ajungă să locuiască într-o casă retrasă într-un sat din Neamț, Maica Simeona lucra într-o policlinică din București.

Plante de leac pentru răceli – rețete mănăstirești

Într-un interviu acordat pentru Revista „Leacuri și Rețete Mănăstirești”, monahia a dezvăluit câteva plante care pot ajuta la tratarea răcelilor.

Răceala – spune ea, este ușor de vindecat, dar mai ales de prevenit. Dacă știi pe ce să pui mâna.

Răcelile pot fi alungate cu ajutorul unor ceaiuri și siropuri.

Citește și – Tinctura de trifoi roșu oprește răceala de la primele semne

Ciuboțica-cucului, tei și busuioc

Ciuboțica-cucului este o plantă excelentă pentru aparatul respirator. Are un efect calmant care se răsfrânge și asupra sistemului nervos.

Ceaiul obținut din ciuboțica-cucului este suficient de dulce încât să poate fi consumat și fără zahăr sau miere. Câteva căni pe zi de mare ajutor în cazul unei răceli.

Efectul acestui ceai este și mai mare dacă se adaugă și alte plante, precum tei și busuioc.

Maica Simeona spune că și atunci când lucra ca doctoriță în spital se foloseau ceaiul și siropul de tei pentru afecțiunile respiratorii. Aceste preparate au efect bun mai ales la copii.

Pătlagina și salcâmul

O altă plantă utilă în sezonul gripei și răcelilor este pătlagina. Ea nu trebuie să lipsească din farmacia casei. Ajută inclusiv la curățarea sângelui și tămăduirea suferințelor stomacului.

Florile de salcâm ajută în formele ușoare de răceală. Sunt benefice și pentru stomac (aciditate crescută).

Coada-șoricelului, cimbrișor, sunătoare, iarba mare

Alte plante pe care maicile le folosesc contra răcelilor sunt coada-șoricelului, cimbrișorul, iarba mare și sunătoarea.

Studiile au demonstrat că coada-șoricelului are efecte antivirale, antiseptice și antifebrile. Ea scade riscul de contractare a virusului gripal și întărește imunitatea și organismul afectat de boală.

Citește și – Coada-șoricelului reduce riscul de contractare a virusului gripal

Cimbrișorul este foarte bun pentru aparatul respirator și tractul digestiv, îndeosebi pentru tuse, dureri în gât și viermi intestinali.

Compresele cu cartofi

Dacă cineva este răgușit sau are laringită, poate apela la compresele cu cartofi. Se ia un cartof crud, se dă pe răzătoarea mare și se pune pe o cârpă curată. Cartofii se stropesc cu puțin alcool (spirt medicinal), cât să se umezească.

Cârpa se împăturește și se pune pe zona gâtului – care a fost unsă în prealabil cremă de gălbenele (pentru ca alcoolul să nu ardă pielea). Se lasă să acționeze de seara până dimineața.

Citește și – Inhalațiile cu oțet ajută la desfundarea nasului și plămânilor în răceală și gripă

Fagure de miere, polen și lăptișor de matcă

Și produsele apicole sunt folositoare în afecțiunile respiratorii. De pildă, în caz de infecții ORL sau sinuzită, ajută mult mestecarea unor bucăți de fagure de miere, din sfert în sfert de oră. Tratamentul poate dura 1 săptămână.

Pentru întărirea imunității la răceli se poate consuma un amestec de polen crud cu miere, câte 1 linguriță pe zi.

La fel de bun este și lăptișorul de matcă.

Citește și – Mestecarea fagurelui de miere crește imunitatea față de afecțiunile respiratorii

Lămâi, măceșe, cătină, muguri de brad

Vitamina C naturală este esențială pentru creșterea imunității la răceli și viroze, deoarece acționează ca un antioxidant.

Ea se poate lua din fructele citrice – cât mai multă lămâie.

Merele, măceșele și cătina sunt de asemenea surse bune de vitamina C, la fel și pătrunjelul și ardeii grași.

Din mugurii de brad, care conțin multă vitamina C, se poate realiza un sirop tonic. El poate fi consumat atât iarna, cât și vara (ca băutură răcoritoare).

Un ceai eficient contra răcelilor se poate prepara și din ace de brad, care se lasă la infuzat de seara până a doua zi.

Maica Simeona atrage atenția că dacă simptomele sunt severe – tuse puternică, febră persistentă, secreții abundente, semne de infecție – trebuie apelat la medicamentele de sinteză.

Dumnezeu vindecă, nu plantele în sine

Dar trebuie să știm că, indiferent de tratamentul urmat – natural sau alopat, nu ne putem vindeca dacă nu folosim și rugăciunea.

Pentru ca plantele să funcționeze este nevoie de multă rugăciune și de credință. Dacă ne rugăm, Dumnezeu poate pune în acele ierburi harul Său vindecător.

„Plante ca atare, fără rugăciune, fără spovedanie și Împărtășanie, nu vindecă; de fapt, prin ele, Dumnezeu tratează”.

Fiecare bolnav trebuie să cunoască acest aspect esențial. Să nu uităm, când suntem bolnavi, să îndesim rugăciunea și să folosim cu credință Sfintele Taine ale Bisericii. Ele aduc tămăduire și sufletului și trupului.

Citește și – Cura de întărire a sănătății cu 4 imunostimulatoare puternice: cătină, propolis, polen și miere

Sursă articol: Laura Aivăncesei, Revista „Leacuri & Rețete Mănăstirești”, Nr. 8, 10 februarie – 10 aprilie, Editura Lumea Credinței, București, 2016, pp. 66-70

 

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]