Suplimente utile împotriva infecției COVID-19

Articol documentat

Faptul că alimentele au potențialul de a tămădui este știut din vechime. Hipocrate spunea că alimentele trebuie să joace rol de medicament în viața noastră.

Părintele medicinei considera dieta și stilul de viață elemente importante în procesul de vindecare a bolnavilor.

Suplimente utile impotriva infectiei COVID-19

Suplimente utile impotriva infectiei COVID-19: Prostooleh – www.freepik.com

Studiile moderne au arătat că anumite alimente au proprietăți care depășesc domeniul nutrițional. Ele sunt numite alimente „funcționale”, adică au capacitatea de a preveni sau chiar ajuta la tratarea unor boli.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, întărirea imunității trebuie să constituie strategia principală de prevenire a unei posibile infecții.

Compuși imuno-adjuvanți găsiți în alimente

Este bine să știm că există alimente, suplimente și plante care au efecte modulatoare favorabile asupra mecanismelor de apărare la nivel celular.

Totodată, acestea pot ajuta la inactivarea sau eradicarea virusurilor. Ele pot fi folosite ca imuno-adjuvante, datorită faptului că potențează sau ajută la modularea răspunsurilor imune.

Citește și – Imunitatea înnăscută – cum o stimulăm în mod natural

Virusul SARS-CoV-2 poate fi periculos atunci când stimulează o parte a răspunsului imun înnăscut care provoacă eliberarea necontrolată a citokinelor proinflamatorii.

Este vorba de acea furtună de citokine ce poate vătăma sever sau chiar ireversibil epiteliul respirator.

O recenzie din 2016 a arătat că resveratrolul, curcumina, EGCG din ceaiul verde și quercetina pot inhiba producția acestor citokine.

Acești compuși antioxidanți au totodată capacitatea de a combate hiper-inflamația apărută în boala COVID-19.

Citește și – Ce suplimente poți lua pentru întărirea imunității împotriva COVID-19

Un articol lansat în martie 2020 a arătat că următorii compuși bioactivi din plante pot inhiba principala enzimă (Mpro) implicată în replicarea noului coronavirus:

  • kamepferol
  • quercetină
  • naringenină
  • apigenina-7glucozide
  • oleuropeina
  • curcumina
  • catechine
  • galatul de epicatechine

Suplimente pentru prevenirea sau tratarea COVID-19

„The Institute for Functional Medicine” recomandă următorii compuși pentru prevenirea activării furtunii de citokine și inhibarea replicării virusului SARS-Co-V2:

QUERCETINA Doza sugerată: 1 mg, de 2 ori pe zi

Acest compus a demonstrat efecte antivirale împotriva virusurilor ARN și ADN (coronavirus, virus gripal, virusul herpetic). Are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

În ceea ce privește noul coronavirus, quercetina poate: eradica și inactiva virusul, inhiba replicarea virală, reduce simptomele de boală.

CURCUMINA Doză sugerată: 500-1.000 mg, de 2 ori pe zi

Acest compus din turmeric poate preveni inflamația și reduce multiplicarea virusului.

ZINC Doză sugerată: 30-60 mg pe zi, în doze divizate

Acest mineral susține apărarea imunitară în mod similar vitaminei C. Studiile au arătat că suprimă atașarea și replicarea virală.

Deficitul de zinc a fost constatat la persoanele cu risc crescut de infecții severe COVID-19.

Zincul poate preveni infecțiile virale și reduce în același timp severitatea și durata lor. Mai mult, poate reduce riscul infecțiilor tractului respirator inferior, un aspect important în boala COVID-19.

VITAMINA C Doză sugerată: 1-3 g pe zi

Această vitamină susține funcțiile celulelor sistemului imunitar înnăscut și adaptiv. Suplimentele cu vitamina C pot preveni și trata infecțiile respiratorii și infecțiile sistemice. Au fost folosite și în spitale pentru tratarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV2.

FRUCTE DE SOC Doză sugerată: 500 mg pe zi.

Fructele de soc (Sambucus nigra) au proprietăți antivirale puternice. S-au dovedit eficiente în infecțiile cu virusuri respiratorii. Persoanele cu boli autoimune trebuie să consume fructe de soc cu precauție.

VITAMINA A Doză sugerată: până la 10.000-25.000 UI pe zi

Această vitamină antioxidantă este esențială pentru vedere, creștere și dezvoltare, protejarea integrității epiteliului și mucusului în corp.

Are efecte antiinflamatoare și potențează funcția imunitară. Este implicată în dezvoltarea sistemului imunitar. Reglează răspunsurile imune la nivel celular.

A dovedit un efect terapeutic în tratarea diferitelor boli infecțioase.

VITAMINA D Doză sugerată: 5.000 UI pe zi

Vitamina D este un hormon steroid care acționează ca un modulator al sistemului imunitar. Reduce expresia citokinelor inflamatorii și potențează funcția macrofagelor.

Totodată, vitamina D stimulează expresia unor peptide cu potențial antimicrobian din neutrofile, monocite, celulele NK și celulele epiteliale din tractul respirator.

Vitamina D poate suprima suprainfecțiile și preveni infecțiile tractului respirator superior.

Totodată, reduce severitatea și durata simptomelor acute și ale complicațiilor asociate cu COVID-19.

RESVERATROL Doză sugerată: 100-150 mg zilnic.

Este cel mai valoros polifenol din vinul roșii. Studiile in vitro au arătat că are o activitate împotriva virusului MERS-CoV.

Resveratrolul modulează favorabil procesele patologice la nivel celulare cauzate de virus.

Citește și – Vitamina D poate preveni și reduce severitatea infecției cu SARS-CoV-2

GALAT DE EPIGALOCATECHINA Doză sugerată: 4 căni de ceai verde/zi

Acesta este principalul antioxidant din ceaiul verde. Are efecte similare curcuminei în ceea ce privește combaterea inflamației. În plus, ceaiul verde poate preveni gripa la lucrătorii din domeniul medical.

Citește și – Ceaiul verde – mai eficient decât hidroxiclorochina împotriva SARS-CoV-2

N-ACETILCISTEINA (NAC) Doză sugerată: 600-900 mg, de 2 ori pe zi

Acest compus a demonstrat efecte protectoare la rozătoarele infectate cu virusul gripal.

Într-un studiu pe vârstnici, o doză de 600 mg de NAC de 2 ori pe zi a redus semnificativ episoadele de răceală și gripă și zilele de zăcut în pat.

Modulează apărarea celulară și mecanismele de apărare. Reduce severitatea și durata simptomelor acute.

MELATONONIA Doză sugerată: 5-20 mg pe zi.

Există două lucrări publicate recent în care melatonina este propusă ca agent terapeutic în tratamentului bolii COVID-19.

Surse articol:

1.The Institute for Functional Medicine, The Functional Medicine Approach to COVID-19: Virus-Specific Nutraceutical and Botanical Agents: https://www.ifm.org/news-insights/the-functional-medicine-approach-to-covid-19-virus-specific-nutraceutical-and-botanical-agents
2. Lali Sekhon, Understanding Your Prescription – What Does It Say? Spine Universe: https://www.spineuniverse.com/treatments/medication/understanding-your-prescription

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.