Imunitatea înnăscută – cum o stimulăm în mod natural
√ Articol documentat
Din cauza pandemiei de COVID-19 care a izbucnit la finele anului 2019, oamenii au început să acorde o importanță tot mai mare protejării sănătății lor.
Întrucât nu există încă un protocol sigur de prevenire a infecției cu noul coronavirus, nici un tratament pentru combaterea bolii, devine esențială întărirea imunității.

Imunitatea innascuta – cum o stimulam in mod natural: Prostooleh – www.freepik.com
Astăzi, mai mult ca oricând, avem nevoie de un sistem imunitar puternic, care să funcționeze la cote maxime.
Sistemul imunitar este principalul combatant al infecțiilor. El este format din celule și proteine care apără organismul de invadatorii dăunători.
Celulele de sânge albe, anticorpii, splina, sistemul limfatic, timusul și măduva osoasă sunt principalele componente implicate în mod activ în lupta contra infecțiilor.
Citește și – Expunerea la soare crește imunitatea la virusul gripal (studii)
Cuprins
Despre imunitatea înnăscută
Este fascinant să știm că această rețea de celule și proteine este incorporată în organismul nostru de la naștere.
Avem atât o imunitate înnăscută (nativă), cât și o imunitate adaptivă, pe care o dobândim în decursul timpului.
Sistemul imunitar înnăscut scanează practic corpul pentru a vedea dacă există un potențial invadator periculos.
Dacă a găsit un patogen, antrenează imediat celulele să lupte împotriva lui. În ultima fază, sistemul imunitar ajută la repararea organismului vătămat de un patogen sau un corp străin.
Citește și – Cacaua reglează răspunsul sistemului imunitar și inhibă virusul gripal
Sistemul imunitar înnăscut are o memorie extraordinară. El ține evidența fiecărui microb pe care l-a combătut, pentru a-l putea recunoaște și distruge cât mai rapid data viitoare când acesta ajunge în corp.
El poate identifica diverse bacterii, virusuri și fungi. Fiecare organ din corp folosește un set unic de celule și molecule care activează imunitatea înnăscută regională.
Dereglarea sistemului imunitar înnăscut
Sistemul imunitar înnăscut are o relație de reciprocitate cu microbiomul intestinal (flora intestinală). Acest lucru înseamnă că orice perturbare a florei intestinale alterează răspunsul imunității înnăscute și invers.
Sindromul colonului iritabil, bolile inflamatorii intestinale, afecțiunile autoimune, bolile neurodegenerative și boala pulmonară obstructivă cronică sunt câteva exemple de boli care pot să apară din cauza dereglărilor sistemului imunitar înnăscut.
Citește și – Nutrienți-cheie implicați în imunitatea înnăscută și dobândită (+surse alimentare)
Curcumina, resveratrol, sulforafan – imunomodulatori naturali
Unul din cei mai buni imunomodulatori naturali este curcumina – substanța principală din turmeric.
Curcumina acționează împotriva inflamațiilor sistemice. Studiile umane au arătat că acest compus mărește efectele unei citokine antiinflamatoare și imunosupresoare (Il-10) care este produsă de celulele imunitare înnăscute și adaptive.
Dereglarea acestei citokine duce la serie de boli inflamatorii asociate cu perturbarea funcțiilor sistemului imunitar înnăscut.
O recenzie din 2020 a arătat că atât curcumina, cât și alți compuși fitochimici precum resveratrolul (din vinul roșu) și sulforafanul (din broccoli) inhibă activitatea unei proteine (NLRP3) care inițiază eliberarea de citokine proinflamatorii implicate în multe boli cronice.
Un studiu din 2014 a demonstrat că acest compus din turmeric acționează ca un imunomodulator în bolile infecțioase cronice.
Curcumina și alți polifenoli au un rol esențial în imunitatea înnăscută, deoarece ei alterează sinteza citokinelor proinflamatorii, reglarea celulelor imunitare și expresia genelor.
Antioxidanți naturali cu rol protector în infecții
Vedem așadar că există deja o clasă de nutrienți care pot afecta în mod pozitiv imunitatea înnăscută. Aceștia sunt antioxidanții, care pot reduce inflamația și stresul oxidativ. Mai mult decât atât, ei întăresc răspunsurile imunitare.
Iată câteva exemple de antioxidanți naturali care îmbunătățesc funcțiile sistemului imunitar înnăscut și protejează organismul în cazul unei infecții:
- vitamina C
- vitamina E
- beta-carotenul
- seleniul
- cuprul
- fierul
- zincul
Citește și – Seleniul crește imunitatea la Coronavirus și poate preveni COVID-19 – mărturia unui medic american
Top 4 imunomodulatoare eficiente
Dr. Robert Rountree – un practicant al medicinei integrative, nutriționale și tradiționale din 1983, recomandă o serie de imunomodulatoare pe care el însuși le folosește cu regularitate în tratamentul pacienților săi.
Acetilcisteina (N-acetilcisteina)
Acest supliment ușor accesibil activează celule imune și le face mai eficiente împotriva infecțiilor. Totodată, reglează activitatea lor, prevenind astfel bolile autoimune
Probioticele
Dr. Rountree recomandă un probiotic bun, bogat în microorganisme, care rămâne stabil după ingestie și supraviețuiește acidului stomacal.
Acesta va suprimă bacteriile dăunătoare și va susține creșterea bacteriilor bune din intestin. Și cu cât mai bogată este flora intestinală, cu atât mai eficient va fi sistemul imunitar.
Curcumina
Curcumina funcționează atât ca imunomodulator, cât și ca antiinflamator.
Ciupercile medicinale
Acestea creează un răspuns inflamator blând, suficient pentru a declanșa un răspuns imun prompt în cazul unui agent infecțios major.
Mișcarea fizică stimulează imunitatea înnăscută
Pe lângă dietă, mișcarea fizică afectează pozitiv funcțiile sistemului imunitar înnăscut.
Studiile au arătat că antrenamentele intensive efectuate pe termen lung depreciază imunitatea, în timp ce exercițiile fizice moderat-intense au un efect benefic.
La adulții vârstnici cu artrită reumatoidă, mersul pe jos s-a dovedit eficient în reducerea intensității bolii și îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar înnăscut și a tonusului cardiovascular.
Aceste îmbunătățiri scad riscul de infecții și inflamații.
Surse articol:
1. Better Health Channel, Immune system explained: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/immune-system
2. The Institute for Functional Medicine, Innate Immunity: Diet and Lifestyle Support: https://www.ifm.org/news-insights/lifestyle-improve-immune-function-diet-lifestyle-changes/