Turmericul ameliorează boala ficatului gras non-alcoolic

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Turmericul este considerat condimentul de aur al indienilor. A devenit popular în întreaga lume, datorită efectelor sale benefice asupra organismului.

Turmericul este folosit de mii de ani pentru prevenirea și tratarea unui număr mare de afecțiuni.

Turmericul amelioreaza boala ficatului gras

Turmericul amelioreaza boala ficatului gras: Ededchechine – www.freepik.com

Turmericul nu produce toxicitate nici în doze mari

Este un supliment accesibil, eficient și sigur pentru consumul uman, chiar și în doze mari. Studiile umane au arătat că turmericul nu provoacă toxicitate nici în doze de 12 g pe zi.

Principalul compus din turmeric cu efecte terapeutice este curcumina.

Studiile au arătat că acesta are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antivirale și antifungice. A fost cercetat pentru potențialul său de a preveni boli grave, precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare.

Citește și – Consumați turmeric – este un puternic combatant al bolilor!

Turmericul ameliorează boala ficatului gras non-alcoolic

Potrivit unei recenzii recente, publicate în anul 2020 în jurnalul academic „Complementary Therapies in Medicine”, curcumina ar putea îmbunătăți boala ficatului gras non-alcoolic.

Scopul acestei analize a fost evaluarea efectelor curcuminei asupra markerilor metabolici la pacienții cu steatoză hepatică non-alcoolică.

Autorii au investigat efectele administrării de curcumină asupra funcției ficatului, profilului metabolic și a compoziției corporale. Au fost evaluate 9 studii.

Curcumina ar putea ajuta la controlul acestei boli datorită proprietăților sale antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice și anti-hiperlimidemice. Este de asemenea folosită în medicina naturistă pentru bolile de ficat.

Conform rezultatelor, curcumina diminuează semnificativ alanin aminotransferaza sangvină (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), colesterolul total, colesterolul LDL, glucoza a jeun, insulina serică și circumferința taliei.

Recenzia de față sugerează că administrarea de curcumină la pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic produce efecte benefice asupra markerilor metabolici și a parametrilor antropometrici.

Citește și – Tratament naturist și dietă pentru ficat gras (steatoză hepatică)

Este important să știm că există agenți naturali care protejează ficatul sau chiar ajută la vindecarea lui.

Acest organ are o importanță majoră pentru organism, datorită faptului că susține procesele de detoxifiere.

Complicațiile hepatice pot să apară din cauza unor infecții virale, a unor boli autoimune sau a intoxicației cu alcool, medicamente, toxine fungice sau poluanți industriali.

Studiile pe șobolani au demonstrat că în doze de 200 mg/kg corp, curcumina protejează împotriva leziunilor hepatice induse de intoxicarea cu medicamentul Dimetilnitrosamină și tetraclorură 4.

Boala ficatului gras non-alcoolică este cea mai prevalentă afecțiune hepatică din lume.

Citește și – Ceaiuri pentru ficat gras

Alte efecte terapeutice ale turmericului

Curcumina a dovedit numeroase activități terapeutice:

  • antimalarie
  • imunomodulatoare
  • neuroprotectoare
  • cardio-preventive
  • protectoare pulmonare
  • antiobezitate
  • antitumorale
  • antimicrobiene

Acționează la nivel molecular, de unde și utilitatea sa în diverse afecțiuni, inclusiv în sindromul metabolic, dureri și boli oculare degenerative.

Absorbția curcuminei crește cu 2000% dacă este administrată împreună cu piperină – compusul principal din piperul negru.

Citește și – 2 luni fără zahăr ameliorează boala ficatului gras

Surse articol:

1. Mohammad Jalali, Marzieh Mahmoodi, Zahra Mosallanezhad, Ronak Jalali, Mohammad Hadi Imanieh, Seyedeh Parisa Moosavian, The effects of curcumin supplementation on liver function, metabolic profile and body composition in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Meta-Analysis Complement Ther Med. 2020 Jan;48:102283. doi: 10.1016/j.ctim.2019.102283. Epub 2019 Dec 17: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31987259/
2. Arshad Husain Rahmani, Mohammed A. Alsahli, Salah M. Aly, Masood A. Khan, and Yousef H. Aldebasi, Role of Curcumin in Disease Prevention and Treatment, Adv Biomed Res. 2018; 7: 38. doi: 10.4103/abr.abr_147_16: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852989/
3. Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman, Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health, Foods. 2017 Oct; 6(10): 92. doi: 10.3390/foods6100092: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.