(Cum) s-a transmis gripa spaniolă din 1918?
Dacă ar fi să analizăm modul de transmitere a unei gripe, ne putem uita în trecut, la gripa spaniolă. Gripa din anul 1918 a fost una din cele mai virulente și contagioase gripe din toate timpurile.
P(Cum) s-a transmis gripa spaniolă din 1918?oV-2 care a izbucnit la finele anului 2019 a avut un ritm foarte rapid de răspândire. În decurs de câteva săptămâni s-a extins pe aproape întregul glob.
Cuprins
Cum anume se transmite gripa?
CDC (Centers for Disease Control and Prevention) scrie că majoritatea experților sunt de părere că virusurile gripale se transmit prin picăturile mici de salivă sau secreții răspândite în aer sau pe suprafețe prin strănut, tuse și vorbire.
Acești stropi pot ajunge în nasul sau gurile persoanelor din apropiere.
În cazuri mai rare, se presupune că virusul gripal se poate lua și prin contactul cu suprafețe sau obiecte contaminate. Dacă o persoană a atins un lucru care are virus și apoi a dus mâna la gură, la nas sau la ochi, se poate contamina.
Aceste răspunsuri nu sunt însă suficient de satisfăcătoare. Problema transmiterii virusurilor gripale naște încă extrem de multe controverse.
Cum s-a transmis gripa spaniolă?
Așa cum spuneam la începutul articolului, putem analiza pandemia de gripă spaniolă care izbucnit în timpul Primului Război Mondial, în anul 1918.
Boala a fost cauzată de un virus gripal A, subtipul H1N1. Se presupune că patogenul a apărut prima dată la păsări și s-a răspândit pe tot globul.
Gripa spaniolă a durat un an și a infectat circa 500 de milioane de oameni. S-aproximat că circa 50 de milioane de oameni ar fi murit din cauza acelui virus.
Oamenii de știință nu au reușit să elucideze complet gradul său de periculozitate, deși virusul a fost sintetizat și evaluat.
Până astăzi se spune că virusul H1N1 care a provocat pandemia de gripă din 1918 a fost extrem de agresiv și că s-a transmis prin contact uman.
Cu toate acestea, experimentele făcute în laborator nu au confirmat niciodată această teorie.
Dimpotrivă. Oamenii de știință au încercat prin diverse metode să inoculeze virusul H1N1 în corpul oamenilor, dar nu au reușit să îi infecteze.
Astăzi este considerată o problemă de etică să infectezi oameni sănătoși cu un virus, de dragul științei. Însă pe vremea aceea nu existau aceste principii.
Experimentele nu au confirmat transmiterea virusului gripal de la om la om
Este consemnat faptul că expertul în boli infecțioase Milton Rosenau a realizat un astfel de experiment pe marinarii armatei americane.
Voluntarii erau din U.S. Naval Trening Station din Deer Island, Boston. Aceștia aveau o stare de sănătate excelentă la începutul experimentului.
Dr. Milton Rosenau și colegii săi au colectat diferite secreții de la pacienți cu gripă: secreții nazale și mucus din gât.
Bolnavii aveau gripă în stadiu incipient (1-2 zile de la apariția simptomelor).
Substanțele „infecțioase” au fost pulverizate în nasul, gâtul și ochii voluntarilor sănătoși.
Unii voluntari au fost chiar injectați cu sânge de la bolnavii de gripă.
Voluntarii care au fost ținuți la un loc cu cei gripați au dat mâna cu cei infectați, au vorbit cu ei de aproape și le-au permit să tușească în fața lor.
A urmat apoi o perioadă de 10 zile de așteptare. Curios, nici unul din cei sănătoși nu s-a îmbolnăvit în vreun fel.
Există și alte cercetări care au eșuat în a demonstra că virusul gripal se poate transmite de la om la om.
Inclusiv oamenii de știință din cadrul CDC au realizat o recenzie pe studii umane experimentale efectuate pe această temă. Aceștia au declarat că nu au găsit nici un studiu în literatura engleză care să delimiteze clar transmiterea gripei de la o persoană la alta a gripei.
O recenzie efectuată pe 5 studii, publicată în anul 2008 în jurnalul „Virology”, a arătat că nici unul din ele nu a putut demonstra transmiterea virusului gripal de la persoane bolnave la persoane sănătoase. Cercetătorii au folosit diferite moduri de expuneri directă la secrețiile infectate: tuse, scuipat, respirație).
Citește și – Pandemii din trecut care fac victime și azi
Concluzii
Dr. Rosenau a mărturisit că la începutul pandemiei erau siguri că știu cauza bolii și cum se transmite de la o persoană la alta. Însă dacă ar fi să fi învățat ceva din acele studii, acel lucru ar fi următorul:
„Nu suntem foarte siguri ce știm despre boală”.
Deși gripa spaniolă este considerată una din cele mai contagioase boli din istorie, ea nu a putut fi transferată de la o persoană la alta prin experimentele efectuate de cercetători.
Dr. Rosenau spune că trebuie să fim totuși precauți în formularea unor concluzii pozitive.
Îți recomandăm și articolul despre eficiența purtării de măști în timpul pandemiei de gripă din 1918
Surse articol:
1. Centers for Disease Control and Prevention, Key Facts About Influenza (Flu): https://www.cdc.gov/flu/about/keyfacts.htm
2. GreenMedInfo Group, Studies Question Transmission of 1918 Spanish Flu: https://www.greenmedinfo.com/blog/studies-question-transmission-1918-spanish-flu