Ce suplimente poți lua pentru întărirea imunității împotriva COVID-19
În contextul pandemiei actuale de COVID-19 cu toții suntem interesați să aflăm cum ne putem întări imunitatea.
Sistemul nostru imunitar acționează întocmai ca o armată gata de luptă împotriva inamicilor. Diferite celule imune lucrează împreună pentru a identifica și a nimic invadatorii dăunători: virusuri, bacterii și alți patogeni.

Suplimente pentru intarirea imunitatii impotriva COVID-19: Azerbaijan stockers – www.freepik.com
Întrucât nu există medicamente care să trateze sau să prevină noul coronavirus, cea mai bună strategie de luptă împotriva bolii este prevenirea.
Prevenția este „mama sănătății”
Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facem pentru a avea o imunitate bună este să avem un stil de viață sănătos.
Dieta trebuie să conțină cât mai multe fructe și legume (preferabil în stare crudă, când au cel mai mare conținut de vitamine).
Nu doar mâncarea sănătoasă contează, ci și somnul, odihna și evitarea stresului. Cel mai odihnitor somn pentru corp și creier este cel din intervalul 21:00-02.00.
Mai mult decât atât, trebuie să facem mișcare fizică regulată. Experții recomandă un minim de 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână.
Fumatul, abuzul de alcool și cafea sunt alți factori de stres care afectează imunitatea.
Este important să ne spălăm pe mâini înainte de masă și după ce frecventăm locuri aglomerate.
Suplimente pentru creșterea imunității împotriva COVID-19
Dr. Chris D’Adamo, direct al Centrului pentru Medicină Integrativă de la Universitatea Maryland din SUA recomandă utilizarea anumitor suplimente alimentare pentru fortificarea funcțiilor sistemului imunitar.
Acestea trebuie administrate însă cu moderație, preferabil la sfatul medicului.
Vitamina C
Numeroase studii au demonstrat că vitamina C poate preveni diferite tipuri de infecții virale și bacteriene. Totodată, scurtează durata unei grupe sau răceli.
Are efecte antioxidante, antiinflamatoare și antihistaminice (este utilă și în alergii).
Citește și – Zincul și vitamina C scurtează durata unei răceli (studii)
Vitamina D
La fel de importantă pentru reducerea riscului de infecții și creșterea imunității la răceli este vitamina D. În sezonul rece, când nu mai avem acces la lumina soarelui putem lua un supliment de vitamina D.
Citește și – Vitamina D poate preveni și reduce severitatea infecției cu SARS-CoV-2
Vitamina A
Și această vitamină susține corpul în lupta cu infecțiile, în special a infecțiilor respiratorii.
Zinc
Este dovedit științific faptul că suplimentele cu zinc reduc durata răcelii obișnuite dacă sunt administrate în primele 24 de ore de la apariția simptomelor.
Seleniu
Acest mineral este extrem de important pentru imunitate, dar și pentru glanda tiroidă.
Are proprietăți antioxidante prin care mărește apărarea organismului împotriva virusurilor și bacteriilor. În plus, poate preveni și cancerul. Se găsește în mod natural în cantități mari în nucile braziliene. Sunt suficiente 1-2 nuci pe zi pentru a acoperi doza necesară de seleniu.
Citește și – Nivelurile scăzute de seleniu cresc riscul de complicații și deces la persoanele cu COVID-19
Mierea de albine
Mierea brută, neprocesată, este o sursă excelentă de nutrienți care hrănesc și tonifică organismul. În plus, datorită texturii sale fine și emoliente, calmează durerea și reduce inflamația mucoaselor, precum nasul, gâtul și gura. Este utilă în tuse și dureri de gât.
În plus, combate microbii. Poate fi combinată cu suc de lămâie, polen sau alte condimente decongestionante (piper, scorțișoară, ghimbir, turmeric, cuișoare).
Usturoi
Usturoiul crud poate reduce severitatea infecțiilor aparatului respirator superior cauzate de virusuri. Totodată, poate preveni apariția răcelii obișnuite.
Fructele de soc
Fructele mature ale socului scurtează durata răcelii și previn infecțiile virale. Au efecte antioxidante puternice.
Ciuperci
Da, ciupercile sunt un aliment util pentru întărirea imunității și prevenirea infecțiilor.
Citește și – Întărirea imunității copiilor prin 5 metode naturale
Probiotice
Studiile au confirmat că probioticele ajută la înmulțirea numărului de bacterii bune din intestin.
Datorită faptului că îmbunătățesc funcția sistemului imunitar, probioticele reduc numărul de infecții respiratorii, mai cu seamă la copii. În plus, susțin sănătatea intestinală.
Beta-glucani
Acești compuși sunt fibre care se găsesc în orz, ovăz, ciuperci și algele marine. Studiile au arătat că beta-glucanii au un rol benefic în creșterea imunității împotriva cancerului, scăderea colesterolului sanguin, a rezistenteți la insulină a riscului de obezitate.
Alte cercetări sugerează că aceste fibre stimulează activitatea sistemului imunitar împotriva virusurilor, reducând simptomele de răceală și gripă.
Berberină
Acest alcaloid a demonstrat efecte antiinflamatoare și antivirale. Poate combate diverse microorganisme dăunătoare, precum virusuri, bacterii, paraziți și fungi.
Berberina se găsește în mod natural în rădăcina de Goldenseal și strugurii Oregon. Este comercializată și supliment alimentar.
Sulforafan
Acest compus se găsește în legumele crucifere, mai ales în broccoli. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene și antivirale.
Surse articol:
1. Densie Webb, Betting on Beta-Glucans, Today’s Dietitian, Vol. 16 No. 5 P. 16: https://www.todaysdietitian.com/newarchives/050114p16.shtml
2. University of Maryland Medical System, Boost the Immune System: https://www.umms.org/coronavirus/what-to-know/managing-medical-conditions/healthy-habits/boost-immune-system
3. Kris Gunnars, Berberine – A Powerful Supplement With Many Benefits, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/berberine-powerful-supplement