Turmericul ameliorează astmul la copii și adolescenți

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu apărut recent (2019) în „Journal of Ethnopharmacology” a arătat că turmericul amelioreză controlul bolii astmatice la copii și adolescenți.

Rădăcina de turmeric, denumită științific „Curcuma longa L.” mai este cunoscut sub numele de „șofranul indian”.
Utilizările sale sunt milenare, datând datează de mai bine de 4.000 de ani. În sudul Asiei este condimentul principal folosit la mâncăruri.

Turmericul ameliorează astmul la copii și adolescenți

Turmericul ameliorează astmul la copii și adolescenți

În medicina Ayurveda, această plantă era asociată cu creșterea energiei corpului. Era întrebuințată pentru îmbunătățirea digestiei, eliminarea gazelor și a viermilor intestinali, dizolvarea pietrelor la bilă, reglarea menstruației și ameliorarea durerilor articulare.

În Asia de Sud, turmericul a fost folosit ca agent antiinfecțios și antibacterian în răni, tăieturi și vânătăi. În Pakistan sunt cunoscute mai cu seamă proprietățile sale antiinflamatoare și efectele sale benefice în curățarea rănilor, tulburările gastrointestinale și sindromul colonului iritabil.

Indienii mai folosesc turmericul și pentru curățarea sângelui, vindecarea bolilor de piele, tratarea afecțiunilor respiratorii, precum astm, hiperactivitate bronhică, tuse, rinoree, sinuzită și alergii.

Studiile moderne au confirmat multe din beneficiile sale exploatate în sistemele de medicină indiană.
Sunt peste 3.000 de lucrări publicate pe turmeric în ultimii 25 de ani și peste 100 de compuși care au fost izolați până acum din rădăcina acestei plante.

Principalii compuși sunt uleiul volatil, bogat în turmeron, și agenții de colorare – numiți curcuminoide. Curcumina acționează ca un antioxidant natural.

Studiile au arătat că turmericul și curcumina ajută în artrita reumatoidă, conjunctivită, cancer de piele, varicelă, variolă și infecții urinare.

Este util și în dereglările digestive sau hepatice, precum flatulență, icter, durere abdominală, inapetență, icter și alte tulburări hepato-biliare.

A demonstrat proprietăți terapeutice diverse:

– antiinflamatoare
– coleretice
– carminative
– antimicrobiene
– antidiabetice

Turmericul ar putea fi util în tratamentul astmului datorită proprietăților antiinflamatoare puternice.
În studiul de față, cercetătorii brazilieni au testat ipoteza că pulberea de turmeric poate ajuta la controlul astmului persistent la copii și adolescenți.

Participanții la studiu avea astm sever. Au fost împărăți în două grupuri. Timp de 6 luni au primit zilnic câte 30 mg/kg de pulbere de turmeric.

Rezultatele au arătat că ambele grupuri au prezentat o ameliorare a bolii, în sensul că simptomele de astm au fost mai rare.

Cu toate acestea, grupul care a primit turmeric a avut mai puține treziri în timpul nopții, au avut nevoie de mai puține medicamente (pentru ameliorarea rapidă a simptomelor). În general, persoanele tratate cu turmeric au avut un control mai bun al bolii după 3 și 6 luni de tratament.

În baza acestor rezultate, se poate concluziona că pulberea de rădăcină de turmeric poate ameliora severitatea astmului la populația tânără.

Surse articol:

1. Sahdeo Prasad and Bharat B. Aggarwal., From Traditional Medicine to Modern Medicine, Turmeric, the Golden Spice, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 13: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
2. Gabriel Manarin, Daniela Anderson, Jorgete Maria E Silva, Juliana da Silva Coppede, Persio Roxo-Junior, Ana Maria Soares Pereira, Fabio Carmona, Curcuma longa L. ameliorates asthma control in children and adolescents: A randomized, double-blind, controlled trial, Randomized Controlled Trial J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111882. doi: 10.1016/j.jep.2019.111882. Epub 2019 Apr 13: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30991137/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.