Semințele de negrilică inhibă creșterea virusurilor gripale 

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un grup de cercetători din Arabia Saudită au investigat recent potențialul semințelor de negrilică în combaterea infecțiilor cu coronavirus.

Studiul lor a fost publicat în 25 august 2020 în jurnalul „Current Therapeutic Research, Clinical and Experiemental”.

Semintele de negrilica inhiba cresterea virusurilor gripale

Semintele de negrilica inhiba cresterea virusurilor gripale

Negrilica are proprietăți antivirale

Semințele de negrilică (Nigella sativa) mai sunt cunoscute sub numele de „chimen negru”. Conțin numeroși compuși cu proprietăți antivirale documentate.

Scopul acestei recenzii a fost revizuirea studiilor care susțin eficiența semințelor de negrilică împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

Au fost reexaminate studii publicate în perioada 1990-2020. Cel puțin 8 dintre ele au arătat că semințele de negrilică conțin compuși care au o afinitate moderată-ridicată pentru enzimele și proteinele SARS-CoV-2.

Acești compuși sunt: nigelledina, alfa-hederina, hederagenina, timohydroquinona și timoquinona. Ei ar putea inhiba replicarea și atașamentului virusului de receptorii celulei gazdă.

Deși sunt rezultate preliminare, ele sugerează că Nigella sativa ar putea fi un candidat natural pentru combaterea noului coronavirus. Este nevoie de mai multe dovezi, obținute din studii experimentale.

Citește și – Miere + semințe de negrilică – combinația care ajută la eradicarea infecțiilor cu Helicobacter pylori  în proporție de 57%

Nigella sativa este folosită ca plantă medicinală în diverse culturi ale lumii. Semințele sale conțin compuși importanți, precum ulei esențial, saponine și alcaloizi.

Cercetările au arătat că semințele de negrilică manifestă proprietăți farmacologice relevante, precum anti-inflamatoare, antimicrobiene și imunostimulatoare.

Studiile clinice și meta-analizele au demonstrat eficiența lor în diverse afecțiuni, precum astm, hiperlipidemie, diabet de tip 2, obezitate și hipertensiune arterială.

Citește și – De ce bolnavii de cancer nu sunt tratați cu ulei de negrilică?

Virusurile încapsulate sunt sensibile la semințele de negrilică

Activitățile antivirale ale semințelor de negrilică sunt documentate în literatura de specialitate, mai ales în studiile in vitro. Uleiul de Nigella sativa a redus încărcătura virală de citomegalovirus la șoareci infectați cu acest patogen.

Mierea de negrilică a inhibat replicarea virusului HIV-1. Planta a demonstrat o acțiune virucidă (de ucidere a virusului) împotriva virusului herpex simplex 1 și virusul hepatic C.

In vitro, Nigella a inhibat creșterea virusului gripal H5N1. Într-un studiu pe o linie de celule umane nemuritoare (celule HeLa), planta a redus încărcătura de coronavirus din celulele infectate.

După un tratament de 3 luni cu Nigella sativa, pacienții cu hepatita C au prezentat o îmbunătățire a bolii.

Rezultate bune au fost raportate și la un pacient de 46 de ani cu HIV care a urmat un tratament de 6 luni cu Nigella sativa.

În cercetarea de față, un alcaloid (nigelledina) din Nigella sativa a avut rezultate aproape la fel de bune ca și Cloroquina și mai bune decât Hidroxiclorochina și Favipiravir. La fel și compusul alfa-hederină.

Nu există încă studii clinice pe efectele semințelor de negrilică la oameni infectați coronavirus. Autorii acestei recenzii propun realizarea de studii ulterioare pe Nigella sativa și COVID-19.

Semințele de negrilică sunt comercializate sub formă de supliment alimentar. Se găsesc de regulă la magazinele naturiste. Au un profil de siguranță ridicat.

Citește și – Negrilica – planta-minune care poate tămădui orice boală (studii)

Sursă articol: Dr Abdulrahman E. Koshak and Prof Emad A. Koshak, Nigella sativa L as a potential phytotherapy for coronavirus disease 2019: A mini review of in silico studies, Curr Ther Res Clin Exp. 2020; 93: 100602. Published online 2020 Aug 25. doi: 10.1016/j.curtheres.2020.100602: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7445151

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.