Echinaceea inactivează mai multe tipuri de coronavirus

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Un studiu publicat recent pe data de 21 septembrie 2020 în „Virology Journal” a arătat că un produs natural pe bază de echinaceea are proprietăți virucide și antivirale împotriva a 4 tipuri de coronavirusuri umane: HCoV-229E, MERS-CoV, SARS-CoV-1 și SARS-CoV-2.

Produsul se numește „Echinaforce”. Toate virusurile testate au fost inactivate de acest produs. Studiul a fost realizat in vitro.

Echinaceea inactiveaza mai multe tipuri de coronavirus

Echinaceea inactiveaza mai multe tipuri de coronavirus: Freepik: com

Echinaceea inactiveaza 4 tipuri de coronavirus

Cercetătorii au expus celulele infectate cu coronavirusuri la extractul de echinaceea. Rezultatele au arătat că Echinaforce a inactivat toate virusurile testate.

Pre-tratarea celulelor nu a inhibat însă infecția, iar tratamentul aplicat post-infecție a avut doar un efect marginal asupra propagării virusului.

Echinaforce a fost virucid împotriva coronavirusurilor prin contact direct. Totodată, extractul a avut o acțiune protectoare după infecție.

Echinaceea ar putea preveni toate infecțiile cu coronavirusuri

Autorii au concluzionat că preparatele care conțin Echinacea purpurea, precum Echinaforce, ar putea fi eficiente ca tratament profilactic pentru toate infecțiile cu coronavirusuri, datorită similitudinii lor structurale.

Dat fiind că noul coronavirus – SARS-CoV-2 este sensibil la Echinaforce, acest studiu sugerează că și alte coronavirusuri care ar mai putea apărea ar putea fi inactivate de produsele pe bază de echinaceea.

Momentan, nu există nici un tratament specific pentru prevenirea sau tratarea infecțiilor cu noile coronavirusuri.

Cercetătorii sunt interesați să descopere noi terapii pentru infecțiile repiratorii, întrucât medicamentele disponibile în prezent nu sunt capabile să identifice virusuri nou apărute.

Medicamentele antivirale cu spectru larg de acțiune ar putea fi eficiente în reducerea severității bolii, a transmiterii și a mortalității.

Citește și – Echinaceea – unul din primele antibiotice și imunostimulatoare ale lumii

Echinacea – un agent antiinfecțios vechi

Echinaceea este utilizată împotriva infecțiilor încă din vremea triburilor indienilor americani. Aceștia o întrebuințau pentru infecțiile respiratorii, pentru răni și prevenție.

Primele studii efectuate pe această plantă datează din anul 1900 și au fost realizat în SUA.

Echinaceea este utilă împotriva mai multor tipuri de infecții, nu doar împotriva infecțiilor virale, ci și a celor bacteriene și fungice.

Studiile recente au arătat că planta are capacitatea de a inhiba infectivitatea virusurilor gripale A, B, a virusului paragripal, a virusului respirator sincițial uman (RSV) și a virusului herpes simplex.

Mai mult, interferează cu producția de citokine indusă de o infecție virală.

Studiul de față a demonstrat că Echinaceea are o activitate antivirală largă contra virusurilor încapsulate (cu înveliș gras). Singurul tip de virus încapsulat rezistent la echinaceea este virusul vaccinia.

Rinovirusurile fără înveliș au fost sensibile la concentrații mai mari de Echinaforce.

CItește și – Virusurile cu membrană grasă precum SARS-CoV-2 sunt cel mai ușor de dezactivat

Echinaceea reduce numărul episoadelor de răceală

Cercetătorii susțin că Echinaforce, consumat cu regularitate, poate preveni sau reduce infecția cu coronavirus în epiteliul respirator.

Aceste rezultate nu fac decât să confirme observațiile din studiile clinice care au evaluat efectele produsului Echinaforce asupra incidenței infecțiilor tractului respirator la 755 de voluntari.

Numărul episoadelor de răceală au fost mult mai mici la persoanele care au luat Echinaforce. Grupul tratat cu acest extract a avut 149 de răceli cu o durată colectivă de 672 de zile, iar grupul placebo a avut 188 de episoade de răceli, cu o durată de 850 de zile.

Citește și – Echinaceea – un antibiotic vegetal universal remarcabil

O altă concluzie a autorilor a fost aceea că rata infecțiilor cauzate de virusurile respiratorii încapsulate a fost redusă cu aproape 50 de procente în timpul celor 4 luni de tratament profilactic cu Echinaforce.

Rezultate similare au fost obținute recent într-un studu pediatru, unde tratamentul cu Echinaforce a scăzut rata infecțiilor la 203 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 12 ani.

Echinaceea inactivează direct particululele virale și inihibă secrețiile de citokine în timpul unei infecții virale care provoacă rinoree, tuse, strănut.

Sursă articol: Signer, J., Jonsdottir, H.R., Albrich, W.C. et al. In vitro virucidal activity of Echinaforce®, an Echinacea purpurea preparation, against coronaviruses, including common cold coronavirus 229E and SARS-CoV-2. Virol J 17, 136 (2020). https://doi.org/10.1186/s12985-020-01401-2

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.