2 luni fără zahăr ameliorează boala ficatului gras
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
În majoritatea afecțiunilor hepatice dieta are un rol esențial. Medicii pediatri recomandă alimentația sănătoasă ca tratament în boala ficatului gras.
Cuprins
Reducerea consumului de zahăr îmbunătățește boala ficatului gras
Un studiu apărut în 2018 în jurnalul „Gastroenterology” a arătat că îmbunătățirea calității dietei poate reduce acumularea de grăsime în ficat și riscul de apariția steatozei hepatice.
Aceste efecte sunt mai mult importante la persoanele care are o predispoziție genetică la boala ficatului gras non-alcoolic.
O dietă fără zahăr ar putea ajuta la tratarea acestei boli, însă efectele ei nu au fost încă investigate până acum.
Singurul studiu efectuat în acest domeniu a fost publicat recent, în anul 2019 în jurnalul „JAMA”.
Mai mulți cercetători din Georgia au dorit să vadă ce efecte are reducerea aportului de zahăr din alimente și băuturi (atât zaharuri adăugate, cât și zaharuri naturale) pe un grup de adolescenți cu steatoză hepatică.
Citește și – Tratament naturist și dietă pentru ficat gras (steatoză hepatică)
Studiul a fost unul clinic, randomizat, desfășurat pe o durată de 8 săptămâni. A implicat 40 de băieți cu vârsta cuprinsă între 11 și 16 ani, diagnosticați cu boala ficatului gras non-alcoolic.
Participanții au fost împărăți în grupuri egale, de câte 20.
Cercetătorii au folosit două diete: dieta de intervenție, care a constat într-un meniu cu o cantitate mică de zahăr (de până la 3% din caloriile zilnice), și dieta de control, care a constat în meniul obișnuit al participanților.
După 2 luni, analizele au arătat că persoanele care au urmat dieta de intervenție grupul au avut o scădere semnificativă a steatozei hepatice de la 25% la 17%, comparativ cu dieta de control (21% la 20%).
În baza acestor rezultate putem concluziona că reducerea consumului de zahăr poate îmbunătăți boala ficatului gras nonalcoolic.
Rezultatele sunt însă preliminare și este nevoie de mai multe studii pentru confirmarea lor.
Citește și – Ceaiuri pentru ficat gras
Sucurile bogate în zahăr cresc riscul de steatoză hepatică
Un studiu publicat în 2019 în „International Journal of Environmental Research and Publich Health” a demonstrat că persoanele care consumă băuturi bogate în zahăr au un risc crescut de steatoză hepatică.
Alte remedii naturiste pentru boala ficatului gras
Există numeroase substanțe, plante, alimente și ingrediente naturale studiate pentru efectele lor benefice în boala ficatului gras non-alcoolic. Iată câteva dintre ele:
– Semințele de negrilică (nigella sativa), care reduc biomarkerii inflamatori la pacienții cu steatoză hepatică;
– Usturoiul, care poate reduce cantitatea de grăsime din ficat și preveni sau întârzia progresia steatozei hepatice;
– Extractul de ceai verde, care îmbunătățește parametrii metabolici, chimici, inflamatori și radiologici la pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic;
– Extractul de anghinare, care ajută la controlul steatozei hepatice.
– Silimarina (din armurariu) reduce eficient nivelurile transaminazelor la pacienții cu ficat gras;
– Curcumina (din turmeric) îmbunătățește markerii metabolici și parametrii antropometrici la pacienții cu steatoză hepatică;
– Vitamina E, care ameliorează semnificativ funcțiile hepatice și modificările histologice la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolic;
– Cafeaua scade riscul de steatoză hepatică și de fibroză hepatică;
Baza de date care conține aceste studii și multe altele poate fi consultată pe site-ul celor de la GreenMedInfo.
Citește și – Plante care curăță ficatul de grăsimi și refac celulele hepatice afectate
Surse articol:
- GreenMedInfo, 8 weeks of provision of a diet low in free sugar content compared with usual diet resulted in significant improvement in hepatic steatosis: https://www.greenmedinfo.com/article/8-weeks-provision-diet-low-free-sugar-content-compared-usual-diet-resulted-sig
- Jeffrey B Schwimmer, Patricia Ugalde-Nicalo, Jean A Welsh, Jorge E Angeles, Maria Cordero, Kathryn E Harlow, Adina Alazraki, Janis Durelle, Jack Knight-Scott, Kimberly P Newton, Rebecca Cleeton, Cynthia Knott, Juna Konomi, Michael S Middleton, Curtis Travers, Claude B Sirlin, Albert Hernandez, Ahlia Sekkarie, Courtney McCracken, Miriam B Vos, Randomized Controlled Trial JAMA. 2019 Jan 22;321(3):256-265. doi: 10.1001/jama.2018.20579, Effect of a Low Free Sugar Diet vs Usual Diet on Nonalcoholic Fatty Liver Disease in Adolescent Boys: A Randomized Clinical Trial: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30667502/