Uleiul de lavandă – un antiseptic natural pentru răceala la copii

Uleiul esențial de lavandă nu trebuie să lipsească din farmacia casei a niciunei familii.

Este un remediu de prim ajutor în multe situații cu care se confruntă copiii, de la răceli până la tăieturi, arsuri sau stări de agitație.

Masaj cu ulei esential de lavanda pentru raceala la copii

Masaj cu ulei esential de lavanda pentru raceala la copii

Uleiurile esențiale pot fi utilizate în timpul unui episod de răceală sau gripă datorită efectelor lor relaxante, antimicrobiene și de scădere a febrei.

În sezonul răcelilor, când virusurile gripale încep să dea târcoale pe la școli, apelați la acest antiseptic natural din ulei de lavandă.

Uleiul esențial de lavandă are o acțiune ușor sedativă și promovează somnul. Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc de 4 ori mai mare de a răci decât cei care dorm peste 7 ore.

Lavanda este analgezică, antivirală, antiseptică, decongestionantă. Este recomandată în dureri de cap, răceli, gripă și tuse.

Masaj cu ulei de lavandă pentru răceala la copii

Ingrediente

  • 3 picături de ulei esențial de lavandă
  • 32 g de ulei vegetal

Metodă

Amestecați uleiul esențial cu uleiul vegetal într-un bol mic sau într-o sticluță.

Puteți folosi orice fel de ulei vegetal, care să ajute diluarea uleiului esențial: ulei de măsline, ulei de cocos, ulei de floarea-soarelui, ulei de argan etc.

Masați copilul răcit cu amestecul de uleiuri pe zona pieptului și nodulii limfatici (lateralele gâtului – de la urechi în jos până la claviculă).

Citește și – Oțetul de lavandă – util în migrene, insomnie, răceală și febră (cum să îl faci în casă)

Altă rețetă

O altă soluție pentru masarea pieptului la copiii de 3-10 ani este aceasta:

  • 15 ml de ulei vegetal
  • 1 picătură de ulei esențial de lavandă
  • 1 picătură de ulei esențial de tămâie
  • 1 picătură de ulei esențial de mușețel german

Unul din aceste uleiuri esențiale pot fi folosit și sub formă de compresă. Amestecați 2 picături de ulei esențial cu 500 ml de apă caldă într-un bol.

Înmuiați o batistă curată sau o pânză în această soluție. Stoarceți excesul de lichid și aplicați-o pe frunte pentru reducerea congestiei.

Compresele reci sunt utile în durerile de cap și febră.

Alte uleiuri esențiale și remedii pentru răceală:

  • uleiul esențial de eucalipt (are proprietăți antivirale și antimicrobiene; poate fi folosit prin inhalare sau comprese pentru febră))
  • uleiul esențial de mușețel (eficient prin inhalații cu aburi fierbinți)
  • uleiul esențial de arbore de ceai (are proprietăți antivirale)
  • uleiul esențial de mentă (are efecte decongestive și antivirale, calmează durerea în gât, reduce tusea, scade febra; poate fi aplicat extern, prin frecții)

Alte remedii naturale recomandate copiilor răciți sunt: supa de pui fierbinte, ceaiurile calde, probioticele, preparatele pe bază de echinaceea, vitamina C și comprimatele de zinc – acestea pot scurta durata răcelii dacă sunt administrate în primele 24 de ore de la apariția simptomelor.

Citește și – De ce e bine să avem în casă o sticluță cu ulei esențial de lavandă

Precauții la uleiurile esențiale

Atenție, uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și nu trebuie aplicate niciodată direct pe piele!

Este obligatoriu să le diluați înainte cu un ulei vegetal, mai ales atunci când le folosiți la copii, care au pielea extrem de sensibilă.

Inhalate pe perioade lungi de timp sau în cantități mari, acestea pot cauza amețeală.

Pentru copii, National Association for Holistic Aromatherapy recomandă 3 picături de ulei esențial la 32 ml de ulei vegetal.

La adulți se pot dilua 15-30 de picături esențial cu 32 ml de ulei vegetal.

Nu depășiți aceste cantități. Evitați să folosiți uleiul esențial de mentă la copiii mai mici de 6 ani.

Surse articol:

1. Annie’s Remedy, Childrens Cold Oil: https://www.anniesremedy.com/childrens-cold-oil-remedy-262.php
2. Essential Restorative Massage, Aromatherapy & Natural Remedies for Colds & Influenza: https://www.essentialrestorativemassage.com.au/blog/2018/june/aromatherapy-natural-remedies-for-colds
3. McDermott, Debra Rose Wilson, Can Essential Oils Treat or Prevent Colds? https://www.healthline.com/health/cold-flu/essential-oils-for-colds

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.