3 agenți antivirali naturali dovediți științific

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Cei de la GreenMedInfo au realizat un articol în care prezintă 5 agenți antivirali naturali cu o eficiență dovedită împotriva virusurilor și a afecțiunilor respiratorii.

Este vorba despre echinacea, rădăcina de lemn-dulce, usturoiul, zincul și vitamina C.

3 agenți antivirali dovediți științific

În rândurile următoare vom vorbi despre echinaceea, rădăcina de lemn dulce și usturoi. Beneficiile zincului și ale vitaminei C au fost prezentate într-un articol anterior, pe care îl puteți accesa – AICI.

Echinacea

Există dovezi științifice solide care susțin eficiența utilizării acestei plante de la primele simptome de răceală.

Una din cele mai consistente meta-analize realizate până acum pe echinaceea a inclus 66 de articole științifice și a fost publicată în anul 2016 în jurnalul „Complementary Therapies in Clinical Practice”.

Oamenii de știință care le-au revizuit au tras o concluzie importantă. Anume aceea că există suficiente dovezi pentru a folosi produsele pe bază de echinaceea atât în scop curativ, cât și în scop preventiv în infecțiile tractului respirator superior.

Cercetătorii elvețieni publicaseră deja o meta-analiză în jurnalul „Advances in Theraphy” în anul 2015 în care au arătat că echinaceea reduce riscul de reapariție a infecțiilor respiratorii și a complicațiilor acestora.

Aceste beneficii au fost atribuite proprietăților imunomodulatoare, antivirale și antiinflamatoare ale plantei. Ele au fost mai evidente la persoanele susceptibile la infecții respiratorii recurente.

Este important de menționat că autorii descoperiseră în 2006 că echinaceea poate preveni simptomele de răceală provocată de rinovirus.

Botanistul american James A. Duke este un mare susținător al acestei plante în ceea ce privește combaterea răcelii și a gripei.

Autorul susține că cercetătorii germani au dovedit că planta stimulează creșterea nivelului de properdină din corp – o globulină cu activitate antivirotică și antibacteriană din plasma sangvină.

Echinaceea combate atât virusurile, cât și bacteriile. Planta crește imunitatea organismului la virusurile care provoacă guturai, herpes și alte infecții.

Rădăcina de lemn-dulce

Dr. biolog român Virginia Ciocan include rădăcina de lemn-dulce pe lista plantelor cu efecte adaptogene și imunitare. Aceasta susține că preparatele obținute din lemn-dulce măresc imunitatea și îl dau o rezistență crescută la atacurile patogenilor și la boli.

Autoarea menționează de asemenea proprietățile antiinflamatoare, antivirale, antibacteriene, expectorante, emoliente (în tuse), febrifuge, antialergice, tonice și antitumorale.

Rădăcina de lemn-dulce poate fi utilă în tusea uscată, tusea iritativă și bronșită. Se poate folosi sub formă de gargară sau ceai (1-2 căni pe zi, timp de 10 zile).

Un studiu publicat în anul 2003 în jurnalul „The Lancet” a arătat că substanța activă a plantei – anume „glicirizina” inhibă replicarea virusului SARS, prevenind absorbția și penetrarea acestuia în celule.

Extractul de lemn-dulce s-a dovedit eficient împotriva unui alt tip de coronavirus, anume MERS. Planta distruge integritatea învelișului viral și totodată mărește activitatea sistemului imunitar a gazdei.

Autorii acestor studii sunt de părere că lemnul-dulce și glicirizina din ar trebui evaluate ca tratamente potențiale pentru bolile cauzate de tulpinile de coronavirus.

Persoanele cu tensiunea arterială mare, alcaloză metabolică sau carență de minerale trebuie să evite această plantă.

Usturoiul

Nu avem nevoie de dovezi pentru a crede în eficiența usturoiului contra infecțiilor virale, bacteriene și fungice.

Studiile au arătat că usturoiul inhibă diverși patogeni, precum cei care provoacă răceală, infecția hemolitică sau infecțiile pneumococice.

Atât usturoiul, cât și ceapa (dar în cantități mai mici), conțin compuși organosulfurici, precum alicina și quercetina.

Aceștia împiedică atașarea virusurilor de celula gazdă și inhibă multiplicarea lor.

Surse articol:

1. GreenMedInfo, Top Five Antiviral Agents: https://www.greenmedinfo.com/blog/top-five-natural-antiviral-agents
2. James A. Duke, Răcelile și gripa, Farmacia Verde, Editura ALL, București, 2009, pp. 374-375
3. Virginia Ciocan, Lemn-dulce, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 162-165
4. Neha Sharma, Efficacy of Garlic and Onion against virus, International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences: https://pharmascope.org/index.php/ijrps/article/view/1738; https://doi.org/10.26452/ijrps.v10i4.1738

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.