Pastă de sunătoare cu miere și ulei de măsline – leac inedit pentru ficat și bilă!

Pasta de sunătoare cu miere și ulei de măsline este o rețetă care a apărut în cartea doctorului Nic. N. Mihăilescu „Mierea și Sănătatea” în anul 1977.

Toți cei care obișnuiesc să se trateze cu leacuri naturiste ar trebui să cunoască acest remediu, ușor de preparat în casă.

Pasta de sunatoare cu miere si ulei pentru ficat si bila

Pasta de sunatoare cu miere si ulei pentru ficat si bila: 

Sunătoarea (Hypericum perforatum) este una din plantele cu o acțiune binefăcătoare asupra ficatului, bilei, stomacului și sistemului nervos.

Poate fi recoltată direct din natură în perioada de vară cuprinsă între lunile iunie și august, sau cât timp planta este înflorită și încă nu a început să dezvolte fructe.

Ce beneficii are sunătoarea

Așa cum spuneam mai sus, sunătoarea este cunoscută pentru acțiunea sale benefică asupra segmentului hepato-biliar și gastrointestinal.

Farmaciștii români Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu menționează în cartea lor despre plantele medicinale proprietățile antiinflamatoare ale sunătoarei.

Autorii recomandă planta în inflamațiile hepatice cronice, precum și în inflamațiile intestinale.

Sunătoarea poate fi utilă și în problemele de motilitate ale căilor biliare. Împiedică dezvoltarea ficatului gras și deteriorarea celulelor hepatice.

Are proprietăți antiseptice, stringente, cicatrizante, antispastice, antidiareice, neuroprotectoare, antibacteriene și antivirale. Cel mai cunoscut este efectul său antidepresiv.

Citește și – Sunătoarea – planta care alină durerile, echilibrează emoțiile, vindecă pielea și luptă cu infecțiile virale

Compușii cu cea mai mare activitate medicală sunt hipericina, hiperforina.

Planta conține de asemenea uleiuri esențiale și o serie de antioxidanți (flavonoide) importanți, precum rutină, quercetină și kaempferol.

În ce boli ajută sunătoarea

În medicina populară, sunătoarea este utilizată în bolile ficatului și ale bilei, în răceli, tuse, dureri de stomac, dureri de mitră și afecțiuni renale. Planta este apreciată și pentru calitățile sale de a favoriza curățarea sângelui.

Iată în ce boli poate fi utilizată sunătoarea:

 • hepatite
 • colită cronică
 • diaree
 • steatoză hepatică (prevenire)
 • colecistită
 • ulcer gastric

Citește și – Ulei de cătină cu gălbenele și sunătoare – pentru ulcere, boli de ficat, afecțiuni oculare, rinită, răni

Pastă de sunătoare cu miere și ulei de măsline – rețetă

Ingrediente

 • 100 g de flori de sunătoare
 • 100 g de miere polifloră
 • 100 g de ulei de măsline

Mod de preparare

După cum puteți vedea, toate ingredientele se folosesc în cantități egale.

Amestecați-le într-un borcan de sticlă și păstrați pasta obținută în frigider. Rezistă 7 zile la rece. Borcanul trebuie să fie închis bine.

Dacă veți ține preparatul la temperatura camerei se va altera și nu va mai fi bun.

Mod de administrare

Se consumă câte 1 lingură, de 3 ori pe zi. Pentru copii, doza este de 3 lingurițe pe zi. Preparatul se administrează între mesele principale ale zilei.

După 2 săptămâni de la preparare, pasta devine toxică și nu mai trebuie consumată. De aceea este indicat să preparați acest amestec în cantități mici, cât să ajungă pentru 1 săptămână.

Efecte benefice:

 • stimulează secrețiile biliare și hepatice
 • favorizează eliminarea bilei
 • calmează mucoasa tractului digestiv
 • protejează ficatul și bila

Părintele Iov Burlacu – rețetarul de la Neamț recomandă amestecul de sunătoare (1 mână de flori) cu miere (1 litru) și ulei (1 litru) pentru arsurile stomacale (resimțite pe esofag sau pe gât). Se consumă câteva linguri pe zi.

Citește și – Două leacuri din sunătoare pe care să le faci și să le ai la îndemână

Precauții și contraindicații la sunătoare

Persoanele cu diabet zaharat trebuie să evite acest preparat, precum și alte rețete care conțin o cantitate mare de miere sau zahăr.

Atenție, sunătoarea poate interacționa cu numeroase  medicamente: antidepresive, sedative, cardiovasculare, anti-hipertensive, anticoagulante, imunosupresoare, antihistaminice, antifunigice, anticancerigene.

Citește și – Tinctura de sunătoare ajută în curele de dezintoxicare și la vindecarea afecțiunilor stomacale și venoase

Surse articol:

1. Kenneth M. Klemow, Andrew Bartlow, Justin Crawford, Neil Kocher, Jay Shah, and Michael Ritsick, Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Sunătoarea, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, 1986, pp. 159-160
3. Terapia Naturistă, Pasta de sunătoare cu miere – un remediu naturist miraculos: https://dannnbituica.blogspot.com/2019/05/pasta-de-sunatoare-cu-miere-un-remediu.html?fbclid=IwAR2Yk60VmANcbMd5b4cFJjmQV1TIrQhY7lWoRN2XGxIBXZsZHGHhs5YSE9I
4. Dieta Bunicii, Pasta de sunatoare cu miere: https://www.dietabunicii.com/sanatate/apiterapia/remedii-apiterapeutice-pentru-diferite-afectiuni/retetar-natural-de-leacuri-cu-miere/a19-pasta-de-sunatoare-cu-miere/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.