Lemnul-dulce ar putea combate virusul SARS-CoV-2

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Cercetătorii francezi au publicat o analiză în 2020 în jurnalul academic „Pharmacology & Therapeutics” prin care sugerează că extractul de lemn-dulce trebuie evaluat ca un tratament pentru infecția cu COVID-19.

Extractul de lemn-dulce sau glicirizina ar putea fi util în combaterea virusului SARS-CoV-2 și tratarea simptomelor respiratorii cauzate de acesta.

Lemnul-dulce ar putea combate virusul SARS-CoV-2

Lemnul-dulce ar putea combate virusul SARS-CoV-2: Articular – www.freepik.com

Acțiunea sa antivirală a fost demonstrată în studii anterioare, inclusiv împotriva virusului SARS.

Acționează prin 2 mecanisme distincte:

1. Inhibă replicarea virusului

2. Împiedică pătrunderea virusului în celule

Glicirizina – sau acidul glicirizic este substanța activă (o saponină triterpenoidă) izolată din rădăcina de lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra).

Citește și – Ceai pentru congestie pectorală din ghimbir și lemn dulce

Lemnul-dulce este eficient împotriva mai multor virusuri

Japonezii folosesc această plantă de peste 40 de ani în bolile de ficat. Tratamentul intravenos cu acid glicirizic s-a dovedit eficient ș în mai multe forme de hepatită.

Este considerat un medicament util și bine tolerat în hepatita cronică C. Are de asemenea efecte protectoare împotriva hepatitelor virale, leziunilor hepatice cauzate de medicamente sau alte chimicale, ficatului gras non-alcoolic, hepatitei autoimune și carcinomului hepatocelular.

Glicirizina inhibă citokinele inflamatorii în ficat, suprimă activitatea și progresia bolii la pacienții cu hepatita B și C.

Utilizarea acestui medicament în practica clinică se află într-o continuă creștere. Are un profil de siguranță bun și este ieftin.

Acidul glicirizic este folosit și în inflamațiile pielii, precum psoriazisul eritrodermic sau dermatita atopică.

Este studiat și în alte boli, precum Parkinson, depresie, cancerul pancreatic și carcinomul hepatocelular.

Efectele antivirale ale acidului glicirizic au fost raportate de numeroase studii de-a lungul a trei decenii. 15 studii au demonstrat activitatea anti-HIV a acestui medicament.

A fost testat pe pacienții cu SIDA. La doze de 400-1.600 mg/zi administrare intravenos, antigenul viral nu a mai putut fi detectat.

Citește și – Lemnul-dulce crește imunitatea, tratează și previne alergiile și afecțiunile respiratorii

Studiile au arătat că extractul de lemn-dulce acționează ca un antiviral și la animale:

– virusul sindromului respirator și de reproducție la porcine (PRRSV)

– hepatita virală la rațe (stimulează imunitatea)

– bronșita infecțioasă aviară (inhibă complet infecția celulară)

– virusul diareei epidemice porcine

Lemnul-dulce combate virsul SARS

Într-un experiment din 2003 pe celule Vero, acidul glicirizic a inhibat replicarea a două coronavirusuri asociate cu SARS și penetrarea lor în celule.

Preparatele medicinale pe bază de glicirizină sunt folosite de mulți ani în China, Coreea împotriva infecțiile aparatului respirator superior, inclusiv în pneumonie.

Un studiu clinic efectuat în 2002 pe militari japonezi cu infecții respiratorii superioare a arătat că tratamentul cu glicirizină a scurtat durata de spitalizare, a redus febra și costurile terapiei, comparativ cu grupul de control.

Datorită faptului că reduce acumularea de trombocite pulmonare și inhibă citokinele proinflamatorii, glicirizina ar putea fi utilă și în sindromul de detresă respiratorie acută.

Sunt și alte studii experimentale care au arătat că acidul glicirizic are efecte benefice în leziunile pulmonare.

Acest medicament reduce fluiditatea membranei și suprimă infecția cu diverși viruși: virusul HIV-1, virusul gripal A, virusul T-limfotropic uman și virusul stomatitei veziculare.

Virusul SARS-CoV-2

Un studiu a arătat că acidul glicirizic are capacitatea de a se lega de un receptor al virusului SARS-CoV-2 și de a împiedica circulația virusului din celule infectate în celule noi.

Într-un studiu din 2020, un pacient cu o infecție COVID-19 severă s-a recuperat în urma unui tratament cu glicirizinat de diamoniu.

Citește și – Lemnul-dulce – medicamentul verde minune al femeilor

Atenție! Rădăcina de lemn-dulce în doze mari poate avea ca efect secundar creșterea tensiunii arteriale și scăderea potasiului din sânge.

Sursă articol: Christian Baillya and Gérard Vergotenb, Glycyrrhizin: An alternative drug for the treatment of COVID-19 infection and the associated respiratory syndrome? Pharmacol Ther. 2020 Oct; 214: 107618: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7311916/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.