Arnica mărește imunitatea la persoanele deja bolnave
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
Arnica (Arnica montana) este foarte folositoare în caz de dureri, luxații, răni și vânătăi, datorită capacității sale de a accelera procesul de vindecare.
Puțini știu că această plantă poate ajuta inclusiv la creșterea imunității în cazul bolilor deja instalate.
În ce boli ajută arnica
Studiile au arătat că arnica este eficientă în osteoartrită, umflături și vânătăi când este aplicată extern.
Experimentele în laborator au confirmat efectele sale antibacteriene și antiinflamatoare. Însă aceste rezultate trebuie demonstrate și pe oameni.
Compușii activi principali din florile de arnică sunt lactonele sesquiterpenice. Acestea au demonstrat activități biologice diverse:
- antiinflamatoare
- imunomodulatoare
- antitumorale
- antivirale
- antibacteriene
- antifungice
- anti-malarice
- anticancerigene
Pe lângă lactone sesquiterpenice, arnica mai conține și alte substanțe importante, precum flavonoide, carotenoide, uleiuri esențiale, diterpeni, alcaloizi, cumarine, acizi fenolici, lignani și oligozaharide.
Citește și – Uleiul de arnică – bun pentru dureri, inflamații, contuzii, fracturi, întinderi musculare, răni
Cuprins
Tinctura de arnică stimulează imunitatea
În cartea „Leacuri mănăstirești”, Mariana Borloveanu include arnica între plantele care pot ajuta la creșterea imunității, alături de echinaceea și spirulina.
Autoarea subliniază faptul că arnica nu este o plantă care previne, ci ajută la tratarea infecțiilor deja instalate.
O recomandă în sezonul rece, când organismul are un tonus general scăzut și oamenii sunt mai predispuși la îmbolnăviri și stări depresive.
Produce efecte bune la persoanele bolnave, care au nevoie de o stimulare imunitară.
Studiile au arătat că tinctura obținută din flori de arnică reduce inflamația din osteoartrită și artrita reumatoidă. Însă în același timp are și efecte imunostimulatoare când este administrată în formă diluată.
Doza și mod de administrare
Întrucât se impune evitarea dozelor mari de arnică, datorită riscului de intoxicare, o formă mai sigură de administrare a plantei este tinctura.
Aceasta se va lua în dozele recomandate pe prospect sau de medic. Tinctura de arnică este un remediu puternic chiar în doze mici. Se pot lua câte 50 de picături, de 3 ori pe zi, amestecate în ¼ pahar de apă.
Citește și – Tratamente cu tinctură de arnică
Precauții și contraindicații
Arnica nu este indicată persoanelor care iau medicamente care subțiază sângele, precum warfarina. Planta poate mări efectului acestor medicamente, crescând riscul de sângerări și hemoragii.
Nu folosiți arnică dacă urmează să faceți o intervenție chirurgicală.
Evitați această plantă pe perioada sarcinii, dar mai ales pe perioada alăptării.
Persoanele alergice la floarea-soarelui, ambrozie, gălbenele sau alte plante din familia „Asteracea” pot fi alergice și la arnică.
În ceea ce privește efectele secundare cauzate de arnică, au fost raportate tulburări gastrointestinale, sângerări interne, ritm cardiac crescut, detresă respiratorie.
Supradozarea produselor homeopatice pe bază de arnică poate pricinui vărsături severe sau chiar pierderea vederii.
Surse articol:
1. Gautam J. Desai, Dennis J. Dowling, Joshua W. Harbaugh, Carpal Tunnel Syndrome, Chapter 70, Integrative Medicine, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/arnica-montana
2. Memorial Sloan Kettering Cancer Center, Arnica: https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/arnica#references-2
3. Chaturvedi, P.K. Dwivedi, Lactones and Their Semisynthetic Analogues, Recent Developments on the Antidiabetic Sesquiterpene, Discovery and Development of Antidiabetic Agents from Natural Products. 2017, Chapter 6, Pages 185-207, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128094501000065
4. Priyanka Kriplani, Kumar Guarve, Uttam S Baghael, Arnica montana L. – a plant of healing: review, J Pharm Pharmacol. 2017 Aug;69(8):925-945: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28401567/
5. Mariana Borloveanu, Echinacea, spirulina și arnica întăresc imunitatea, Leacuri Mănăstirești, Editura Lumea Credinței, București, 2014, p. 102