Virusurile cu membrană grasă precum SARS-CoV-2 sunt cel mai ușor de dezactivat

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Virusul SARS-CoV-2 are un punct slab de care putem profita pentru a ne proteja de o infecție nedorită cu COVID-19.

Acest punct slab este învelișul său lipidic, care poate fi îndepărtat ușor, cu diverse soluții.

Virusul SARS-CoV-2 este usor de dezactivat

Virusul SARS-CoV-2 este usor de dezactivat: Freepik – www.freepik.com

Coronavirusurile sunt protejate de o membrană fragilă

Virusurile din familia „corona” sunt virusuri încapsulate. Adică sunt înconjurate de un strat de grăsime care le protejează de factorii exteriori.

Această peliculă lipidică reprezintă un avantaj pentru noi, deoarece simpla spălare pe mâini cu săpun o poate dezintega.

Putem face acest experiment picurând puțin detergent lichid de vase într-o tigaie sau farfurie unsă cu grăsime. Vom vedea că grăsimea începe să se separe, putând fi astfel ușor înlăturată.

La fel se întâmplă în cazul virusurilor încapsulate. Când ne spălăm pe mâini cu săpun, spuma săpunului dizolvă învelitoarea grasă a virusului și îl face inactiv.

Virusurile gripale în general, virusul HIV, virusul herpetic, virusul hepatic B și C sunt virusuri încapsulate.

Spre deosebire de Norovirus sau alte virusurile gastrointestinale care au un înveliș proteic tare (numit „capsidă”), virusurile cu un înveliș lipidic precum SARS-CoV-2 sunt cel mai ușor de dezactivat.

Citește și – Șansele să aducem Coronavirusul acasă prin haine și papuci sunt minime

Soluții care distrug pelicula grasă a virusului

Dr. virolog Seema Lakdawala de la Universitatea din Pittsburg spune că virusurile cu o peliculă grasă sunt mai vulnerabile. Acea peliculă grasă este de fapt o coajă subțire, foarte fragilă și sensibilă la agenți fizici, precum solvenți lipidici, detergenți, alcooli, acizi, pH sau temperatură.

Virusurile încapsulate pot supraviețui doar în anumite condiții, în special în condiții de umiditate.

Prin ruperea acelei membrane grase, virusul își pierde receptorii și nu mai poate infecta celulele gazdă.

Ea poate fi dezintegrată ușor prin câteva soluții:

1. Apa și săpunul sunt o metodă eficientă, rapidă și la îndemână

Săpunul atacă direct virusul prin dizolvarea membranei protectoare; în plus, moleculele de săpun sunt asemănătoare moleculelor care alcătuiesc stratul exterior al virusului, motiv pentru care ele sunt puternic atrase de moleculele de săpun ca de propriile lor molecule.

Citește și – Coronavirus: Apă și săpun sau dezinfectant de mâini? Ce recomandă experții?

2. Produsele pe bază de alcool

Acestea dezintegrează stratul gras protector al virusului. Dezinfectanții care conțin alcool în proporție de 60% sunt mai eficienți decât dezinfectații cu alcool 100%, întrucât apa contribuie la denaturarea virusului.

3. Dezinfectanții cu amoniu cuaternar

Aceștia atacă atât structurile lipide, cât și proteice ale virusurilor, descurajând transmiterea infecției.

4. Clorul și alte produse oxidante puternice

Acestea descompun ușor componentele esențiale ale virusurilor și a altor microorganisme.

Pentru dezinfectarea mâinilor putem folosi apa și săpunul. Soluțiile dezinfectante pentru mâini (pe care le găsim la intrarea în magazine și pe rafturile lor) sunt în mare parte antibacteriene. Sunt mai dure cu pielea decât săpunul.

Pentru dezinfectarea suprafețelor, putem folosi alcool de 70%.

Pentru dezinfectarea podelelor sau a altor suprafețe inferioare mari, putem folosi clorul. Acesta distruge atât virusurile, cât și bacteriile și fungii.

Însă clorul trebuie folosit cu precauție, deoarece poate cauza iritații la nivelul aparatului respirator, a membranelor mucoase și a pielii. În plus, poate afecta diverse materiale.

Citește și – Betadina soluție cutanată s-a dovedit eficientă împotriva virusului SARS-CoV-2

Concluzii

Un virus care poate fi dezarmat atât de ușor nu este neapărat un virus nepericulos. Riscul de complicații și deces din cauza infecției cu COVID-19 este dat de comorbidități, de vârsta înaintată a pacientului sau de sistemul imunitar slăbit.

Este însă important de reținut că putem zădărnici transmisia virusului și infectarea cu COVID-19 prin igienizarea regulată a mâinilor. Dezinfectantele pe bază de alcool nu trebuie folosite foarte des.

Apa și săpunul rămâne cea mai eficientă și accesibilă cale de combatere a infecției cu SARS-CoV-2. Potrivit

Articol tradus și adaptat din următoarele surse:

1. Kerri Jansen, How we know disinfectants should kill the COVID-19 coronavirus, CEN.ACS.org: https://cen.acs.org/biological-chemistry/infectious-disease/How-we-know-disinfectants-should-kill-the-COVID-19-coronavirus/98/web/2020/03
2. Bridget Gardner, How to tell which disinfectants are effective against COVID-19, In Clean Mag: https://www.incleanmag.com.au/how-to-tell-which-disinfectants-are-effective-against-covid-19/
3. Edyta Zielinska, Why do we take preventative measures during the COVID-19 coronavirus pandemic? The Health Nexus: https://thehealthnexus.org/the-biology-of-coronavirus-preventative-measures/
4. Sara Rigby, Coronavirus: Is hand-washing really the best thing we can do to stop the spread of COVID-19? Science Focus: https://www.sciencefocus.com/news/coronavirus-can-hand-washing-really-stop-the-spread-of-covid-19/
5. World of Molecules, Why is simple soap most effective in destroying coronoavirus — SARS-CoV-2? https://www.worldofmolecules.com/coronavirus/how-soap-destroys-coronavirus.html
6. Bode Science Center, Enveloped viruses: https://www.bode-science-center.com/center/glossary/enveloped-viruses.html
7. Pongpawan Sethanant, Mahidol University, Why are naked viruses more tolerant than enveloped viruses? Research Gate: https://www.researchgate.net/post/Why_are_naked_viruses_more_tolerant_than_enveloped_viruses

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.