Leacuri vechi cu tătăneasă pentru scrântituri, fracturi, umflături, hemoroizi, ulcer varicos

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Tătăneasa are o tradiție veche de sute de ani în medicina tradițională din întreaga lume. În a doua parte a articolului veți găsi câteva leacuri care erau folosite în trecut în anumite zone din țării pentru vindecarea rănilor și a oaselor.

Tătăneasa (Symphytum officinale) mai este cunoscută în popor ca planta care sudează sau fixează oasele. Însăși denumirea științifică reflectă puterea ei vindecătoare: „symphytum” înseamnă „a uni”.

Leacuri vechi cu tataneasa pentru oase

Leacuri vechi cu tataneasa pentru oase

Tătăneasa – planta oaselor 

Botaniștii din epoca medievală foloseau această plantă pentru vindecarea oaselor rupte.

Rădăcinile se dezgropau primăvara, se curățau, se dădeau pe răzătoare, iar terciul obținut se aplica pe membrul rupt.

Atât rădăcina, cât și frunzele de tătăneasă conțin alantoină – substanța responsabilă pentru efectul vindecător asupra oaselor.

Tătăneasa are efecte hemostatice, astringente, calmante și cicatrizante. Totodată, poate preveni infectarea rănilor.

Citește și – Tătăneasa regenerează țesuturile, sudează oasele rupte și vindecă numeroase afecțiuni ale pielii (rețete)

Tătăneasa accelerează procesul de vindecare a țesuturilor și oaselor

Alantoina stimulează înmulțirea și regenerarea celulelor. Acest lucru înseamnă că generează creșterea de noi celule într-un timp mai scurt și grăbește vindecarea zonelor rănite.

Datorită efectului regenerant la nivel celular, tătăneasa poate fi utilă în caz de lovituri, răni și tot felul de leziuni. Acționează peste noapte, mai ales în vânătăi.

Este un remediu de prim ajutor în caz de entorse, luxații, umflături, rupturi musculare sau fracturi.

Ușurează simptomele de osteoartrită la genunchi și reduce durata de vindecare. Ajută în durerile de spate, vene varicoase, ulcere ale pielii și plăgi.

Numeroase studii au confirmat forța vindecătoare a acestei plante. Preparatele din tătăneasă s-au dovedit eficiente în dureri, inflamații musculare, umflături articulare, artrită degenerativă, mialgie acută la spate, contuzii sau luxații la sportivi.

Planta poate fi folosită și la copii, începând cu vârsta de 3-4 ani.

Tătăneasa poate fi folosită sub formă de cataplasme, comprese, băi locale sau unguent.

Citește și – Vă dor articulațiile sau mușchii? Tătăneasa este cel mai bun leac din natură!

Compresă cu rădăcini de tătăneasă

În unele regiuni din țară, oamenii foloseau rădăcina de tătăneasă pentru scrântituri și fracturi.

Rădăcina de tătăneasă se poate recolta de 2 ori pe an: odată primăvara, în lunile martie-mai și odată toamna, începând cu luna septembrie și până dă înghețul.

Rădăcina se scotea din pământ, se spăla și se tăia bucăți mici. Se fierbea într-o cratiță cu apă până când ceaiul era redus la jumătate.

În ceaiul obținut se adăuga făină de orz, cât să rezulte o pastă.

Terciul de tătăneasă se aplica pe locul afectat și se lega până se îndreptau oasele.

Se înfășura zona fracturată cu cârpe curate și se fixau lopățele care să țină membrul rupt.

Terciul de tătăneasă se lăsa să acționeze 48 de ore, timp în care se stropea cu spirt. Tratamentul se făcea până la vindecarea fracturii.

Cataplasmele și băile cu tătăneasă erau folosite și pentru arsuri, încheieturi umflate, hemoroizi și ulcer varicos. Acestea reduc fierbințeala și ajută la scăderea inflamației și a durerilor.

Compresă cu ceai din frunze de tătăneasă

Puneți 2 pumni de frunze uscate de tătăneasă într-un bol și adăugați apă clocotită.

Ca și proporție, se folosesc 2 linguri de plantă uscată la 1 cană cu apă clocotită.

Lăsați planta la infuzat 15 minute. Strecurați ceaiul. Dacă este vorba despre un deget rupt de la mână sau de la picior, introduceți-l pur și simplu în ceaiul cald.

Dacă este o parte a corpului care nu poate fi îmbăiată, aplicați o cârpă înmuiată în ceaiul cald. Stoarceți compresa puțin. Legați compresa cu un prosop uscat și lăsați-o să acționeze 20 de minute.

Procedeul trebuie repetat de 3 ori pe zi.

Dacă nu aveți posibilitatea să procurați tătăneasă din natură pentru a o folosi sub formă de cataplasmă sau compresă, puteți apela la unguentele sau cremă pe bază de tătăneasă.

Citește și – Unguentul de tătăneasă – leacul naturii pentru durerile de oase, scrântituri și fracturi

Contraindicații și precauții

Singura contraindicație este aceea de a evita aplicarea ei pe răni deschise sau răni profunde.

Datorită faptului că accelerează procesul de vindecare, tătăneasa va închide stratul de deasupra al pielii înainte ca rana să se fi vindecat în profunzime. Acest lucru poate duce la apariția unui abces.

Surse articol:

1. Christiane Staiger, Comfrey: a clinical overview, Phytotherapy Research. 2012 Oct;26(10):1441-8. doi: 10.1002/ptr.4612. Epub 2012 Feb 23: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22359388/
2. The Pharmaceutical Journal, Comfrey and its bone-setting properties: https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/opinion/blogs/comfrey-and-its-bone-setting-properties/10963009.blog?firstPass=false
3. Steph Zabel, Comfrey (Symphytum officinale): A healer of wounds, bruises and bones, Cambridge Naturals: https://www.cambridgenaturals.com/blog/comfrey-symphytum-officinale
4. Homesteading Family, Bone Healing Comfrey Compress: Herbal Healing: https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=-X0Tom_MyZk&app=desktop
5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Tătăneasa, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 163-164
6. PRNewswire-iReach, Comfrey Poultice: Repairs arthritis, muscle damage, bone fractures, joint damage, hernias, sprains, bulging disc, ligament damage and bruises, Hunters Natural Health: https://www.prnewswire.com/news-releases/comfrey-poultice-repairs-arthritis-muscle-damage-bone-fractures-joint-damage-hernias-sprains-bulging-disc-ligament-damage-and-bruises-153407465.html

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.