Ceaiul verde previne gripa de sezon la copiii de vârstă școlară

Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.

Potrivit unui studiu publicat la sfârșitul anului 2011 în „The Journal of Nutrition” 2011, ceaiul verde ar putea reduce incidența gripei.

Studiul a fost realizat pe copii de vârstă școlară din Japonia, într-o zonă cu plantații de ceai verde.

Ceaiul verde previne gripa la copii

Ceaiul verde previne gripa la copii: Freepik – www.freepik.com

Nu este prima dată când auzim despre faptul că ceaiul verde ajută la prevenirea răcelilor și a gripei. Oamenii de știință au descoperit că ceaiul verde conține compuși cu activitate antivirală.

Studiile clinice anterioare, efectuate pe adulți, au arătat că consumul de ceai verde reduce riscul infectării cu virusul gripal. Cercetările pe copii sunt însă foarte puține în acest sens.

 

Ceaiul verde ameliorează simptomele de răceală și gripă la adulți

Cercetătorii de la Universitatea din Florida, SUA, au evaluat eficiența unei formule de ceai verde în prevenirea simptomelor de răceală și gripă.

Au efectuat un studiu randomizat, dublu-orb, controlat prin placebo. Participanții aveau vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani.

Aceștia au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a primit capsule cu ceai verde, de 2 ori pe zi, iar celălalt grup a primit un placebo. Tratamentul a durat 3 luni.

Au fost evaluate simptomele zilnice și procentul persoanelor care au avut simptome zilnice, numărul de zilele simptomatice și procentul persoanelor care au solicitat îngrijiri medicale.

Rezultatele au arătat că în grupul care a primit capsule cu ceai verde erau cu 32,1% mai puține persoane simptomatice și cu 35,6% mai puține zile de simptome. Totodată, durata bolii s-a scurtat cu cel puțin 2 zile, comparativ cu grupul placebo.

Un alt rezultat favorabil a fost înmulțirea celulelor T cu 28 de procente.

Formula de ceai verde testată a fost bine tolerată de subiecți. Studiul sugerează că ceaiul verde poate fi o metodă sigură și eficientă de prevenire a simptomelor de răceală și gripă și de creștere a funcției celulelor T delta gamma.

Acest grup de celule mici se găsesc inițiază și propagă răspunsurile imune. Se găsesc în mucoasa intestinală, în plămâni, în uter și în piele.

Citește și – 2-3 căni de ceai verde  pe zi cu puțină lămâie previn răceala

Ceaiul verde previne gripa de sezon la copiii de vârstă școlară

Un grup de cercetători de la Universitatea din Shizuoka, Japonia, a studiat legătura dintre consumul de ceai verde și incidența gripei la școlari.

Studiul a fost efectuat în perioada noiembrie – februarie 2008-2009, în sezonul gripal din Japonia.

Au fost incluși 2050 de școlari (cu vârsta cuprinsă între 6-13 ani) din școlile primare din orașul Kikugawa – o zonă în care se cultivă ceai verde.

Rezultatele chestionarelor cu privire la consumul de ceai verde au arătat că 1-5 căni de ceai verde pe zi pot preveni infecțiile cu virusul gripal de tip A la copii.

Un studiu apărut în 2007 în „Journal of the American College of Nutrition” a arătat că ceaiul verde reduce simptomele și durata gripei, și totodată mărește funcția celulelor T ale sistemului imunitar.

Citește și – Gargara cu ceai verde poate preveni infecțiile virale respiratorii (gripa de sezon)

Este important să citiți și contraindicațiile la ceai verde. În acest sens vă recomandăm acest articol:

Cine nu are voie să bea ceai verde (contraindicații și interacțiuni cu medicamente)

Surse articol:

1. GreenMedInfo, Green tea consumption is inversely associated with the incidence of influenza among Japanese schoolchldren: https://www.greenmedinfo.com/article/green-tea-consumption-inversely-associated-incidence-influenza-among-japanese-
2. Mijong Park, Hiroshi Yamada, Kumi Matsushita, Shinya Kaji, Takahiro Goto, Yuko Okada, Kazuhiro Kosuge, Toshiro Kitagawa, Green tea consumption is inversely associated with the incidence of influenza infection among schoolchildren in a tea plantation area of Japan: Comparative Study J Nutr. 2011 Oct;141(10):1862-70. doi: 10.3945/jn.110.137547. Epub 2011 Aug 10.
3. GreenMedInfo, Green tea is safe and effective in preventing cold and flu symptoms, and for enhancing T cell function: https://www.greenmedinfo.com/article/green-tea-safe-and-effective-preventing-cold-and-flu-symptoms-and-enhancing-t-
4. Cheryl A Rowe, Meri P Nantz, Jack F Bukowski, Susan S Percival, Specific formulation of Camellia sinensis prevents cold and flu symptoms and enhances gamma,delta T cell function: a randomized, double-blind, placebo-controlled study, J Am Coll Nutr. 2007 Oct;26(5):445-52. doi: 10.1080/07315724.2007.10719634: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17914132/
5. Nature Research, Gammadelta T cells: https://www.nature.com/subjects/gammadelta-t-cells

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.