Copacii din orașe reduc rata de mortalitate prin tuberculoză
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
Plămânii sunt cel mai expus organ la factorii din mediu, deoarece contactul lor cu aceștia este direct.
Iar poluarea atmosferică și ambientală este unul din cei mai mari inamici care atacă funcția și apărarea pulmonară.

Copacii reduc rata de mortalitate prin tuberculoza: Prostooleh – www.freepik.com
Cuprins
Poluarea din orașe afectează sănătatea plămânilor
Studiile au asociat inhalarea diverșilor agenți poluanți cu un risc mai mare de alergii, astm, pneumonie, boala pulmonară obstructivă cronică sau infecții pulmonare la copii.
Dioxidul de azot, ozonul, dioxidul de sulf și aeroalergeniisunt cei mai importanți agenți poluanți din mediul extern rezultați în urma traficului și a diverselor activități industriale.
Există însă și o poluare de interior care ne afectează sănătatea pulmonară, dată de:
- fumul de țigară
- formaldehida
- alergeni derivați din plante, insecte, animale
Un raport al celor mai populate orașe din lume publicat de IQAir a inclus și 7 orașe din România.
În anul 2019, gradul cel mai înalt de poluare a fost înregistrat în orașul Iași. Pe locul doi s-a aflat Bucureștiul, pe locul trei Brașovul, iar pe locul al patrulea Cluj-Napoca.
Există tot mai puțină natură în mediul urban. Defrișarea spațiilor verzi în favoarea construirii de blocuri și spații comerciale contribuie la deprecierea sănătății respiratorii.
Un studiu observațional a arătat că densitatea de copaci din zonele în care locuiesc oamenii influențează rata de mortalitate din cauza tuberculozei.
Citește și – Boli pe care natura le vindecă în mod miraculos
Copacii reduc mortalitatea prin tuberculoză
Cercetători de la 4 universități din SUA și California au realizat un studiu în care au analizat legătură dintre numărul de copaci prezenți în mediul urban și mortalitatea prin tuberculoză.
Cercetarea a durat 12 ani și a implicat toți pacienții cu tuberculoză din California.
Autorii au urmărit starea de mortalitate și morbiditate a participanților și au pus-o în legătură cu cantitatea de copaci din zona lor de reședință.
În cazul pacienților fără adăpost, au fost luate în considerare spațiile verzi din locurile în care aceștia își petreceau cel mai mult timp.
Rezultatele au arătat că un procentaj mai mare de copaci este asociat cu un risc mai mic de mortalitate din toate cauzele, inclusiv din cauza TBC-ului și a bolilor cardio-pulmonare.
Cu cât mai aproape erau copacii de locuința pacienților, cu atât mai mic era riscul de mortalitate.
Este prima dată când oamenii de știință analizează efectele spațiilor verzi asupra unei boli respiratorii infecțioase specifice, precum tuberculoza.
Cu toții putem constata că ne simțim mai bine atunci când petrecem timp în natură. Există de asemenea o diferență sesizabilă între mediul urban și cel rural în ceea ce privește calitatea aerului.
Studii ample au arătat că persoanele care locuiesc în apropierea spațiilor verzi au o rată mai mică de mortalitate.
Citește și – Femeile care petrec mai mult timp în natură trăiesc mai mult
Importanța spațiilor verzi pentru sănătatea publică
Un studiu realizat de chinezi a dovedit chiar că rata mortalității din cauza bolilor respiratorii scade atunci când oamenii trăiesc înconjurați de o densitate mai mare de verdeață.
Este esențial să ținem cont de aceste lucruri în contextul pandemiei de COVID-19. Potrivit acestui studiu, este important să petrecem cât mai mult timp în natură și să evităm pe cât posibil poluarea prin alimente, medicamente și produsele pe care le folosim la curățenie în casă.
Vegetația are capacitatea de a reduce poluarea și de a îmbunătăți calitatea aerului respirabil.
Frunzele verzi absorb gazele toxice, contribuind astfel la filtrarea aerului.
Efectul naturii asupra purificării aerului și diminuarea poluanților din aer este foarte mare.
Circa 18 milioane de tone de poluanți aerieni sunt eliminați cu ajutorul copacilor în fiecare an în SUA.
Cu siguranță nu doar tuberculoza poate fi atenuată prin îmbunătățirea calității aerului.
Purificarea aerului poate fi o strategie eficientă de prevenire a afecțiunilor respiratorii în general.
Citește și – Peisajele din natură și plimbările în aer liber acționează ca un medicament asupra creierului suprasolicitat
Surse articol:
1. Olivieri, E. Scoditti, Impact of environmental factors on lung defences, European Respiratory Review 2005 14: 51-56; DOI: 10.1183/09059180.05.00009502: https://err.ersjournals.com/content/14/95/51
2. Allison Inserro, 5 Things to Know About the Environment and Respiratory Health, AJMC: https://www.ajmc.com/view/5-things-to-know-about-the-environment-and-respiratory-health
3. Environmental Factors affecting lungs: http://wiki.sdstate.edu/@api/deki/pages/4282/pdf
4. Alexandru Nanu, Topul celor mai poluate zone din România. Pe ce loc se află Capitala dar şi surpriza majoră din top, Ziarul Financiar: https://www.zf.ro/eveniment/topul-celor-mai-poluate-zone-din-romania-pe-ce-loc-se-afla-capitala-dar-si-surpriza-majora-din-top-19007319
5. Blount RJ, Pascopella L, Barry P, Zabner J, Stapleton EM, Flood J, Balmes J, Nahid P, Catanzaro DG, Residential urban tree canopy is associated with decreased mortality during tuberculosis treatment in California, The Science of the Total Environment, 20 Nov 2019, 711:134580, DOI: 10.1016/j.scitotenv.2019.134580 PMID: 32000313: https://europepmc.org/article/med/32000313