Întărirea imunității copiilor prin 5 metode naturale
Informațiile prezentate în acest articol se bazează pe studii științifice și pe opiniile unor experți în sănătate. Link-urile către sursele citate sunt afișate la finalul articolului.
În acest articol puteți găsi câteva sfaturi pentru întărirea imunității la copii, recomandate de nutriționistul Alpa Momaya, specialistă în nutriție clinică și dietele prenatale și postnatale.

Intarirea imunitatii la copii – 5 metode naturale: Freepik – www.freepik.com
În contextul apariției noului Coronavirus, este interesant să cităm un studiu apărut recent (2020) în jurnalul „The Lancet Child & Adolescent Health”, în care autorii se întreabă de ce copiii au o susceptibilitate mai mică la infecția cu COVID-19.
Răspunsul, spun ei, ar putea fi sistemul lor imunitar.
Imunitatea la vârste fragede
Toate microorganismele sunt noi pentru organismul copiilor, de aceea ei pot suferi infecții repetate în primii ani de viață.
Acestea au însă rolul de a construi un „rezervor” de celule imune T și B, care îi vor apăra de reinfectarea cu patogenii întâlniți.
Sistemul imunitar al copiilor este pregătit să reacționeze la microorganisme noi, fapt care nu se mai întâmplă cu aceeași acuratețe la adulți. La vârstnici, reacția imunitară este mult diminuată, mai ales după 70 de ani.
Citește și – Rețete de casă pentru stimularea imunității la adulți și copii
Laptele matern
Pe lângă această imunitate înnăscută, copiii se bucură de o protecție imunologică suplimentară în fața infecțiilor datorită anticorpilor pe care i-au primit din laptele matern în primii ani de viață.
Acești anticorpi îl apără de patogenii cu care mama s-a confruntat anterior.
Studiile arată că laptele matern are o influență importantă în dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușilor.
Alăptarea la sân este deopotrivă o sursă de nutrienți și factori protectori împotriva bolilor infecțioase.
Compușii din laptele matern protejează împotriva bolilor diareice, dar și împotriva infecțiilor extra-intestinale, precum otita medie și afecțiunile respiratorii.
Iată așadar, un prim mijloc de consolidare a imunității copilului, încă din primii ani de viață: alăptarea la sân.
Pe măsură ce copilul crește, părinții trebuie să îl ajute să dezvolte obiceiuri sănătoase, precum spălatul mâinilor înainte de masă și după utilizarea toaletei și practicarea unei diete sănătoase.
Dieta și imunitatea copiilor
Ca părinte, este esențial să știi care sunt nevoile nutriționale ale copilului și ce alimente îi pot oferi nutrienții cei mai buni pentru sprijinirea sistemului imunitar.
Celulele sistemului imunitar și anticorpii copiilor aflați în creștere au nevoie de proteine.
Alți nutrienți pe care cei mici trebuie să îi ia din alimente sunt zincul, vitaminele A, B2, B6, B12, C și acidul folic, fierul, seleniul și acizii grași esențiali. Aceștia pot fi găsiți în produse animale slabă, leguminoase, fructe și legume.
Este important ca cei mici să mănânce carne slabă (pește, pui), ouă, iaurt, brânzeturi, nuci și semințe.
Microbiomul uman este alcătuit din bacterii „prietenoase” care îndeplinesc o serie de funcții importante:
- protejează tractul digestiv
- ajută la digerarea alimentelor
- ne apără de bacterii și virusuri nocive
Bacteriile bune sau probioticele se pot găsi în alimente sau sub formă de suplimente.
Citește și – Copiii au nevoie de microbi (nu de antibiotice) pentru dezvoltarea imunității
Iaurtul este o sursă bună de probiotice, cu condiția să fie natural. Evitați sortimentele de iaurt din comerț care conțin zahăr și diverse arome sau ingrediente adiționale. Zahărul are un efect nociv asupra sistemului imunitar.
Citiți eticheta și nu cumpărați produse lactate care conțin lapte praf.

Dieta pentru imunitatea copiilor: Freepik.com
Cu cât mai colorată este paleta de legume și fructe din dieta copilului, cu atât mai bine.
Cerealele integrale sunt de asemenea importante.
O altă categorie de alimente care pot ajuta la prevenirea infecțiilor și bolilor este categoria legumelor bogate în sulf. Ceapa, usturoiul, prazul, conopida, broccoli și spanacul sunt câteva exemple în acest sens.
Acest compus se găsește și în carne, ouăle fierte tari, pește, stridii, migdale, arahide și nuci.
Sulful este un mineral cu proprietăți antioxidante și detoxifiante. Este implicat în sinteza ADN-ului, funcția imunitară și metabolismul lipidelor.
Copiii trebuie feriți pe cât posibil de alimentele de tip fast-food și produsele ambalate din magazine, care sunt bogate în calorii, grăsimi saturate, zahăr, sare, arome artificiale, conservanți sintetici, potențatori de gust și alți aditivi nocivi.
Așa cum spuneam mai sus, zahărul suprimă activitatea sistemului imunitar, iar excesul de calorii și grăsimi de calitate inferioară duc la creșterea în greutate.
Hidratarea organismului printr-un consum adecvat de apă este importantă pentru transportul nutrienților și eliminarea toxinelor.
Mișcarea fizică
Copiii sunt un munte de energie. Sunt activi tot timpul, și acest lucru le asigură o protecție suplimentară împotriva bolilor.
Sunt studii care arată că mișcarea fizică regulate mărește numărul celulelor imune care combat infecțiile.
Copiii trebuie să aibă zilnic parte de activități fizice și timp de recreere, mai ales în aer liber.
Stil de viață
Părinții trebuie să se asigure că cei mici nu sunt suprasolicitați la școală sau prin activități extrașcolare excesive.
Un program prea încărcat îi va epuiza, îi va stresa și le va compromite imunitatea.
Copiii trebuie să aibă timp liber să se joace și suficient timp să se odihnească. Sunt necesare 10-14 ore de somn neîntrerupt pentru un sistem imunitar bine pus la punct.

Imunitatea la copii: Master1305 – freepik.com
Expunerea la soare
La pachet cu mișcarea fizică în aer liber vine expunerea la soare și producția de vitamina D, care este esențială pentru creștere numărului de celule albe de sânge.
Citește și – Expunerea la soare crește imunitatea la virusul gripal (studii)
Surse articol:
1. Rita Carsetti, Concetta Quintarelli, Isabella Quinti, Eva Piano Mortari,a Alimuddin Zumla, Giuseppe Ippolito and Franco Locatellic, The immune system of children: the key to understanding SARS-CoV-2 susceptibility? Lancet Child Adolesc Health. 2020 Jun; 4(6): 414–416: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7202830/#bib3
2. Kelly M. Jackson, Andrea M. Nazar, Breastfeeding, the Immune Response, and Long-term Health, The Journal of the American Osteopathic Association, April 2006, Vol. 106, 203-207: https://jaoa.org/article.aspx?articleid=2093315
3. Silvia Maggini, Adeline Pierre, and Philip C. Calder, Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course, Nutrients. 2018 Oct; 10(10): 1531: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6212925/
4. Andra Picincu, Janet Renee, List of Foods High in Sulfur, Livestrong: https://www.livestrong.com/article/289250-list-of-foods-high-in-sulfur/
5. Alpa Momaya, 3 Effective Ways to Strengthen Your Child’s Immune System, HealthyfyMe: https://www.healthifyme.com/blog/3-effective-ways-to-strengthen-your-childs-immune-system/