Cum se tratează contuziile la domiciliu cu remedii din plante

Contuzia este termenul medical folosit pentru „vânătaie”. Dincolo de aspectul inestetic pe care îl provoacă, vânătăile sunt și dureroase.

Descoperă, în rândurile care urmează, câteva remedii naturiste pentru contuzii pe care le poți folosi acasă.

Remedii pentru contuzii

Remedii pentru contuzii: Pressfoto – www.freepik.com

Ce sunt contuziile?

Contuziile, sau vânătăile, sunt leziuni produse de o lovitură directă. În funcție de intensitatea sau severitatea loviturii, poate fi vătămată doar suprafața pielii, sau și țesuturile mai profunde.

Orice leziuni la nivelul oaselor, mușchilor sau a țesuturilor de sub piele pot provoca vânătăi.

Simptome

În urma unor lovituri sau căzături, vasele mici de sânge (capilarele) se rup. Așa cum o arată și numele, vânătaia duce la învinețirea pielii, din cauza sângerării care se produce în țesuturile de dedesubt.

Pielea se umflă și poate căpăta diverse nuanțe, nu numai mov. Apare o umflătură. Persoana afectată acuză de asemenea constricție musculară și rigiditate la nivelul articulației afectate.

Contuzia subcutanată

Există două tipuri de contuzii: subcutanate și musculare. Contuzia subcutanată, în care sunt afectate vasele de sânge de sub piele, este cea mai des întâlnită.

Cu toții constatăm că avem o vânătaie la o mână sau la un picior – cele mai predispuse zone ale corpului la contuzii.

De regulă, aceste vânătăi sunt mici și nu cauzează probleme.

Citește și – Vânătăi sau echimoze – tratamente naturiste

Există și vânătăi de dimensiuni mari, foarte dureroase, apărute în urma unor traumatisme severe, precum o căzătură de la înălțime sau un accident auto.

Acestea pot provoca o sângerare mai puternică a unei vene sau artere. Dacă nu este oprită la timp, sângerarea poate pune viața în pericol.

Persoanele cu probleme de coagulare trebuie să fie atente la astfel de vânătăi.

Contuzia musculară

Contuziile musculare sunt mai profunde decât contuziile subcutanate. Sunt de asemenea mai dureroase și pot fi confundate cu o luxație, o entorsă, sau chiar cu o fractură osoasă.

Cu toate acestea, se vindecă de la sine, fără a fi nevoie de un tratament medical.

Dacă accidentarea a fost severă, contuzia poate cauza o umflătură puternică (hematom) și o colectare a sângelui în mușchi. În acest caz poate fi nevoie de un drenaj chirurgical al hematomului, care să faciliteze recuperarea mușchiului afectat.

Cum se tratează contuziile

În primă fază, cel mai bun tratament este repaosul corpului și odihna.

Sunt indicate de asemenea aplicările cu gheață pe zona umflată, de câte 20 de minute.

În cazul în care contuzia este însoțită și de o tăietură sau o rană deschisă, zona respectivă trebuie curățată și bandajată.

Remedii naturiste pentru contuzii

Copiii sunt cel mai des predispuși la căzături și lovituri la joacă. De aceea este bine să aveți în casă unul din remediile de mai jos, recomandate de Maria Treben pentru tratarea contuziilor sau vânătăilor.

Cremă de gălbenele

Crema de gălbenele este un remediu obligatoriu de avut în casă. Este un vindecător multifuncțional și poate fi folosit ca remediu de urgență în multe situații, inclusiv în contuzii.

Maria Treben are propria rețetă de preparare a alifiei de gălbenele. Autoarea recomandă folosirea unturii și a întregii plante (flori, frunze și tulpini.

Plantele se taie mărunt și se „călesc” în untura topită, într-o cratiță.

Când lichidul începe să facă spumă, se stinge focul și se pune capacul. Gălbenelele se lasă la infuzat în uleiul clocotit peste noapte. A doua zi, tigaia se pune din nou pe foc pentru ca amestecul să se încălzească, după care uleiul se strecoară.

Se transferă într-un borcan de sticlă sau o cutie de plastic și se lasă la răcit pentru a se solidifica.

Compresă cu cimbrișor

Se umple un săculeț de pânză sau o față de pernă cu flori și tulpini de cimbrișor. Planta trebuie să fie uscată. Compresa se pune pe contuzie.

Citește și – Alifie pentru dureri, vânătăi, luxații, inflamații – rețetă simplă

Tinctură de arnică

Dacă procurați tinctură de arnică de la farmacie și aceasta are un conținut de alcool de 75%, diluați-o pe jumătate cu apă fiartă și răcită. Nu o aplicați direct pe piele, deoarece poate cauza arsuri.

Tinctura de arnică se poate face în casă, după rețeta Mariei Treben. Aveți nevoie de flori proaspete de arnică (fără porțiunile verzi). Cu ele se umple o sticlă pe două treimi, apoi se completează cu alcool de 40%.

Se lasă la macerat într-un loc cald minim 2 săptămâni, apoi se strecoară.

Și această tinctură trebuie diluată, ca să nu apară iritații sau arsuri pe piele. Cu soluția obținută se ung zonele afectate de contuzii.

Tinctură de gălbenele

Se pune o mână de flori de gălbenele într-un borcan, se acoperă bine cu alcool de 40% și se lasă la macerat 14 zile.

Se strecoară și se folosește sub formă de comprese, nu înainte de a fi diluată cu apă. Se înmoaie o bucată de pânză, vată sau tifon în tinctura diluată cu apă și se aplică pe contuzie. Este bine ca înainte să se ungă pielea cu cremă de gălbenele.

Tinctură de tătăneasă

Contra contuziilor se va folosi tinctura din rădăcini de tătăneasă. Rădăcinile se curăță de pământ, se spală și se toacă mărunt.

Se pun la macerat într-o sticlă umplută cu alcool de 40%. Se lasă 14 zile, apoi se filtrează.

Se unge pielea cu cremă de gălbenele, apoi se aplică o bucată de vată înmuiată în tinctură de tătăneasă, care se fixează cu un bandaj.

Dacă vânătaia și umflătura nu cedează la nici unul din remediile încercate, este nevoie să mergeți la medic.

Surse articol:

1. Nationwide Children’s, Contusions & Bruises: https://www.nationwidechildrens.org/conditions/contusions-bruises
2. Mendelson Kornblum, All About Contusions: https://www.mendelsonortho.com/all-about-contusions/
3. Maria Treben, Contuzii, Plante medicinale din Grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea Ciuc, 2008, pp. 59-60

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.