Unguentul cu scorțișoară accelerează vindecarea rănilor (în diabet)

Articol documentat

Știm din studiile anterioare că scorțișoara are o influență pozitivă asupra nivelului de zahăr din sânge.

Din acest motiv este recomandată deseori în alimentația persoanelor cu diabet.

https://www.onegoodthingbyjillee.com/how-to-get-rid-of-ants/

Unguent scortisoara rani diabet

O lucrare recentă, apărută la sfârșitul anului 2019, a arătat că scorțișoara are efecte benefice și asupra pielii la persoanele cu diabet.

Mai precis, aplicările externe cu un extract hidroetanolic de scorțișoară accelerează procesul de vindecare a rănilor.

Autorii acestui studiu susțin că unguentele cu scorțișoară ar putea fi utile în tratarea rănilor la pacienții diabetici.

Scorțișoara îmbunătățește re-epitelizarea și biosinteza cheratinei și implicit vindecarea pielii. Studiul a fost realizat pe șoareci cu diabet indus.

Scorțișoara și rolul ei în diabet

Scorțișoara (Cinnamomum verum) este utilizată de sute de ani în tratamentul diabetului. Conține mai mulți polifenoli care au o acțiune asemănătoare insulinei și care cresc utilizarea glucozei în mușchi, fapt prin care ajută la scăderea nivelului de zahăr (la șoareci).

Citește și – Care este adevăratul tip de scorțișoară pe care îl putem folosi în scop terapeutic (diabet, colesterol, infecții, digestie, memorie)

De asemenea, acidul cinamic din scorțișoară inhibă procesul de glicare.

Studiile clinice au arătat că scorțișoara produce un efect notabil asupra glicemiei a jeun și a hemoglobinei glicozilate (HbA1c) la persoanele cu diabet.

Extractul apos de scorțișoară activează receptorul insulinei prin diverse mecanisme.

Citește și – Scorțișoara scade colesterolul și glicemia în 30 de zile

Unguentul cu scorțișoară grăbește vindecarea rănilor la diabetici

În studiul de față, cercetătorii de la Facultatea de Farmacie „Tabriz” din cadrul Universității de Științe Medicale din Turcia au dorit să vadă dacă un unguent cu extract de scorțișoară este eficient în tratarea rănilor la șoarecii cu diabet.

În studiu au fost incluși 54 de șoareci masculi, care au fost împărăți în 3 grupuri:

  • grupul 1 (de control) a fost tratat cu un placebo – parafină galbenă moale
  • grupul 2 (de intervenție) a fost tratat cu un unguent cu scorțișoară de 5%
  • grupul 3 (de intervenție) a fost tratat cu un unguent cu scorțișoară de 10%

Unguentul a fost preparat din pudră de scorțișoară Ceylon din India. Acesta a fost aplicat o dată pe zi, timp de 2 săptămâni consecutiv.

La ambele grupuri tratate cu scorțișoară s-a constatat o reducere semnificativă a dimensiunii rănilor.

Rezultate au arătat o creștere semnificativă a contractării rănilor, proliferării fibroblasterlor, depozitării colagenului, re-epitelizării și biosintezei de cheratină la șoarecii tratați cu unguentul de scorțișoară, comparativ cu grupul placebo.

Unguentul cu o concentrație mai mare de scorțișoară (10%) a fost mai eficient în formarea de noi vase de sânge și formarea țesutului de granulație.

Re-epitelizarea a fost completă în a 14-zi la șoarecii tratați cu unguent de scorțișoară. La animalele din grupul placebo s-au observat mai puține straturi celulare.

Compușii majori identificați în extractul hidroetanolic de scorțișoară au fost cinamaldehida (11,26%) și 2-hidroxil cinamaldehida (6,7%).

Proprietățile antioxidante ale scorțișoarei sunt factorul cheie în ceea ce privește îmbunătățirea procesului de vindecare a rănilor.

Autorii au concluzionat că extractul hidroetanolic de scorțișoară ar trebui utilizat în unguentele comerciale pentru îmbunătățirea vindecării rănilor.

Citește și – Ulei de scorțișoară – proprietăți, beneficii, utilizări (depresie, diabet, dureri)

Acest studiu este important, deoarece hiperglicemia încetinește rata de vindecare a leziunilor și a rănilor. Inclusiv înțepăturile de insecte sau tăieturile minore se vindecă greu la o persoană cu diabet.

Diabetul afectează procesul de dezvoltare de noi vase de sânge, contracția și închiderea rănilor.

Scăderea expresiei factorului de creștere asemănător insulinei (IGF-1) inhibă proliferarea fibroblastelor și a cheratinocitelor, precum și re-epitelizarea (acoperirea cu epiteliu a unei răni după cicatrizare).

Citește și – Contraindicații la scorțișoară – tot ce trebuie să știi

Surse articol:

1. Faizan Abul Qais, Iqbal Ahmad, Understanding Biochemical and Molecular Mechanism of Complications of Glycation and Its Management by Herbal Medicine, in New Look to Phytomedicine, 2019: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cinnamomum-verum
2. Amin Daemi, Mahsa Lotfi, Mohammad Reza Farahpour, Ahmad Oryan, Sina Jangkhahe Ghayour & Ali Sonboli, Topical application of Cinnamomum hydroethanolic extract improves wound healing by enhancing re-epithelialization and keratin biosynthesis in streptozotocin-induced diabetic mice, Pages 799-806: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13880209.2019.1687525

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.