Vacanțele la munte ne ajută să ne refacem, nu vacanțele la mare – dr. neurochirurg Alexandru Ciurea

Omul este dotat cu tot ce îi trebuie ca să trăiască sute de ani. Cu creierul pe care îl avem, putem ajunge până la 300 de ani, după cum vedem exemple în Vechiul Testament din Sfânta Scriptură.

Ceea ce ne omoară înainte de vreme este însă stresul. Acesta duce la o pierdere semnificativă a numărului de celule nervoase.

Vacanta la munte.jpg

Vacanta la munte

Stresul și oboseala cotidiană distrug neuronii

Tot mai mulți oameni aparent sănătoși, aflați în floarea vârstei și în plină activitate, suferă de oboseală nervoasă continuă.

RMN-uri multor persoane tinere arată o scădere îngrijorătoare a masei de neuroni. Multe din celulele neuronale ale acestor oameni sunt practic arse.

Binecunoscutul neurochirug român Alexandru- Valdimir Ciurea spune că acest lucru se datorează unei suprasolicitări neuronale.

Omul din ziua de azi duce o viață extrem de solicitantă și epuizantă. Este permanent obosit, grăbit, supus unor termene limită.

La serviciu lucrează contra-cronometru. Ajunge acasă seara și este așteptat de familie, care îl solicită în alte probleme.

Se culcă târziu și nu se odihnește cum trebuie. Abia așteaptă să vină sfârșitul săptămânii să aibă liber.

Însă nici în week-end nu are parte de timp liber, pentru că trebuie să meargă la cumpărături, trebuie să iasă în oraș, să viziteze diverși prieteni și așa mai departe.

Abia așteaptă să ia concediu „de odihnă”.  O problemă pe care dr. Alexandru Ciurea o sesizează este aceea că vacanțele omului modern sunt prea active și nu îl odihnesc.

„Foarte multă lume, mai ales din România, petrec vacanța extrem de activ”.

Cu toții știm că în vacanță nu mai respectăm nici un fel de program, nici legat de mese, nici de somn, nici de odihnă.

„Stau noaptea foarte târziu, consumă băuturi alcoolice, discuțiile se prelungesc în mod nejustificat. În loc să fie o relaxare a organismului, se produce o încărcare”.

Muntele este mai odihnitor decât marea

Referitor la această încărcare negativă a organismului, dr. Ciurea spune că marea este în general o destinație care excită organismul, din cauza ionilor de iod.

Dacă vrem să ne întoarcem mai sănătoși din vacanță, trebuie să alegem muntele.

„Zona care dă energie este zona montană”.

Pădurile sunt bogate în oxigen și ajută la refacerea organismului.

Însă o vacanță ideală ar fi cea în care mergem câteva zile la mare, și apoi neapărat mai multe zile la munte.

Copiilor în mod special le face bine să stea la soare și în apă. Însă după aceea este bine să petreacă și câteva zile la munte, pentru întărirea organismului, pentru ozonificare.

România este, din fericire, o țară cu o ofertă generoasă de destinații turistice. Dacă mergi la munte, inevitabil vei găsi și lacuri.

Citește și – Singura stațiune din România unde găsești și „mare” și munte, și cel mai pur aer din țară

Beneficiile vacanțelor în zone naturale

Chiar și o vacanță scurtă le poate face bine persoanelor stresate la locul de muncă.

Un studiu a arătat că o vacanță de 4 zile poate avea efecte benefice asupra stării generale de sănătate, asupra recuperării organismului și a stresului perceput la persoanele de vârste medie.

Câteva experimente realizate în teren au arătat că, spre deosebire de mediile urbane aglomerate și zgomotoase, pădurile au beneficii fiziologice mai mari pentru sănătate.

Citește și – Muntele, sănătate curată – terapie la altitudine

Oamenii percep mediile naturale ca fiind destinații de vacanță mai favorabile sănătății decât zonele urbane.

Expunerea excesivă la mediile create de oameni a fost asociată cu un nivel crescut de anxietate, tensiune nervoasă, nerăbdare, agitație și iritabilitate.

Neurastenia este un exemplu de afecțiune care poate fi tratată prin terapia naturii. Persoanele neurastenice suferă de o epuizare fizică și mentală, acuză dureri de cap, iritabilitate și depresie.

Simpla vizionare a peisajelor rurale plăcute pot îmbunătăți starea de sănătate și de spirit.

Citește și – Pădurile sunt adevărate „farmacii” ale naturii – oxigenează atmosfera, combat bacteriile, vindecă boli psihice și fizice

În anul 1839, un raport anual al British Registrar General sugera că înființarea unui parc în zona East End din Anglia ar putea reduce mii de decese anual și ar putea crește longevitatea la nivelul populației generale.

Efectele benefice ale petrecerii în natură sunt cunoscute și exploatate încă din antichitate. Medicul grec Hipocrate considera aerul, apele și locurile necesare pentru sănătatea fizică și mentală și pentru starea de bine.

În textele vechilor romani s-au găsit informații despre beneficiile șederii în spațiile verzi și rurale.

Grădinile mănăstirilor erau recomandate prin secolul al 12-lea pentru recreere în aer liber, pentru recuperarea bolnavilor, dar și pentru îmbunătățirea sănătății persoanelor obosite.

Citește și – Pădurile vindecă oameni (video)

Surse articol:

1. Emisiunea „Un doctor pentru dumneavoastră”, Oboseala intelectuala cronica cu Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, TVR International: https://www.youtube.com/watch?v=imUOW_voOLE
2. Cornelia Blank, Katharina Gatterer, Veronika Leichtfried, Doris Pollhammer, Maria Mair-Raggautz, Stefan Duschek, Egon Humpeler, and Wolfgang Schobersberger, Short Vacation Improves Stress-Level and Well-Being in German-Speaking Middle-Managers—A Randomized Controlled Trial, Int J Environ Res Public Health. 2018 Jan; 15(1): 130: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5800229/
3. Arne Arnberger, Renate Eder, Brigitte Allex, Martin Ebenberger, Hans-Peter Hutter, Peter Wallner,2 Nicole Bauer, Johann G. Zaller, and Thomas Frank, Health-Related Effects of Short Stays at Mountain Meadows, a River and an Urban Site—Results from a Field Experiment, Int J Environ Res Public Health. 2018 Dec; 15(12): 2647: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6313427/</a
4. Lara S. Franco, Danielle F. Shanahan, and Richard A. Fuller, A Review of the Benefits of Nature Experiences: More Than Meets the Eye, Int J Environ Res Public Health. 2017 Aug; 14(8): 864: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5580568/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.