Scoarța de pin maritim ameliorează varicele și insuficiența venoasă

Potrivit GreenMedInfo, scoarța de pin maritim ar fi eficientă în reducerea simptomelor de varice și insuficiență venoasă post-partum. Este concluzia unui studiu publicat în anul 2017 în „The International Journal of Angiology”.

Studiul a fost realizat pe femei sănătoase, care prezentau vene varicoase după a doua sarcină.

Scoarta de pin amelioreaza varicele

Scoarta de pin amelioreaza varicele: Brgfx /Kotkoa  – www.freepik.com

Cercetătorii au dorit să vadă evoluția venelor (recuperarea formei și a competenței venelor afectate) și să testeze posibile tratamente.

Citește și – Ceaiuri pentru circulația venoasă, varice și edeme

Comparație între scoarța de pin și ciorapii compresivi

Cele 133 de femei participante au fost împărțite în 2 grupuri: femeile dintr-un grup au purtat ciorapi compresivi, în timp ce femeile din celălalt grup au folosit un agent oral venotonic, numit Pycnogenol – un extract din scoarță de pin maritim (Pinus pinaster).

Rezultatele cele două metode de tratament au fost comparate după 3 luni și încă o dată după 6 luni.

Comparativ cu femeile care au purtat ciorapi compresivi medicinali, femeile care au luat Pycnogenol au avut un număr mai mic de vene afectate.

Citește și – Loțiune pentru varice din gălbenele și coada-șoricelului

După 6 luni, în grupul care a primit ciorapi compresivi existau 13,3% de paciente cu edeme, iar în grupul tratat cu Pycnogenol erau doar 3,2% de cazuri.

Totodată, în grupul tratat cu Pycnogenol-ul, incidența crampelor și a altor simptome a fost mai mică.

Deși ambele grupuri au avut parte de o îmbunătățire notabilă a simptomelor, Pycnogenol-ul a produs rezultate mai bune.

Acest produs a redus nevoia de scleroterapia, operație și tratamente de lungă durată. Totodată, nivelul de satisfacție a fost mai mare la pacientele tratate cu Pycnogenol.

Autorii acestui studiu au concluzionat că Pycnogenol ameliorează simptomele de varice post-partum, și accelerează refacerea funcției venelor și a formei lor.

Citește și – Tinctură pentru frecții împotriva varicelor

Scoarța de pin maritim sau Pycnogenol

Din fericire, Pycnogenol este comercializat și la noi. Acest produs este un extract din scoarță de pin maritim, o specie de pin care se găsește în zona Mării Mediteraneene.

Conține o diversitate de antioxidanți. Există sute de studii care au investigat beneficiile și siguranța acestui produs.

Scoarța de pin maritim are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și vasodilatatoare.

Are efect relaxant asupra arterelor și stimulant asupra circulației sangvine.

Totodată, menține arterele flexibile și reduce durerile. Nu în ultimul rând, susține vederea datorită efectelor protectoare asupra pereților capilarelor de la nivelul retinei.

S-a demonstrat științific că Pycnogenol este util în afecțiunile cardiovasculare, nervoase și osteoarticulare. Are efecte bune și în diabet, producând scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Femeile pot găsi un aliat în scoarța de pin maritim nu doar pentru reducerea varicelor, ci și a disconfortului provocat de menopauză.

Citește și – Alimente care întăresc vasele de sânge – recomandate celor care suferă de varice

Surse articol:

1. Gianni Belcaro, Mark Dugall, Roberta Luzzi, Edmondo Ippolito, M Rosaria Cesarone, Postpartum Varicose Veins: Supplementation with Pycnogenol or Elastic Compression-A 12-Month Follow-Up, Int J Angiol. 2017 Mar;26(1):12-19. doi: 10.1055/s-0033-1363784. Epub 2014 May 29: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28255210/
2. GreenMedinfo Group, Pine Bark Highly Effective at Improving Varicose Veins and Chronic Venous Insufficiency: https://www.greenmedinfo.com/blog/pine-bark-highly-effective-improving-varicose-veins-and-chronic-venous-insufficie
3. Secom, Pycnogenolul, antioxidant natural puternic, cu beneficii multiple pentru sanatate: https://www.secom.ro/articles/pycnogenolul-antioxidant-natural-puternic-cu-beneficii-multiple-pentru-sanatate

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.