Siropul din ace de brad – cum se prepară și la ce este bun
Popoarele native obișnuiau să mestece conifere pentru calmarea durerilor în gât și congestia pulmonară.
Puțini știu astăzi că vârfurile tinere de brad pot fi consumate ca atare, în stare crudă. Au o aromă subtilă de citrice și rășină.
Pot fi tocate și adăugate în salate, marinate sau mâncărurile din pește.
Se culeg primăvara, când vârfurile crengilor de brad au început să aibă o culoare verde fragedă.
Se usucă sau se pun în pungi și se păstrează în congelator. Puteți face din ele ceai, sirop, oțet sau unguente.
Citește aici mai multe despre – Când se culeg mugurii de brad și ce poți face din ei
Sirop de ace de brad – rețetă
Pentru a prepara un sirop de brad după metoda prezentată mai jos, aveți nevoie doar de 2 ingrediente: planta în sine și o cantitate bună de miere de albine.
Acele de brad trebuie să fie tinere. Acestea se culeg din zone nepoluate. Se taie mărunt cu un cuțit sau se pisează cu pistilul în mojar, după metoda veche.
Se toarnă un stat de un deget de miere într-un borcan de sticlă. Se adaugă apoi un strat de ace de brad de jumătate de deget.
Continuați să alternați astfel cele două ingrediente, până la umplerea borcanului.
Dimensiunea borcanului depinde de cantitatea de ace de brad pe care o aveți.
Ultimul strat pe care îl puneți trebuie să fie de miere, ceva mai generos.
Puneți capacul și strângeți-l cât mai strâns. Așezați borcanul într-un loc răcoros și întunecos.
Acele de brad trebuie să stea la macerat în miere circa 1 lună de zile.
Citește și – Sirop de brad și cimbrișor – rețetă mănăstirească
După această perioadă, siropul rezultate se strecoară și se transferă într-o sticlă de culoare brună.
Se păstrează în frigider, sau într-un loc răcoros.
Indicații terapeutice
La ce puteți folosi acest sirop? În primul rând, îl puteți servi ca băutură revigorantă, adăugând câteva lingurițe într-un pahar cu apă minerală.
În al doilea rând, îl puteți consuma preventiv.
Citește și – Sirop de muguri de brad, miere și propolis (reţetă pentru afecţiunile respiratorii)
Nu în ultimul rând, se poate folosi ca adjuvant în caz de:
- răceală
- gripă
- viroze respiratorii
- dureri în gât
- guturai
- tuse
- amigdalită
- faringită
- afecțiuni pulmonare
În scop terapeutic, doza recomandată este de 3-5 lingurițe pe zi. Este bine să îl consumați după ce ați mâncat.
Puteți utiliza acest sirop și după ieșirea din iarnă, deoarece este bogat în vitamina C și are efecte tonice și revigorante.
Uleiurile din brad au efecte antimicrobiene și antibacteriene.
Citește și – Sirop natural din muguri de brad și lămâie – preparare la rece, cu miere, pentru afecțiunile respiratorii
Surse articol:
1. Oana Hîncu, Aplicațiile terapeutice ale siropului din ace de brad, Doxologia: https://doxologia.ro/stil-de-viata/aplicatiile-terapeutice-ale-siropului-din-ace-de-brad
2. My Self Reliance, Spruce Tips – Versatile and super healthy traditional wild edible: https://myselfreliance.com/spruce-tips-versatile-super-healthy-traditional-wild-edible/