Cidru terapeutic pentru răceală și gripă

Oțetul de mere este unul din cele mai populare remedii ale antichității. Medicul grec Hipocrate îl folosea ca un tonic pentru sănătate. Dr. Jarvis recomanda, prin secolul al 16-lea, consumul zilnic de oțet cu miere.

Oțetul este un bun conservant alimentar. Studiile au arătat că poate inhiba creșterea bacteriei Escherichia coli în alimente.

Cidru terapeutic pentru răceală

Cidru terapeutic pentru răceală: 8photo – www.freepik.com

În rețeta de mai jos, oțetul de mere are nu doar rol de solvent și conservant, ci și un rol terapeutic.

Cidru terapeutic pentru răceală și gripă – rețetă

Ingrediente

  • ½ cană de rădăcină de ghimbir ras
  • ½ cană de rădăcină de hrean ras
  • ½ cană de ceapă tocată mărunt
  • 1/8 cană de usturoi zdrobit
  • 1 linguriță de pulbere de ardei iute
  • 1 litru de oțet de mere natural

Mod de preparare

Rădăcinile de ghimbir și de hrean se curăță de coajă și se dau prin răzătoarea cu găuri mici.

Ceapa se toacă mărunt, iar usturoiul se dă prin zdrobitor.

Puneți toate legumele într-un borcan. Adăugați pulberea de ardei iute și oțetul. Amestecați bine și închideți borcanul ermetic.

După o perioadă de 2 luni de macerare (timp în care ați agitat borcanul ocazional), lichidul se strecoară.

Cidrul rezultat se transferă într-o sticlă și se va ține la frigider.

Mod de administrare

Acest cidru picant poate fi administrat preventiv, pentru întărirea rezistenței organismului la microbi.

Cura poate începe din toamnă, când veți lua câte 1-2 linguri pe zi.

Acest preparat poate fi luat imediat după apariția primelor simptome de răceală sau gripă, până la 50 ml pe zi. Se diluează cu apă.

Citește și – Ceai antiviral din 3 plante, foarte bun în răceală, gripă și febră

Beneficiile cidrului medicinal

Cidrul preparat după rețeta de mai sus conține un amestec inedit de plante condimentare care pot ajuta organismul să lupte împotriva bolilor și a infecțiilor.

Ingredientele folosite au proprietăți diverse:

  • antibacteriene
  • antivirale
  • antiinflamatoare
  • decongestionante
  • expectorante
  • sudorifice
  • digestive
  • diuretice
  • antioxidante
  • tonice

Indicații terapeutice

Preparând și consumând acest remediu natural, vă veți bucura de numeroase beneficii.

Ajută atât la întărirea imunității, cât și la ameliorarea diverselor simptomelor:

  • febră
  • congestie nazală sau pectorală
  • tuse și dureri în gât
  • răceală, gripă, viroze respiratorii
  • dureri de cap
  • greață
  • vărsături
  • dureri corporale

Acest oțet poate fi utilizat și extern, ca loțiune pentru frecții. Folosiți-l sub formă de masaj pentru durerile articulare și musculare.

Beneficiile oțetului, confirmate științific

Studiile moderne au arătat că 2 linguri de oțet de mere pe zi pot reduce nivelul de zahăr din sânge la diabetici.

Acidul acetic pe care acesta îl conține contribuie de asemenea la scăderea valorilor colesterolului, triglceridelor și a tensiunii arteriale.

Acest compus a fost asociat în studii și cu îmbunătățirea greutății corporale, a grăsimii abdominale și a circumferinței taliei.

Acidul acetic poate distruge și patogeni dăunători. Nu în mod întâmplător oțetul a fost folosit pentru curățare și dezinfectare, pentru păduchi, negi, ciuperca unghiei și alte infecții ale pielii. Hipocrate îl utiliza ca antiseptic pentru răni în urmă cu peste 2.000 de ani.

O lucrare realizată de Long Island University a concluzionat că oțetul din cidru de mere (obținut din sucul de mere fermentat) conține acizi fenolici cu proprietăți antimicrobiene. Acesta ar putea fi util împotriva bolile infecțioase.

Oțetul din cidru de mere conține potasiu, vitamina C și vitamina E. În plus față de merele consumate ca atare, oțetul mai conține bacterii bune, rezultate în urma fermentării merelor.

Aceste bacterii acționează ca probiotice. Un studiu apărut în anul 2011 în jurnalul „Current Opinion in Gastroenterology” a arătat că probioticele provoacă o stimilare a sistemului imunitar.

Acesta ar putea fi unul din motivele pentru care consumul de oțet contribuie la scurtarea duratei unei răceli.

Majoritatea beneficiilor corelate cu oțetul de mere se datorează acidului acetic. Acesta subțiază mucusul din gât și ajută la eliminarea lui mai rapid.

Unele studii au asociat consumul de mere cu îmbunătățirea funcției pulmonare.

Să nu uităm că oțetul este unul din cele mai vechi remedii pentru scăderea febrei.

Citește și – Tratamente cu oțet de mere – dr. Mikhail Tombak

Alte leacuri populare cu oțet contra răcelii

  • oțetul cu miere de albine (amestecați 1 parte de oțet cu 5 părți de apă și 2 linguri de miere)
  • gargara cu oțet de mere (amestecați ¼ cană de apă călduță cu 14 cană de oțet de mere și faceți gargară timp de 2 minute; clătiți bine gura cu apă curată după aceea)
  • frecții pe gât și pe zona sinusurilor cu oțet (mirosul înțepător al oțetului are efect decongestionant)

Precauții și contraindicații 

Oțetul de mere conține în mare parte suc de mere. Prin fermentare, se formează acidul acetic – compusul care îi dă gustul acru și mirosul înțepător.

Din cauză că are o cantitate foarte mare de acid, nu este recomandat să se bea ca atare. Poate cauza probleme serioase dacă este consumat în cantități mari.

Acidul poate deteriora dinții, poate irita gâtul, poate deranja stomacul. Totodată, oțetul poate determina scăderea nivelurilor de potasiu, afectând astfel mușchii și nervii.

Acest ingredient poate interacționa cu medicamentele pentru diabet și boli cardiace, diureticele și laxativele.

Preparatele picante nu sunt indicate persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă, ulcere gastro-duodenale sau hipertensiune arterială.
Surse articol:

1. Kathryn Watson, Debra Rose Wilson, Apple Cider Vinegar for Colds, Healthline: https://www.healthline.com/health/apple-cider-vinegar-for-colds
2. Alexandria Hutchins, The Effect of Various Vinegars on Infectious Diseases and Body Metabolism, Long Island University, 2019: https://digitalcommons.liu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1058&context=post_honors_theses
3. Oana Hîncu, Cidru de mere pentru răceală și gripă, Doxologia: https://doxologia.ro/stil-de-viata/cidru-de-mere-pentru-raceala-gripa
4. Herbwisdom, Apple Cider Vinegar Benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-apple-cider-vinegar.html
5. Kris Gunnars, Atli Arnarson BSc, 6 Health Benefits of Apple Cider Vinegar, Backed by Science, Healthline:
https://www.healthline.com/nutrition/6-proven-health-benefits-of-apple-cider-vinegar#1

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.