Remedii naturale pentru stimularea sistemului limfatic

Sistemul limfatic poate fi asemănat cu un centru de salubritate, prin intermediul căruia organismul nostru este eliberat de deșeuri și toxine.

Sistemul limfatic colectează și duce practic „gunoiul” afară din corp.

Remedii pentru detoxifiere limfatica

Remedii pentru detoxifiere limfatica

Rolul și importanța sistemului limfatic

Pe lângă rolul de purificator al celulelor, țesuturilor și organelor, sistemul limfatic este și o parte importantă a sistemului imunitar.

El ajută la producerea de celule albe de sânge, fiind implicat în combaterea bolilor și infecțiilor. Totodată, contribuie la menținerea nivelului fluidelor din corp.

Congestia limfatică este una din consecințele unui sistem limfatic nefuncțional. Ea este corelată cu apariția inflamațiilor și a bolilor. Atunci când limfa nu circulă optim, celulele se otrăvesc prin propriile deșeuri.

Astfel încep să apară tot felul de simptome neplăcute, precum oboseală, umflături, infecții.

Printre lucrurile care afectează buna funcționare a sistemului limfatic sunt sedentarismul, dieta săracă în nutrienți și expunerea la factori poluanți.

Citește și – Coarnele – fructe care ajută în dereglările glandei tiroide și ale sistemului limfatic

Corectarea stilului de viață poate ajuta la reactivarea sistemului limfatic și implicit la îmbunătățirea sănătății celulelor și a sângelui, precum și a calității vieții.

Congestia limfaică – simptome

Lista simptomele asociate cu congestia limfatică este lungă:

 • dureri de cap
 • ceață mentală
 • amigdale sau ganglioni umflați
 • lipsă de energie
 • dureri frecvente în gât
 • exces de mucus dimineața
 • acumularea de lichid în urechi
 • zgomote în urechi
 • răceli frecvente
 • digestie lentă sau constipație
 • dificultatea de a pierde în greutate
 • balonare
 • extremități umflate, grele
 • înțepenirea umerilor și a coloanei
 • acnee, piele uscată
 • mâncărimi ale pielii

Încetinirea sau stagnarea circulației limfatice pot duce la acumularea de toxine și reducerea aprovizionării corpului cu celule imunitare.

În consecință vor apărea dureri și umflături. Va scădea imunitatea și capacitatea corpului de a combate bolile și infecțiile.

Citește și – Boala ganglionilor limfatici – remedii recomandate de Maria Treben

Remedii naturale pentru stimularea sistemului limfatic

Pelinul și păpădia sunt două plante utile pentru detoxifierea limfatică și nu numai. Iată cum le puteți prepara și folosi.

Macerat de pelin

Pelinul poate fi preparat sub forma unui macerat. Puneți 4 linguri de plantă mărunțită în 500 ml de alcool de 70 de grade, într-un borcan. Lăsați-l la macerat vreme de 10 zile, agitând conținutul de cel puțin 3 ori pe zi.

Strecurați maceratul și consumați câte 1 linguriță pe zi, timp de 2 zile. Maceratul se administrează seara, diluându-se cu ¼ pahar de apă.

În următoarele 2 zile, creșteți doza la 2 lingurițe pe zi. continuați să măriți doza o dată la 2 zile, până ajungeți la 7 lingurițe pe zi.

Din acel moment, puteți continua cura cu câte 7 lingurițe o dată pe săptămână, timp de un an.

Maceratul de pelin ajută și la activarea digestiei la persoanele cu stomacul leneș.

Macerat de păpădie

Păpădia, la rândul ei, se poate administra sub formă de macerat. Pentru a-l prepara, luați 4-5 rădăcini cu tot cu frunze și tocați-le mărunt.

Puneți-le într-un borcan și turnați peste ele 500 ml de țuică sau rachiu natural.

Lăsați plantele la macerat 1 săptămână într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui. Agitați borcanul de mai multe ori pe zi. După trecerea perioadei de macerare, filtrați lichidul și păstrați-l în sticle de culoare închisă, în frigider.

Doza recomandată este de 25 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi. Este de preferat să se administreze cu 30 de minute înainte de masă. Cura durează 1 lună de zile și se poate repeta încă de 3 ori. Între cele 4 cure se face câte o pauză de 1 săptămână.

Cura cu pulbere de cuișoare

Și cuișoarele pot ajuta la stimularea limfatică. Măcinați-le și consumați pulberea zilnic, după această schemă:

Ziua 1 – câte 1 sfert de linguriță de 3 ori pe zi

Ziua 2 – câte 2 sferturi de linguriță de 3 ori pe zi

Între ziua 3 și ziua 10 – câte 3 sferturi de linguriță de 3 ori pe zi

Cura se continuă cu câte 3 sferturi de linguriță de 3 ori pe zi o dată pe săptămână, timp de 1 an.

Citește și – Tratament din 2 plante pentru glande și sistemul limfatic – dr. Christopher

Alimente care ajută la curățarea limfei

Practicanții medicinei Ayurveda sunt de părere că alimentele de culoare roșie ajută la mișcarea limfei.

Rodia, cireșele, merișoarele și sfecla roșie sunt câteva exemple. Acestea trebuie consumate crude. Sunt bogate în antioxidanți, fibre, bioflavonoide și enzime.

Ajută la descompunerea depunerilor de toxine. Fibrele îmbunătățesc tranzitul intestinal și eliminarea.

Sfecla roșie curăță sângele și ficatul. Ajută la digerarea grăsimilor și reduce inflamațiile. Sucul de sfeclă crudă sau salata de sfeclă crudă pot ajuta la detoxifierea sistemului limfatic.

Mișcarea fizică

Pentru un flux limfatic sănătos este absolut necesar să facem mișcare fizică și să avem o respirație profundă.

Exercițiile aerobice sunt foarte sănătoase pentru inimă și vasele de sânge. Antrenamentele de rezistență sunt de asemenea folositoare pentru tonifierea masei musculare și stimularea circulației limfatice și cardiovasculare.

La fel de esențial este consumul adecvat de apă. Deshidratarea poate duce la un drenaj limfatic defectuos și implicit la stagnarea fluxului limfatic.

Congestia limfatică poate fi remediată și prin rezolvarea dezechilibrelor digestive, precum constipația sau diareea cronică.

Evitați pe cât posibil consumul de produse alimentare procesate și grăsimile saturate sau trans. Acestea încetinesc sistemul limfatic.

Feriți-vă de stres și de poluanții din produsele de curățarea a corpului și a casei.

Evitați hainele strâmte, deoarece acestea pot restricționa fluxul sanguin și limfatic.

Citește și – 14 plante care curăță întreg organismul

Surse articol:

1. Marilee Nelson, 16 Ways to Detox Your Lymphatic System, Branch Basics: https://branchbasics.com/blog/16-ways-to-activate-your-lymphatic-system/
2. Gaiam.com, 6 Ways to boost circulation for detoxing and immunity: www.gaiam.com/blogs/discover/6-ways-to-boost-circulation-for-detoxing-and-immunity
3. Oana Hîncu, Trei leacuri naturale pentru detoxifiere limfatică, Doxologia: https://doxologia.ro/stil-de-viata/trei-leacuri-naturale-pentru-detoxifiere-limfatica
4. Jennifer Weinberg, Decongest Your Lymphatic System for Vibrant Health, Chopra: https://chopra.com/articles/decongest-your-lymphatic-system-for-vibrant-health

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.