Sirop pentru tuse productivă, cu mucus în plămâni

Există foarte multe rețete de sirop pentru tuse pe care le putem prepara în casă. Cei care nu au posibilitatea să culeagă plantele din natură, le pot procura de la magazinele naturiste.

Metoda de preparare nu este deloc dificilă, de aceea oricine se poate încumeta să încerce aceste rețete.

Sirop pentru tusea productiva

Sirop pentru tusea productiva

Un studiu a arătat în urmă cu câțiva ani că mierea este cel mai bun remediu pentru tusea nocturnă la copii. Acest lucru ne încurajează să folosim leacurile naturii cu mai multă încredere.

În ceea ce privește tusea, durerile în gât și alte simptome de răceală ușoară, ele se pot dovedi la fel de eficiente ca și medicamentele din farmacii. Sau chiar superioare, datorită faptului că nu au efecte secundare grave.

Citește și – Plante medicinale pentru tusea productivă

Iarba mare – planta tusei congestive

Botanista Rosalee de la Foret propune un sirop de tuse dintr-o plantă pe care nu o vedem foarte des în astfel de rețete. Este vorba despre iarba mare (Inula helenium).

Autoarea spune că rădăcina de iarbă mare este una din cele mai bune plante pentru tusea congestivă, cu mucus. Cu toții ar trebui să ne facem provizii pentru iarnă de această plantă, care din fericire crește și pe pământul nostru românesc.

Singurul inconvenient legat de această plantă este gustul ei respingător. Iarba mare este atât amăruie, cât și picantă. Are totodată și ceva dulce în ea.

Gustul unei plante relevă foarte multe informații despre principiile active și beneficiile ei. Este știut faptul că plantele amare au cel puțin trei caracteristic: răcoresc, usucă și elimină.

Botaniștii occidentali folosesc plantele amare pentru stimularea digestiei. Rădăcina de iarbă mare este un bun exemplu în acest sens.

În medicina tradițională chineză, gustul amar este asociat cu întărirea inimii.

Stimulează digestia și plămânii

Studiile recente sugerează că plantele bogate în principii amare exercită o influență benefică asupra plămânilor.

Cercetătorii sunt de părere că gustul amar crește capacitatea de respirație și poate fi util la pacienții cu astm sau alte probleme respiratorii.

De altfel, iarba mare este utilizată de fitoterapeuții pentru tonifierea plămânilor.

Gustul iute sau înțepător al acestei plante trădează conținutul de uleiuri esențiale. Usturoiul, ghimbirul și lavanda sunt considerate plante picante.

Trebuie să știm că plantele picante încălzesc corpul, stimulează și usucă. Ele provoacă o stimulare a țesuturilor care înlătură stagnarea.

Nu degeaba supele fierbinți și piperate ajută la desfundarea nasului și la ușurarea respirației.

Plantele picante stimulează digestia și decongestionează tractul respirator superior și plămânii.

În concluzie, gustul rădăcinii de iarbă mare indică faptul că această plantă poate fi utilă în tuse. Însă nu pentru tusea uscată, seacă, spasmodică sau iritantă. Ci pentru tusea umedă, cauzată de o congestie pulmonară.

Când plămânii sunt plini de mucus gros, tusea nu trebuie oprită. Ea trebuie stimulată și mai mult, pentru a favoriza eliminarea excesului de mucus.

Rădăcina de iarbă mare poate ajuta chiar la obținerea acestui rezultat.

Rosalee folosește această plantă în combinație cu miere. Mai exact, pune planta proaspătă la infuzat în miere de albine. Mierea ajută la extragerea umezelii din rădăcini, iar rezultatul este un sirop dulce și vindecător.

Citește și – Leacuri de casă pentru tusea productivă și congestia la copii

Sirop pentru tusea cu mucus

Dacă nu aveți rădăcină de iarbă mare proaspătă, se poate folosi rădăcina uscată. Însă modul de preparare al siropului va fi diferit, după cum urmează.

Ingrediente

  • 25 g de rădăcină uscată de iarbă mare (¼ cană)
  • 35 g de măceșe uscate și mărunțite (¼ cană)
  • 500 ml de apă
  • 300 g de miere

Mod de preparare

Rădăcina de iarbă mare și măceșele se mărunțesc și se pun la infuzat în apă clocotită pentru 25 de minute, sub capac.

Strecurați ceaiul și cântăriți-l. Pentru a obține un sirop de o consistență groasă, trebuie să folosiți o cantitate egală de miere. Siropul va avea de asemenea o durată mai mare de viață.

Lăsați ceaiul de plante să se răcorească și adăugați mierea. Ceaiul trebuie să fie cald când puneți mierea, pentru ca aceasta să se topească mai ușor. Amestecați bine, până la omogenizare.

Siropul se transferă în sticle și se păstrează la frigider.

Mod de administrare

Doza pentru adulți este de 1 linguriță de sirop la fiecare 30 de minute, în caz de tusea congestivă și dureri în gât.

Măceșele ajută și ele expectorația. În plus, dau siropului mai multă consistență și o doză binevenită de vitamina C, care sprijină imunitatea.

Mierea, la rândul ei, calmează gâtul iritat și tusea. Are de asemenea efecte expectorante și antibacteriene.

Sursă articol: Herbs with Rosalee, Homemade Cough Syrup: https://www.herbalremediesadvice.org/homemade-cough-syrup.html

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. As dori o crema pt noduli la sani si glanda tiroida

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.