Remedii pentru infecțiile respiratorii virale ușoare

Majoritatea infecțiile virale sunt subclinice, adică mecanismele de apărare ale corpului împotriva virusurilor reușesc să oprească cele mai multe infecții, înainte ca simptomele bolii să se manifeste.

Infecțiile respiratorii virale pot fi ușoare sau severe, ducând la boli grave precum pneumonie.

În prezent, se cunosc circa 200 de virusuri respiratorii care pot fi clasificate astfel:

  • o familie de virusuri ADN (Adenoviridae)
  • 4 familii de virusuri ARN (Orthomyxoviridae, Paramyxoviridae, Picornaviridae și Coronaviridae)

Infecțiile virale au o importanță epidemiologică, deoarece reprezintă surse majore de diseminare a virusurilor în populația largă și conferă imunitate.

Formele ușoare de răceala, viroză și gripă se tratează de regulă la domiciliu.

Pacientul este sfătuit să bea multe lichide calde (ceaiuri, supe), să mănânce sănătos, să se odihnească și să ia antiinflamatoare, analgezice, antipiretice sau decongestionante pentru ameliorarea simptomelor.

Remedii pentru infecțiile virale ușoare 

Plantele medicinale sunt de asemenea folosite deseori împotriva infecțiilor virale respiratorii.

Deși nu avem studii care să ateste că plantele pot inhiba un virus anume, botanistul Jim McDonald spune că există plante cu un efect antiviral indirect.

Acțiunea lor indirectă se referă la faptul că susțin sistemul imunitar și procesul de vindecare al întregului organism. În plus, multe din ele se adresează anumitor simptome.

Citește și – Cum să previi sau să scurtezi durate unei gripe sau răceli

Unul din cele mai bune remedii la domiciliu pentru infecțiile respiratorii ușoare este baia de aburi sau inhalația.

Inhalațiile sunt metode simple, ieftine, sigure și extrem de eficiente. McDonald mărturisește că apelează la ele ori de câte ori are o congestie la nivelul sinusurilor sau a plămânilor.

Pot fi folosite cu succes de cei care au fost expuși la persoane cu infecții virale.

Plante pentru inhalații

Se poate folosi o singură plantă sau mai multe. O plantă foarte bună pentru congestiile respiratorii este lumânărica. Aceasta poate fi asociată cu plante aromatice.

Frunzele de lumânărică (Verbascum thapsus) este renumită pentru efectele sale benefice asupra plămânilor. Se recomandă prepararea unui ceai concentrat.

La această inhalație puteți adăuga și alte plante, precum:

  • Coada-șoricelului
  • Cimbru
  • Eucalipt
  • Oregano
  • Mușețel
  • Rozmarin

În locul plantelor se pot utiliza uleiuri esențiale.

Citește și – Inhalaţia cu muşeţel – cel mai rapid remediu pentru răceli

Cum se fac inhalațiile

Puneți 1 mână de plante într-un bol. Fierbeți suficientă apă cât să umpleți bolul pe jumătate. Turnați apa clocotită peste plante și amestecați.

Acoperiți capul cu un prosop și stați deasupra vasului pentru a inhala aburii fierbinți. Nu stați foarte-foarte aproape, deoarece există riscul să vă ardeți.

Inhalați aburii calzi adânc, cel puțin 10 minute.

Suflați nasul dacă simțiți nevoia. Tușiți, pentru a elimina mucusul care se desprinde din plămâni.

Efectele inhalațiilor sunt imediate. Din păcate, nu durează mult. De aceea este indicat să repetați procedura cât mai des, odată la 1-2 ore.

Citește și – Cele mai eficiente ceaiuri imunitare pentru sezonul gripei și răcelilor

Cum funcționează inhalațiile

Băile de aburi cu ceaiuri din plante acționează pe două căi. În primul rând, se inhalează uleiurile aromatice din plante, care au proprietăți vindecătoare, iar în al doilea rând aburii fierbinți ajută la eliberarea mucusului blocat în plămâni.

Alte remedii pentru afecțiunile respiratorii virale

La fel de eficiente ca băile de aburi sunt dușurile sau băile corporale fierbinți. Și acestea ajută la decongestionarea căilor respiratorii și eliminarea excesului de mucusului.

Beți cât mai multe lichide. Dintre ceaiurile expectorante și emoliente care pot fi utile în răceli, botanistul Jim McDonald recomandă ceaiul de nalbă mare sau de nalbă de pădure, ghimbir, și cimbru.

Pentru a stimula secrețiile de mucus, aplicați pe piept cataplasme cu ceapă sau semințe de muștar.

Citește și – Cataplasma cu ceapă pentru tuse – cel mai bun leac băbesc

Surse articol:

1. Samuel Baron, Michael Fons, and Thomas Albrecht, Viral Pathogenesis, Medical Microbiology, Chapter 45, 4th edition: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8149/
2. Yacine Abed and Guy Boivin, Treatment of respiratory virus infections, Antiviral Res. 2006 Jun; 70(2): 1–16: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7114251/
3. Herbs with Rosalee, Herbal Steam: https://www.herbalremediesadvice.org/herbal-steam.html

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.