5 motive să culegi pătlagina pentru uz medicinal
Pătlagina (Plantago lanceolata) este una din plantele umile care cresc la discreție pe pământul țării noastre. Frunzele ei au fost înzestrate de Dumnezeu cu calități vindecătoare de excepție.
Deși popularitatea ei asociată cu secolul al 16-lea în Europa, chinezii o foloseau cu circa 3.000 de ani în urmă. Este considerată încă din vechime un panaceu, adică un leac multi-vindecător.
În ce boli ajută pătlagina
Spre deosebire de multe alte plante medicinale, pătlagina are un efect vindecător extrem de rapid. În plus, este foarte ușor de folosit.
- diaree și constipație
- inflamații
- hemoroizi
- înțepături/mușcături de insecte
- infecții ale pielii
- tuse uscată
- bronșită
- rinoree
5 motive să îți faci provizii de pătlagină
Pătlagina poate fi folosită ca atare – sub formă de cataplasmă, sau ca ceai, sirop, ulei ori unguent, în funcție de afecțiune.
Pentru afecțiunile pielii
Mulți o consideră un remediu de prim ajutor în caz de răni și dureri. Frunzele sale se pot aplica direct pe:
- răni
- echimoze
- mâncărimi
- eczeme
- acnee
- impetigo
- arsuri solare
- arsuri de foc
Substanțele mucilaginoase au efect calmant și emolient. Acestea formează o peliculă protectoare pe rană, care reduce durerea și disconfortul.
Crema de pătlagină sau uleiul de pătlagină pot fi folosite și pentru pielea uscată, delicată și sensibilă.
Citește și – Uleiul de pătlagină – un vindecător rapid al rănilor de orice fel
Cataplasma se obține din frunzele proaspete, care se mestecă în gură sau se zdrobesc. Se aplică direct pe zona afectată a pielii.
O singură frunză de pătlagină poate calma durerea unei răni, a unei lovituri sau a unei bășici.
Planta conține alantoină, un antioxidant care stimulează creșterea celulelor și regenerarea țesuturilor pielii.
Sucul de pătlagină are efecte hemostatice. Poate opri o sângerare nazală.
Citește și – De ce este bine să avem o cutie cu cremă de pătlagină în casă
Pentru inflamații
Pătlagina ajută în diverse tipuri de inflamații, caz în care poate fi folosită sub formă de cataplasmă din frunzele proaspete zdrobite sau mestecate:
- inflamațiile cavității orale
- inflamația vezicii
- inflamația tractului urinar
- inflamații renale
- pietre la rinichi
- inflamația prostatei
Pentru afecțiunile respiratorii
Pătlagina este o plantă foarte utilă în răceli și infecțiile respiratorii. Are proprietăți antiinflamatoare, emoliente, antimicrobiene și expectorante.
Contra răcelii, a secrețiilor nazale și a tusei se poate consuma sirop de pătlagină. Pentru durerile în gât, se poate face gargară cu ceai de pătlagină.
Pentru afecțiunile stomacului
Datorită mucilagiilor pe care le conține, este utilă în ulcerele gastrice. Pentru afecțiunile gastrointestinale, cel mai bun efect îl are sucul de pătlagină.
Acesta se obține din frunzele proaspete mixate în blender cu apă. Compoziția obținută se strecoară printr-un tifon. Se recomandă câte 1 lingură de suc de pătlagină, de 3 ori pe zi, într-o cură de 3 săptămâni.
Pătlagina are proprietăți laxative în constipație, dar ajută și în caz de diaree, datorită proprietăților dezinfectante și regulatoare asupra microflorei intestinale. Totodată, planta reduce durerile abdominale de tip convulsiv.
Citește și – Siropul de pătlagină – bronșite, traheite, boli ale plămânilor
Semințele de pătlagină
De la pătlagină se pot folosi și semințele. Acestea se colectează în momentul înfloririi plantei.
Semințele de pătlagină sunt bogate în fibre solubile și mucilagii care protejează tractul gastrointestinal. Sunt mult mai eficiente în acest caz decât frunzele.
Dacă le puneți în apă, se vor umfla și vor căpăta o consistență gelatinoasă. Acestea pot fi folosite atât în constipație, cât și în diaree.
Pentru constipație, puneți 1-2 lingurițe de semințe într-un pahar cu apă. Se recomandă 3 pahare pe zi. Este important să beți multă apă pe parcursul zilei, pentru a evita un blocaj.
Dacă suferiți de diaree, consumați semințele ca atare, fără să le înmuiați în apă. Se pot adăuga în mâncăruri. Semințele uscate vor absorbi lichidul excesiv din intestin și vor lega scaunul.
Au, totodată, un efect vindecător asupra mucoasei intestinale.
Semințele de pătlagină sunt recomandate și persoanelor care suferă de hemoroizi, deoarece reduc durerile, sângerările și disconfortul. Se găsesc în comerț sub numele de „psyllium”.
Când se culege pătlagina
Frunzele de pătlagină se pot culege începând din primăvară și până în toamnă. Se pot folosi proaspete sau uscate. Cele proaspete pot fi puse într-un borcan cu apă în frigider. Rezistă 2-3 zile.
Dacă le puneți la uscați, asigurați-le suficient loc să stea întinse. Dacă se încrețesc, se vor înnegri și nu vor mai fi bune de folosit.
Frunzele de pătlagină uscată trebuie să rămână verzi.
Citește și – Când se culege pătlagina și ce leacuri poți prepara din frunzele ei!
Sursă articol: Simply Beyond Herbs, Humble Plantain eases the pain and absorbs discomfort: https://simplybeyondherbs.com/plantain-a-handy-natural-first-aid-healer/