Oțet de trifoi roșu pentru menopauză și osteoporoză
„Simply Beyond Herbs” ne propune o rețetă interesantă de oțet medicinal, obținut din flori de trifoi roșu.
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) este o plantă care crește spontan în diferite zone ale lumii. La noi se găsește pe toate drumurile.
Cuprins
Trifoiul în medicina tradițională
Această plantă fost folosită în scop medicinal pentru afecțiunile respiratorii (ex. tusea convulsivă) și cutanate (ex. psoriazis, eczeme) și chiar pentru cancer.
Datorită acțiunii sale diuretice, trifoiul roșu ajută la purificarea sângelui și la eliminarea excesului de apă din corp.
Acționează totodată ca un agent expectorant, ajută la curățarea plămânilor de mucus.
Citește și – Tinctura de trifoi roșu oprește răceala de la primele semne
Nu în ultimul rând, îmbunătățește circulația sângelui și contribuie la detoxifierea ficatului.
Trifoiul roșu ameliorează neplăcerile cauzate de menopauză
Trifoiul roșu conține o varietate de nutrienți importanți, precum: calciu, fosfor, magneziu, fosfor, potasiu, vitamina C și vitamine din grupul B.
Studiile moderne au arătat că această plantă protejează sistemul cardiovascular și oasele la femeile de vârstă menopauzală.
Testele recente au arătat că planta conține izoflavone – substanțe care produc în corp efecte asemănătoare estrogenului.
Izoflavonele au beneficii în domeniul menopauzei. Studiile au arătat că trifoiul roșu poate reduce bufeurile (valurile de căldură), transpirațiile nocturne și alte simptome vasomotorii asociate cu perioada menopauzală.
Cu toate acestea, studiile au obținut rezultate mixte.
Întrucât perioada de menopauză duce la scăderea nivelului de estrogen și pierderea masei osoase, izoflavonele din trifoiul roșu ar putea ajuta la prevenirea osteoporozei.
Sunt câteva studii care au sugerează că extractul de izoflavone din trifoiul roșu încetinește procesul de pierdere masei osoase. Mai mult, ar putea chiar mări densitatea minerală la femeile aflate în perioada de dinainte și de după menopauză.
Citește și – Trifoiul roșu stopează pierderea osoasă la femeile de vârstă menopauzală
În ceea ce privește sănătatea cardiovasculară, un studiu a arătat că suplimentele cu trifoi roșu face arterele mai rezistente și mai flexibile la femeile post-menopauzale.
Totodată, planta ajută la subțierea sângelui și implicit la îmbunătățirea circulației și prevenirea cheagurilor de sânge.
Aceleași substanțe asemănătoare estrogenului din trifoiul roșu sunt asociate și cu prevenirea cancerului.
Potrivit testelor realizate în eprubetă, izoflavonele ar putea stopa creșterea celulelor maligne sau chiar ucide celulele canceroase.
Oamenii de știință sunt de părere că trifoiul roșu ar putea preveni apariția cancerului endometrial și a cancerului de prostată. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a confirma această teorie. Până atunci, femeile cu un istoric de cancer mamar ar trebui să evite trifoiul roșu.
Cum se folosește trifoiul roșu
Potrivit „Milton S. Hershey Medical Center”, adulții pot consuma un ceai făcut din 1-2 lingurițe de flori uscate de trifoi roșu și 250 ml de apă clocotită. Planta se lasă la infuzat 30 de minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Pulberea de trifoi roșu se poate administra sub formă de capsule, câte 40-160 mg pe zi.
Sub formă de tinctură, doza este de 60-100 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate în apă sau ceai.
Sub formă de cremă sau unguent, trifoiul roșu poate fi folosit în mâncărimi, eczeme și psoriazis.
Citește și – Ceaiul de trifoi roșu – „detergentul sângelui”
Oțet de trifoi roșu – rețetă
Pentru a prepara oțet de trifoi roșu aveți nevoie doar de 2 ingrediente: oțet de mere natural și 2 mâini de boboci de trifoi roșu.
Umpleți un borcan mic pe jumătate cu boboci proaspeți de trifoi roșu. Dacă folosiți planta uscată, umpleți borcanul pe un sfert.
Completați până sus cu oțet de mere. Închideți borcanul ermetic cu un capac de plastic. Dacă nu aveți capace de plastic, acoperiți gura borcanului cu o foaie de hârtie de copt și legați-o cu un elastic.
Țineți borcanul într-un loc întunecos și răcoros timp de 6 săptămâni. Agitați borcanul zilnic pentru a ajuta extracția substanțelor active din plante în lichid.
După trecerea perioade de macerare, strecurați oțetul și păstrați-l în sticle închise la culoare.
Moduri de utilizare
Doza recomandată este de 1-2 lingurițe de oțet de trifoi, de 3 ori pe zi. Diluați oțetul cu pahar cu apă. Rezultate apar după 12 săptămâni de utilizare.
Oțetul de trifoi roșu poate fi folosit și la clătirea părului. Îndepărtează celulele de piele moartă și combate mătreața. Oțetul poate remedia probleme părului subțire, care cade.
Se poate aplica pe scalp, sau se poate folosi la clătirea părului. Amestecați 1 lingură de oțet cu 1 cană de apă.
Pentru acnee și coșuri, tamponați pielea cu o soluție obținută dintr-o linguriță de oțet de trifoi și 1 cană cu apă. Acționează ca un tonic detoxifiant, antioxidant, antibacterian și antiseptic.
Puteți folosi oțetul de trifoi roșu și ca oțet alimentar, la salate sau marinate.
O altă metodă de a utiliza acest oțet în scop terapeutic, este sub formă de oxymel. Amestecați oțet de trifoi (2/3) cu miere (1/3) și veți obține un sirop medicinal.
Efecte și beneficii
Oțetul de trifoi roșu contribuie la:
- ameliorarea simptomelor de menopauză (bufeuri, transpirații nocturne, tulburări de dispoziție, greață, iritabilitate, insomnie, oboseală)
- reducerea riscului de osteoporoză și probleme cardiovasculare
- scăderea trigliceridelor
- menținerea densității osoase
- îmbunătățirea elasticității pielii, reducerea ridurilor
Precauții și contraindicații
Planta este contraindicată femeilor gravide, femeilor care alăptează și copiilor sub 1 an.
Există contraindicații și în cazul persoanelor cu boli hormonale, precum cancer mamar, cancer uterin sau endometrioză.
Trifoiul roșu nu trebuie administrat în paralel cu medicamente care subțiază sângele, deoarece poate crește riscul de sângerări.
Trifoiul roșu poate interacționa cu unele medicamente, precum estrogeni, anticoncepționale, Tamoxifen, hormoni folosiți în terapia de substituție hormonală la menopauză, anticoagulante, sau cu plante sau alimente anticoagulante, precum ghimbirul, usturoiul, Ginkgo biloba sau vitamina E.
Tratamentul nu trebuie să depășească 3-6 luni.
Surse articol:
1. Simply Beyond Herbs, Red Clover vinegar to ease symptoms of menopause: https://simplybeyondherbs.com/natural-remedy-for-menopause-relief-red-clover-vinegar/
2. Penn Hershey State, Red Clover: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productid=107&pid=33&gid=000270