Spirulina, turmericul și tămâia ajută la micșorarea nodulilor tiroidieni

Articol documentat

Potrivit unui studiu publicat în septembrie 2019 în jurnalul „Molecular Medicine Reports”, nodulii tiroidieni benigni ar putea fi micșorați cu extracte naturale din curcumină, turmeric.

La acest studiu au participat cercetători din Grecia și din România.

Spirulina turmericul si tamaia micsoreaza nodulii tiroidieni

Spirulina turmericul si tamaia micsoreaza nodulii tiroidieni

Despre nodulii tiroidieni

Nodulii pe glanda tiroidă se numără printre cele mai frecvente tulburări endocrine. Incidența lor este în creștere. Un studiu a arătat că 16-68% dintre persoanele testate în mod aleatoriu au noduli pe tiroidă. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații.

Vestea bună este că 95% din nodulii tiroidieni diagnosticați sunt benigni și doar 5% dintre ei sunt maligni. Micșorarea nodulilor poate ajuta la prevenirea cancerului tiroidian.

Deși procedurile de diagnosticare s-au îmbunătățit, opțiunile de tratament rămân în continuare limitate.

Unii medicii prescriu hormoni, alți medici nu recomandă nimic, ci doar monitorizează evoluția nodulilor, în timp ce alții recomandă operația.

Turmericul, spirulina și tămâia – testate pe noduli tiroidieni

Un studiu recent a testat o terapie non-invazivă pentru nodulii tiroidieni benigni.

Autorii au folosit un supliment pe bază de spirulină, curcumină și Boswellia (extract de tămâie). Au testat eficiența acestui produs pe 34 de pacienți (29 de femei și 5 bărbați) cu noduli tiroidieni benigni.

Aceștia aveau un nivel normal de hormoni tiroidieni (eutiroidie).

Perioada de testare a durat 3 luni. A fost un studiu dublu-orb, controlat cu placebo.

Nodulii pacienților erau singulari și aveau o dimensiune cuprinsă în 2 și 5 cm.

Au existat 3 vizite ale pacienților:

  • vizita inițială, la înrolarea în studiu
  • vizita a doua, la 6 săptămâni după administrarea suplimentului
  • vizita a treia, la finalul studiului, după 12 săptămâni de tratament

Citește și – 3 plante care micșorează nodulii tiroidieni

În ce a constat tratamentul

Tratamentul a constat în administrarea unor capsule cu extracte de spirulină, curcumină și Boswellia în proporție de 400-50-50 mg. participanții au primit câte 2 capsule pe zi, cu 30 de minute înainte de micul-dejun și prânz.

La prima vizită, participanții au fost împărțiți în 2 grupuri egale. Un grup a primit suplimentul cu spirulină, curcumină și Boswellia, iar celălalt grup a primit placebo.

La vizita a doua, participanții care au primit suplimentul cu plante au fost schimbați pe placebo, iar participanții de pe placebo au fost mutați pe supliment.

La fiecare vizită pacienților li s-a verificat nivelul de TSH, fT4 și cupru, la un laborator independent. Au fost supuși de asemenea unei ecografii la glanda tiroidă pentru vizualizarea și măsurarea nodulilor.

Citește și – Unguentul de tuia – bun pentru noduli, ganglioni inflamați și dureri reumatice 

Rezultatele studiului

Rezultatele au arătat în o modificare a dimensiunii nodulilor. La 85,29% dintre pacienți, nodulii tiroidieni s-au micșorat cu 5%. La 64,7% dintre participanți, nodulii au scăzut cu 10 procente după 3 luni. Patru pacienți au avut parte de o creștere ușoară a nodulilor.

În baza acestor rezultate, combinația de substanțe active poate fi considerată eficientă în reducerea dimensiunii nodulilor tiroidieni, cu toate că a fost administrată doar 6 săptămâni pe durata a 3 luni.

Combinația de spirulină, curcumină și Boswellia poate fi administrată în siguranță în dozele folosite în studiul citat mai sus. Nu au fost semnalate efecte adverse pe durata studiului.

Se presupune că efectul de scădere a nodulilor se datorează proprietăților antiinflamatoare și antioxidante ale ingredientelor.

Spirulina este considerată o sursă completă de nutrienți. Este bogată în aminoacizi, minerale (fier, calciu, magneziu, zinc, cupru, seleniu, crom, potasiu, fosfor, iod, mangan) și vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, biotină, acid folic, K1, K2).

Conține proteine în proporție mare, clorofilă, acid gama-linoleic, picocianină, zeaxantină și vitamina E.

Curcumina este substanța activă din rădăcina de turmeric. Este folosită în Asia de sute de ani pentru tratarea a diverse afecțiuni.

Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și modulatoare la nivel metabolic. Studiile au arătat-o benefică în artrită, boala intestinală inflamatorie, prediabet și fazele incipiente de cancer.

Boswellia serrata este o plantă din India, din care se obține tămâia. Are proprietăți antiinflamatoare puternice.

Citește și – Ceai de sânziene pentru hipotiroidie, noduli pe tiroidă, gușă tiroidiană

Sursă articol: Felician Stancioiu, Daniel Mihai, Georgios Z. Papadakis, Aristidis Tsatsakis, Demetrios A. Spandidos, and Corin Badiu, Treatment for benign thyroid nodules with a combination of natural extracts, Mol Med Rep. 2019 Sep; 20(3): 2332–2338: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6691239/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.