Eczeme – remedii naturale eficiente
Eczemele au devenit o problemă a pielii tot mai des întâlnită în societatea actuală. Circa 10-20% dintre pre-adolescenți suferă astăzi de dermatita atopică, cea mai frecventă formă de eczemă.
Vestea proastă este că nu doar copiii sunt vizați, ci și persoanele adulte, din cauza dietelor și a stilului de viață nesănătoase.
Cuprins
Ce este eczema?
O boală alergică a pielii care provoacă mâncărimi intense. În timpul unei crize, pielea se usucă foarte tare, se înroșește, se îngroașă și suferă iritații puternice.
Unele zone de piele afectate de eczeme pot forma cruste și pot chiar supura.
Erupțiile apar de regulă pe față, și pe locurile supuse în mod repetat frecării, precum încheietura interioară a genunchilor ori a coatelor.
Factori de risc
Eczemele se declanșează mai cu seamă la persoanele stresate sau sensibile la factori alergeni sau iritanți, precum anumite alimente și compuși chimici din aer sau din produsele de curățenie sau îngrijire a pielii.
Studiile au dezvăluit de asemenea o legătură între infecțiile cu Candida și Stafilococul auriu și dezvoltarea erupțiilor eczematice.
Acest lucru înseamnă că în tratarea acestei probleme trebuie luate în calcul atât strategii externe, cât și interne.
Eczeme – remedii interne
Nu de puține ori se aduce în atenție importanța dietei în tratarea bolilor pielii. Este important ca persoana afectată să păstreze un jurnal alimentar. Adică să noteze tot ce mănâncă într-o zi pentru a putea face legătura între anumite alimente și reacțiile care au apărut pe piele.
Un astfel de jurnal poate ajuta la prevenirea altor episoade de eczeme.
Citește și – Eczeme – tratamente naturiste
Pentru curățarea pielii sunt foarte utile bitter-ele, adică tincturile din plante amare. Acestea măresc acidul stomacal și îmbunătățesc digestia.
S-a constatat că persoanele cu eczeme au un nivel scăzut de acid gastric și implicit probleme digestive.
Eczeme – remedii externe
În lupta contra eczemelor este esențial să se evite detergenții de rufe și de vase, precum și produsele de curățat casa.
Aceste produse conțin compuși chimici care au fost asociați cu apariția eczemelor.
Încetați să le folosiți o vreme, apoi introduceți pe rând câte unul în rutina zilnică pentru a vedea la care dintre ele sunteți alergic.
Simptomele de eczeme pot fi ameliorate prin folosirea plantelor medicinale, precum:
- gălbenelele
- mușețelul
- trifoiul roșu
- pătlagina
- răcovina
- echinacea
- tătăneasa
Aceste plante ajută la calmarea mâncărimilor, reducerea roșeții, vindecarea pielii și prevenirea infecțiilor.
Pot fi folosite sub formă de cremă/unguent sau spălături și băi locale.
Botanista Rosemary Gladstar a avut succes prin utilizarea unor băi cu gălbenele și tătăneasă împotriva eczemelor. Aceste două plante se fierb în apă, iar zonele afectate de eczeme se înmoaie în ceaiul obținut (ceaiul se poate strecura sau nu). Rezultatele au fost vizibile încă de la prima baie.
Citește și – Cremă naturală pentru eczeme
Vindecătoarea austriacă Maria Treben spunea de asemenea că locurile atinse de eczeme se vindecă dacă sunt îmbăiate în ceai de gălbenele.
Autoarea recomandă de asemenea consumul de ceai sau tinctură de leurdă, care are ca efect curățarea sângelui și a pielii.
Păpădia este o altă plantă pe care Maria Treben o prescria intern, sub formă de ceai, persoanelor cu mâncărimi, eczeme și erupții ale pielii. Eficiența ei se datorează acțiunii depurative (de curățare a sângelui).
Ceaiul de pătlagină curăță la rândul lui sângele și este benefic pentru cei bolnăvicioși, care fac eczeme sau erupții pe piele.
Un alt remediu bun pentru eczemă este ceaiul de urzică, din care se poate bea până la 1 litru pe zi.
Pentru uz extern este indicat ceaiul de rostopască. Acesta ajută în cazul eczemelor greu vindecabile, bătăturilor, negilor și chiar a cancerului de piele.
Citește și – Ulei de mușețel pentru piele uscată, arsuri solare, eczeme – rețetă
Surse articol:
1. Dawn Combs, Natural Remedies for Treating Eczema Flare-Ups, DIY Natural: https://www.diynatural.com/homemade-insect-mosquito-repellent/
2. Maria Treben, Eczeme, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hungalibri, Miercurea-Ciuc, 2007
3. Maria Treben, Eczemă, Boli de Piele, Editura Gemma, București, p. 41