Ceaiul din frunze de căpșun – beneficii și preparare

Multe din plantele și pomii care fac fructe au părți comestibile pe care, din păcate, puțini dintre noi le folosim.

Cozile și frunzele de la cireșe, vișine și căpșuni sunt folosite în medicina populară la prepararea de ceaiuri binefăcătoare.

Ceai de frunze de capsuni beneficii si preparare

Ceai de frunze de capsuni beneficii si preparare

Ce beneficii au frunzele de căpșun

Căpșunile sunt bogate în fibre, care susțin tranzitul intestinal. Conțin potasiu, un mineral important pentru reglarea tensiunii arteriale.

Sunt de asemenea o sursă foarte bună de vitamina C (pentru creșterea și repararea țesuturilor), vitamina A (esențială pentru sistemul imunitar) și vitamina K (pentru coagularea sângelui).

O recenzie din 2016 realizată pe antioxidanții din fructele de pădure a descoperit că inclusiv frunzele lor sunt bogate în compuși bioactivi înzestrați cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Un articol apărut în anul 2014 în „Journal of Agricultural and Food Chemistry” a confirmat că frunzele de căpșun conțin substanțe cu proprietăți benefice pentru sănătate, precum și compuși antimicrobeni.

Pe lângă vitamina C și alți antioxidanți, frunzele de căpșun conțin fier și calciu, compuși importanți pentru producția de hemoglobină și pentru sănătatea oaselor.

La fel ca fructele, frunzele de căpșun au efecte digestive și diuretice. Sunt totodată astringente și dezinfectante.

Citește și – Leacuri din frunze de căpșuni

Cum se folosesc frunzele de căpșun

Cel mai des, frunzele se prepară sub formă de infuzie. Pentru un efect terapeutic mai intens, se pot asocia cu frunzele altor fructe de pădure, precum frunze de afin, frunze de zmeură sau frunze de mur.

Frunzele se amestecă în cantități egale, iar pentru prepararea ceaiului se folosește 1 linguriță de amestec la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, după care se strecoară.

Pentru a extrage cât mai mulți nutrienți din frunze, lăsați-le la infuzat un timp mai îndelungat, minim 4 ore (preferabil peste noapte). Această indicație este valabilă și pentru ceaiul de urzică – o plantă care are de asemenea un conținut nutrițional bogat.

Puteți aromatiza ceaiul de frunze de căpșun cu miere și zeamă de lămâie.

Citește și – Ceaiul de fragi (frunze și fructe) ajută la scăderea tensiunii și glicemiei și la eliminarea pietrelor

Frunzele de căpșun pot fi utilizate inclusiv în scop cosmetic, ca de pildă în rețetele de săpun, în apele florale sau măștile faciale.

În ce boli ajută ceaiul de frunze de căpșun

În primul rând, trebuie să știm că acest ceai este folosit din vechime pentru tulburările gastrointestinale, datorită taninurilor pe care le conține:

  • constipație și digestie încetinită
  • flatulență și gaze intestinale
  • balonare
  • greață
  • crampe abdominale
  • diaree
  • aciditate gastrică excesivă

Ceaiul din frunze de căpșun este recomandat de asemenea în:

  • avitaminoze
  • probleme ale ficatului
  • afecțiuni ale rinichilor
  • hipertensiune arterială
  • reumatism
  • artrită
  • gută

Efectul antiinflamator este atribuit conținutului de acid cafeic, un compus cu proprietăți diuretice care contribuie la eliminarea apei din articulații.

Ceaiul din frunze de căpșun poate fi adăugat la băi, pentru calmarea durerilor musculare.

Citește și – Sirop de trandafiri cu căpșuni – simplu, parfumat, sănătos!

Ceai din cozi de căpșuni

Inclusiv codițele căpșunilor pot fi folosite la prepararea ceaiului. Acestea sporesc efectul digestiv. Din ele se poate face o infuzie separată (1 linguriță de codițe la 250 ml de apă).

Ceaiul din cozi de căpșuni are o acțiune calmantă la nivelul stomacului, atenuând crampele, stările de greață și balonarea.

Poate ajuta inclusiv la reducerea durerilor articulare.

Surse articol:

1. Oana Hîncu, Ce nu știați despre căpșun: https://doxologia.ro/stil-de-viata/ce-nu-stiati-despre-capsun
2. H. Bodian, Claudia Thompson, What Are the Health Benefits of Strawberry Leaves? Live Strong: https://www.livestrong.com/article/472453-what-are-the-health-benefits-of-strawberry-leaves/
3. Nature’s Garden, Strawberry Leaf Cut & Sifted: https://www.naturesgardencandles.com/strawberry-leaf-dried.html
4. Health Benefits Times, Health benefits of Wild Strawberry: https://www.healthbenefitstimes.com/wild-strawberry/
5. Juicing for Health, How to consume strawberry leaves for their full benefits: https://juicing-for-health.com/strawberry-leaves-benefits

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.