Ceai cicatrizant pentru ulcer și hiperaciditate gastrică

Articol documentat

Farmaciștii români Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu ne oferă în una din cărțile lor o formulă de ceai pentru ulcer și hiperaciditate gastrică.

Formula conține 5 plante medicinale cu efecte calmante și cicatrizante mucoasei gastrice afectate.

Ceai pentru ulcer si hiperaciditate gastrica

Ceai pentru ulcer si hiperaciditate gastrica

Ceai pentru ulcer și hiperaciditate gastrică

Ingrediente

 • gălbenele
 • mușețel
 • sunătoare
 • tătăneasă (rădăcină)
 • coada racului

Preparare

Se folosește 1 linguriță de amestec de plante la 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat sub capac un sfert de oră, după care se strecoară.

Ceaiul se poate îndulci cu puțină miere.

Cura constă în administrarea a 2-3 căni de ceai pe zi. Este indicat ca acestea să se bea între mesele principale ale zilei.

Citește și – Remedii naturiste care ajută la cicatrizarea leziunilor ulceroase și refacerea mucoasei gastrice

Ce beneficii au plantele incluse în rețeta de ceai

Florile de gălbenele sunt vindecătoare de excepție a rănilor și leziunilor – atât a celor externe, cât și a celor interne.

Au proprietăți antiinflamatoare la nivelul aparatului gastrointestinal. Conțin principii amare care ajută secrețiile biliare.

Datorită acțiunii cicatrizante, ajută la refacerea mucoasei gastrice afectate de ulcerații.

Ceaiul de gălbenele este recomandat în hiperaciditate gastrică, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, enterocolite, dischinezie biliară și dismenoree.

Florile de mușețel au și ele proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante. La fel ca gălbenelele, florile de mușețel sunt și antibacteriene.

Au efecte stomahice, carminative și sedative. Reduc secrețiile gastrice și inflamația mucoasei gastrice. Combat spasmele gastrointestinale și diareea.

Ceaiul de mușețel este recomandat în gastrită, balonare, enterite și dureri menstruale.

Citește și – Plante pentru dureri de stomac, gaze, arsuri gastrice, ulcere

Sunătoarea – sau pojarnița – este o altă plantă care poate lecui nu doar pielea, ci și un stomac bolnav.

Florile sale conțin un ulei volatil cu proprietăți antiinflamatoare, astringente, cicatrizante și antiseptice.

Sunt utile în durerile de stomac, hepatite, boli de rinichi și tulburări biliare.

Rădăcina de tătăneasă are proprietăți emoliente, antiinflamatoare, astringente și hemostatice.

Această plantă vindecă nu doar plăgile și fracturile, ci și rănile stomacalului (ulcer). Este recomandată de asemenea în diaree și dizenterie.

Coada racului diminuează secrețiile mucoasei gastrice, calmează spasmele stomacului și a mușchilor intestinului și uterului.

Ceaiul de coada racului este indicat în colici gastrice, enterocolită, diaree, dureri cauzate de menstruații abundente și anemie.

Nu este recomandat persoanelor care suferă de boli grave de ficat ori rinichi.

Alte plante recomandate în ulcerul gastric sunt

 • salcâmul
 • pătlagina
 • plămânărica
 • volbura
 • răchitanul
 • busuiocul
 • coada calului
 • frasinul
 • dudul

Citește și – Sucuri care ajută la vindecarea ulcerului stomacal

Surse articol:

 1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Ceai gastric cicatrizant, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 286-287
 2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Gălbenele, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 83-84
 3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Mușețelul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 109-110
 4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Sunătoarea, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 159
 5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Tătăneasa, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 162-163
 6. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Coada racului, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 72

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.