Rețetă de ceai pentru reumatism, gută, edeme, afecțiuni reno-urinare

Afecțiunile reumatice pot fi caracterizate prin două cuvinte: inflamație și durere. Durerile pot să cuprindă articulațiile, mușchii, oasele, tendoanele, ligamentele și țesutul conjunctiv.

Pe lângă dureri și umflături, bolile reumatice provoacă , înțepenire sau dificultăți de mișcare, oboseală, stare generală de rău, febră și scădere în greutate.

Ceai pentru reumatism, guta, edeme

Ceai pentru reumatism, guta, edeme: Jcomp / Kamran Aydinov – www.freepik.com

Rețetă de ceai antireumatic

Ingrediente

 • coada-calului
 • scoarță de salcie
 • frunze de mesteacăn
 • frunze de frasin
 • fructe de ienupăr
 • flori de soc
 • teci de fasole (fără semințe)

Se folosește 1 lingură din amestecul de plante la 250 ml de apă. Se fierbe 2 minute, apoi se stinge focul. Se mai lasă la infuzat sub capac încă 20 de minute, după care se strecoară.

Ceaiul antireumatic se poate îndulci, după preferință, cu miere.

Se pot consuma câte 2-3 căni de ceai pe zi.

Citește și – Leacuri din plante pentru cei cu reumatism articular – prof. Constantin Milică

Beneficiile plantelor incluse în rețetă

Plantele incluse în această formulă de ceai au proprietăți analgezice și antiinflamatoare. Contribuie la ameliorarea durerilor și prin acțiunea lor diuretică și sedativă.

Mesteacănul este diuretic, depurativ, sudorific, antiinflamator, anti-gustos și hipotensiv.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale și a edemelor cardiace sau renale. Este indicat în reumatismul articular, inflamații ale articulațiilor, gută, infecții urinare și colesterol mărit.

Frunzele de frasin au proprietăți asemănătoare frunzelor de mesteacăn. Este indicat în reumatism, gută, ulcere stomacale, colecistită, metroragie și dismenoree.

La nivel extern, reduce inflamațiile cauzate de hemoroizi și are efect cicatrizant.

Coada-calului este o plantă renumită pentru efectele sale remineralizante. Aduce beneficii oaselor și articulațiilor.

Datorită acțiunii sale diuretice, este recomandată în gută, reumatism, bolile de rinichi, de ficat, de inimă și de piele.

Ienupărul crește la rândul lui diureza și poate ajuta în afecțiunile articulare și reumatice, în afecțiunile renale și respiratorii.

Scoarța de salcie este o plantă importantă în produsele antireumatice. Asta deoarece conține salicozidă, care în organism se convertește în acid salicilic.

Acest compus are efecte antinevralgice, vasodilatatoare și sedative. Scoarța sau coaja de salcie este indicată în durerile reumatice, inflamații, gută, răceli, febră, insomnii și tristețe.

Citește și – Ceaiuri bune pentru durerile reumatice

Alte plante recomandate în reumatism

Alte plante medicinale care pot fi utile în afecțiunile reumatismale, potrivit farmaciștilor Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu, sunt:

 • cătina
 • cimbrul (și cimbrișorul)
 • lavanda
 • merișorul
 • iarba mare
 • osul iepurelor
 • plămânărica
 • păpădia
 • plopul negru
 • sulfina
 • urzica
 • troscotul
 • pirul
 • porumbul

Dieta în reumatism – alimente pro- și anti-inflamatoare

Mișcarea fizică și dieta sunt la fel de importante pentru persoanele care se confruntă cu dureri reumatice.

Unele alimente sunt cauzatoare de inflamații și pot declanșa sau înrăutăți durerile. Evitați pe cât se poate cartofii, vinetele și ardeii, deoarece aceste legume conțin alcaloizi care produc inflamații.

Reduceți consumul de lactate deoarece excesul de calciu se poate acumula în țesuturi și în jurul articulațiilor, provocând rigiditate și inflamații.

Limitați consumul de carne roșie, fructe citrice, cereale rafinate și zahărul alb.

Puteți opta în schimb pentru o dietă bogată în pește, verdețuri, leguminoase (fasole), fructe uscate (smochine), ovăz și cereale integrale.

Ananasul și papaya reduc aciditatea din corp. Sardinele, macroul, somonul și heringul conțin grăsimi bune care pot reduce inflamațiile.

Citește și – Alimentația persoanelor care suferă de reumatism (+ remedii)

Surse articol:

1. Jill Seladi-Schulman, Brenda B. Spriggs, What Are the Different Types of Rheumatic Diseases? Healthline: https://www.healthline.com/health/rheumatic-diseases#gout
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Ceai antireumatic, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 280, p. 237
3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Mesteacănul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 104-105
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Frasinul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 82-83
5. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Coada calului, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 71
6. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Ienupărul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 89
7. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Salcia, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 144
8. Vogel, Rheumatism: https://www.avogel.ca/en/health/muscles-joints/rheumatism/
9. Vogel, Diet for healthy muscles and joints: https://www.avogel.ca/en/health/muscles-joints/what-to-eat/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.