Ulei de cimbrișor – rețetă pentru ușurarea durerilor reumatice

Articol documentat

Uleiul de cimbrișor poate ajuta la atenuarea durerilor reumatismale. Dr. Marc Bosquet ne propune o rețetă și un tratament în acest sens.

Cimbrișorul (de câmp), denumit științific „Thymus serpyllum, conține un ulei volatil bogat în timol, carvacrol, linalool, camfor, borneol și cineol.

Ulei de cimbrisor pentru dureri reumatice

Ulei de cimbrisor pentru dureri reumatice

Cimbrișorul este o plantă cu proprietăți diverse

Acești compuși au demonstrat activități antioxidante, antimicrobiene, antivirale, antiparazitare, antiseptice, antireumatice, antiinflamatoare și anticancerigene.

Majoritatea dintre noi știm că cimbrișorul este foarte bun pentru stomac și aparatul respirator. L-am folosit deseori în tuse, răceli, infecții și probleme digestive, sub formă de ceai.

Citește și – Cimbrişorul – “antibioticul săracului”

Planta poate fi utilizată însă și extern, de pildă, sub formă de băi sau comprese.

Uleiul este un alt mod de preparare și întrebuințare a acestei plantei. Dr. Marc Bosquet recomandă uleiul de cimbrișor în durerile provocate de reumatism.

Rețeta este foarte simplă și ar fi păcat să nu o încercați dacă aveți cimbrișor în casă.

Ulei de cimbrișor – rețetă

Ingrediente

  • 40 g de cimbrișor
  • 500 ml de ulei

Preparare

Cimbrișorul se mărunțește și se pune într-un borcan de sticlă. Se pune uleiul și se apasă cu o lingură de lemn. Așteptați ca plantele să absoarbă uleiul și dacă vedeți că nivelul acestuia a scăzut, completați.

Este recomandat să se folosească ulei de măsline, sau de susan. Însă dacă nu aveți, se poate utiliza ulei de floarea-soarelui sau alt ulei vegetal pe care îl aveți la îndemână.

Închideți borcanul ermetic și lăsați cimbrișorul la macerat vreme de 3 săptămâni. Agitați recipientul ocazional.

După această perioadă, strecurați uleiul printr-un tifon des și transferați-l într-o sticlă închisă la culoare.

Mod de utilizare

Uleiul de cimbrișor se folosește ca ulei de masaj. Se aplică pe locurile dureroase și se fricționează ușor.

Procedeul se poate face de 2 ori pe zi, sau atunci când se intensifică durerile.

Acest ulei poate fi utilizat și ca ulei alimentar, deoarece nu conține nici un ingredient nociv. Îl puteți adăuga așadar în salate sau sosuri. Țineți cont că are aromă de cimbru.

Ca și calmant nervos sau al durerilor reumatice și gutoase, cimbrișorul poate fi folosit și la băi corporale.

Se prepară o infuzie din 100 g de plantă uscată și 3 litri de apă clocotită. Se lasă jumătate de oră la infuzat, după care se strecoară. Ceaiul obținut se toarnă în apa caldă din cadă. Apa se lasă 20 de minute, apoi se face baia.

Este important să nu se depășească dozele recomandate în cazul cimbrișorului, deoarece planta poate face mai mult rău decât bine.

Citește și – Rețete medicinale din cimbrișor

Alte recomandări

Maude Grieve recomandă folosirea cimbrului extern pentru calmarea durerilor articulare.

Culpepper recomanda această plantă pentru durerile de sciatică și gută, dar și pentru alte tipuri de dureri corporale.

Alți botaniști îl prescriu în durerile menstruale. Studiile au demonstrat că un compus din uleiul de cimbru – carvacrolul – inhibă enzima COX-2 implicată în procesul inflamator care produce durere în corp. Acțiunea cimbrului este similară antiinflamatoarelor nesteroidiene, dar fără efectele lor adverse.

Un studiu din 2014 a arătat că uleiul esențial de cimbru (Thymus vulgaris) este la fel de eficient ca Ibuprofenul în ceea ce privește reducerea durerilor și a spasmelor cauzate de dismenoreea primară.

Consumul zilnic de ceai de cimbru poate ajuta persoanele cu fibromialgie (durere și rigiditate musculară).

Surse articol:

1. Marc Bosquet, Ulei de cimbrișor, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 170
2. Hajar Salmalian, Roshanak Saghebi, Ali Akbar Moghadamnia, Ali Bijani, Mahbobeh Faramarzi, Fatemeh Nasiri Amiri, Fatemeh Bakouei, Fereshte Behmanesh, and Reza Bekhradi, Comparative effect of thymus vulgaris and ibuprofen on primary dysmenorrhea: A triple-blind clinical study, Caspian J Intern Med. 2014 Spring; 5(2): 82–88: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992233/
3. Mehdi Sharifi-Rad, Elena Maria Varoni, Marcello Iriti, Miquel Martorell, William N Setzer, María Del Mar Contreras, Bahare Salehi, Azam Soltani-Nejad, Sadegh Rajabi, Mercedeh Tajbakhsh, Javad Sharifi-Rad, Carvacrol and Human Health: A Comprehensive Review, Phytotherapy Research. 2018 Sep;32(9):1675-1687: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29744941/
4. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Cimbrul/Cimbrișorul, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 66-68
5. Herbs with Rosalee, Thyme Herbal Remedies: https://www.herbalremediesadvice.org/thyme-herbal-remedies.html
6. Robin Dix, Thyme: How a Herb Can Help With Fibromyalgia Symptoms, Fibromyalgia News Today: https://fibromyalgianewstoday.com/2017/03/17/thyme-herb-can-help-fibromyalgia-symptoms/
7. Case Adams, Thyme Oil Beats Ibuprofen for Menses Pain, Plant Medicines.org: https://plantmedicines.org/thyme-oil-inhibits-cox-2-beats-ibuprofen-for-menses-pain/

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.