„Băutura de viață lungă” a medicului rus Mikhail Tombak

Articol documentat

Această „băutură de viață lungă”, cum o numește autorul, este o rețetă propusă de doctorul rus Mikhail Tombak în una din cărțile sale de remedii pentru boli incurabile.

Este o băutură alcoolică pe care medicul o propune când abordează subiectul alcoolismului.

Bautura de viata lunga

Bautura de viata lunga

Fără îndoială, orice exces dăunează sănătății. Inclusiv alimentele sănătoase ne pot face rău dacă le consumăm fără măsură.

Potrivit unui proverb antic, pâinea, vinul și sarea sunt trei din cele mai bune alimente dacă le folosim cu moderație și totodată trei din cei mai mari dușmani ai sănătății dacă abuzăm de ele.

Ce beneficii are vinul

Când alcoolul este servit ca medicament, adică în doze mici, terapeutice, el poate avea efecte stimulente pozitive asupra creierului. Produce un efect de relaxare nervoasă și musculară. Ne dă o stare de euforie și vesele.

Specialiștii spun că o persoană poate consuma fără probleme câte 1 g de vin sau 0,25 g de tărie per kg de corp pe zi.

Acest lucru poate însemna de pildă 60 de grame de vin pentru o femeie de 60 de kg, sau 80 de grame de vin pentru un bărbat cu o greutate corporală de 80 de kg. Adică mai puțin de 1 pahar obișnuit.

Dr. Tombak prezintă în cartea sa concluziile unor specialiști în ceea ce privește efectele benefice ale consumului vin asupra organismului:

 • crește secreția sucurilor gastrice și îmbunătățește digestia (mai ales în cazul meselor bogate în grăsimi sau proteine animale)
 • stimulează glandele endocrine
 • stimulează sistemul nervos
 • reduce stresul din organism
 • stimulează secrețiile biliare de către ficat
 • mărește diureza și ajută la curățarea rinichilor
 • îmbunătățește respirația și ventilația pulmonară
 • ajută la dilatarea vaselor de sânge
 • tonifică inimă
 • reduce riscul problemelor cardiace
 • previne atacul de cord și afecțiunile vasculare
 • are efecte dezinfectante
 • întărește persoanele anemice, slăbite sau vârstnice

Autorul recomandă un preparat alcoolic persoanelor care au trecut de 50 de ani, pe care l-a numit „băutură de viață lungă”.

Citește și – 5 secrete de alimentație de la călugării greci, cu cea mai mare rată de longevitate

„Băutura de viață lungă” – rețetă

Ingrediente

 • 2 litri de vin dulce sau demisec
 • 500 ml de apă
 • 2 lămâi
 • 1 lingură de coniac
 • cuișoare, scorțișoară, cardamom

Mod de preparare

Se amestecă vinul cu apa într-o cratiță și se pune pe foc. Când începe să clocotească, se reduce temperatura și se lasă să fiarbă 10 minute.

Se pun câteva cuișoare și cardamom și puțină scorțișoară.

Lămâile se curăță de coajă și se taie felii. Se pun circa 10 felii în amestecul de mai sus.

Licoarea se mai lasă să fiarbă încă 5 minute cu mirodeniile și lămâia. La final se pune coniacul și se închide focul.

Puneți capacul și lăsați preparatul la infuzat încă 20 de minute, sau până când se răcește.

După aceea se strecoară și se transferă în sticle. Se păstrează la rece, în frigider.

Acest preparat trebuie consumat doar o dată pe săptămână, cum ar fi duminica.

Are efect benefic mai ales la femeile aflate în perioada de menopauză.

Studiile in vitro și in vivo au demonstrat că vinul, consumat zilnic cu moderație, poate preveni boli cronice.

Beneficiile sale se datorează conținutului bogat în antioxidanți: flavonoli (miricetină, quercetină), polifenoli (resveratrol), antocianini, proantocianidine, catechine și epicatechine. Aceștia sunt mai abundenți în vinul roșu.

Resveratrolul este principalul antioxidant asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare. Are efecte antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene.

Protejează creierul și celulele nervoase, reduce agregarea plachetată și previne formarea trombilor (cheagurile de sânge).

Resveratrolul are de asemenea un rol important în promovarea longevității datorită faptului că activează o gena anti-îmbătrânire.

Studiile recent au asociat consumul moderate de vin cu prevenirea sindromului metabolic, a declinului cognitiv, a depresiei și a cancerului.

Citește și – Iaurt cu nuci și propolis – rețeta profesorului dr. Mermerski pentru imunitate, longevitate și pierderea în greutate

Surse articol:

1. Mikhail Tombak, Anexa 1, Bolile de la A la Z, Vindecarea Bolilor Incurabile prin Metode Naturale, Editura Lifestyle, București, 2011, pp. 181-184
2. Attilio Giacosa, Roberto Barale, Luigi Bavaresco, Milena Anna Faliva, Vincenzo Gerbi, Carlo La Vecchia, Eva Negri, Annalisa Opizzi, Simone Perna, Mario Pezzotti, Mariangela Rondanelli, Mediterranean Way of Drinking and Longevity, Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2016;56(4):635-40: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25207479/
3. Eleni Pavlidou, Maria Mantzorou, Aristeidis Fasoulas, Christina Tryfonos, Dimitris Petridis, and Constantinos Giaginis, Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases, Diseases. 2018 Sep; 6(3): 73: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165230/
4. Lukas Snopek, Jiri Mlcek, Lenka Sochorova, Mojmir Baron, Irena Hlavacova, Tunde Jurikova, Rene Kizek, Eva Sedlackova and Jiri Sochor, Contribution of Red Wine Consumption to Human Health Protection, Molecules. 2018 Jul; 23(7): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.