Petele solare – cauze, simptome, remedii

Tulburările de pigmentare a pielii sunt o problemă tot mai des întâlnită în ultima vreme. Deși sunt inofensive, au un aspect inestetic, neplăcut.

Petele hiperpigmentate sunt cauzate de cele mai multe ori de expunerea excesivă la soare.

Pete solare

Pete solare – sursă foto: Dermnetnz.org

Petele solare

Petele solare se mai numesc „lentigo solar” (lentigine solare), „pete de bătrânețe” (foto-îmbătrânire) sau „pete de ficat”, deși nu au nici o legătură cu ficatul.

Se prezintă sub forma unor porțiuni brune, maronii sau cafenii. Pielea în aceste zone este mai închisă la culoare decât în restul feței.

Pete de bătrânețe – simptome

Este important să se diferențieze între petele solare și alte afecțiuni ale pielii, precum melanomul (cancerul pielii).

Cum arată petele solare? Au un aspect plat și nu reliefat.

La unele persoane petele sunt mici, ca niște pistrui individuali, la altele petele apar în „pâlcuri”.

Incidența lor începe să fie mai mare după vârsta de 40 de ani. Cu toate acestea, se întâlnesc și la persoanele de 20-30 de ani, care suferă deseori arsuri solare sau se bronzează foarte mult.

Cele mai afectate sunt persoanele cu pielea albă sau deschisă la culoare, care au o sensibilitate mai mare la soare.

Citește și – Cremă de față din pătrunjel pentru îndepărtarea petelor maronii

Din ce cauză apar petele de bătrânețe

Expunerea excesivă la soare determină corpul să producă o cantitate mai mare de melanină decât în mod normal, pentru a se apăra de razele ultraviolete. Melanina este pigmentul responsabil de culoarea pielii.

Pielea se pătează pe alocuri atunci când excesul de melanină din piele se aglomerează.

Cele mai afectate sunt zonele aflate în contact direct cu soarele, precum:

– tenul (pomeții, pielea din jurul ochilor, nasul)
– partea inferioară a mâinilor
– umerii
– brațele
– spatele
– vârfurile picioarelor

Creme cosmetice pentru petele de soare

Petele solare nu sunt periculoase, de aceea nici nu necesită un tratament dermatologic special. Însă din cauza aspectului inestetic, multe persoane caută soluții pentru a le îndepărta.

În acest sens, se pot folosi creme și loțiuni care deschid pielea la culoare.

Pentru albirea petelor solare se pot folosi creme pe bază de:

– retinoizi (tretinoină)
– cortizon
– hidroquinonă

Porțiunile închise la culoare se deschid în timp. Însă astfel de produse pot conține substanțe care irită pielea, sau chiar mercur. Cremele cu hidroquinonă au fost asociate cu daune la nivelul ADN-ului.

Remedii naturiste pentru petele solare

Întrucât petele de pe piele nu sunt ofensive, putem încerca să le estompăm prin mijloace naturale.

Există o serie de alimente sau ingrediente care pot ajuta la albirea pielii.

Aloe vera. Unele studii pe animale au arătat că aplicarea zilnică a unor creme cu extract din frunze de aloe vera deschide la culoare petele de pe piele.

Ceapa roșie. Un studiu sugerează că ceapa roșie uscată poate albi petele maro. Căutați creme care conțin „Allium cepa”.

Oțet și lămâie. Spălați bine 2 lămâi și colectați cojile. Tăiați-le mărunt și puneți-le într-un borcan. Turnați peste ele 100 ml de oțet natural și lăsați la macerat câteva minute. Strecurați și aplicați oțetul obținut prin tamponare pe zonele pătate. Nu lăsați pe piele mai mult de 5 minute. Faceți acest tratament o dată seara și încă o dată dimineața.

Aplicații cu felii de lămâie. Tăiați două felii de lămâie. Ungeți pielea cu o cremă hidratantă, apoi aplicați feliile de lămâie. Acoperiți cu staniol și lăsați să acționeze 25 de minute. Frecați apoi petele cu cuburi de gheață.

Suc de lămâie. Stoarceți sucul de la 1 lămâie și amestecați-l cu o cantitate egală de apă. Înmuiați o dischetă demachiantă în soluția rezultată și aplicați pe porțiunile de piele pătată. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți cu apă simplă, fără săpun. Repetați procedeul câteva seri pe săptămână.

• Cartof. Tăiați un cartof în felii subțiri. Umeziți-le cu puțină apă și aplicați-le pe pete. Lăsați să acționeze 10 minute, apoi clătiți cu apă. Tratamentul poate fi folosit zilnic.

Citește și – Cremă de față din cartof și orez pentru îndepărtarea petelor de pe ten

Castravete. Stoarceți sucul de la castravete și aplicați-le pe piele 20 de minute. Sau amestecați 1 castravete, 1 lingură de suc de lămâie și ½ linguriță de gel de aloe vera în blender. Aplicați pasta obținută pe pete. Lăsați să acționeze jumătate de oră. Folosiți tratamentul în fiecare zi.

Ovăz. Amestecați 3 linguri de fulgi de ovăz cu 1 lingură de lapte și 1 lingură de miere. Aplicați pasta obținută pe porțiunile de piele pătată și așteptați să se usuce. Clătiți la final cu apă simplă. Faceți tratamentul de 3 ori pe săptămână.

Iaurt. Înmuiați un tifon în iaurt și aplicați-l pe piele. Lăsați să acționeze 20 de minute, apoi clătiți. Se folosește zilnic, până apar rezultate.

Extract de orhidee. Un studiu realizat de japonezi a arătat că o formulă cosmetică pe bază de extract de orhidee este la fel de eficientă ca și cremele cu vitamina C în reducerea semnelor de melasmă și lentigo solar.

Extractul de sâmburi de struguri. Consumul acestui supliment timp de 6 luni a avut rezultate bune la femeile cu melasmă (pete pigmentare).

Soia – studiile au arătat că produsele din soia ameliorează hiperpigmentarea pielii. Efectele de albire a pielii se văd după 12 săptămâni de aplicare de 2 ori pe zi a produsului. Laptele de soia poate fi folosit zilnic, până la 7 luni, fără efecte adverse.

Extract de lemn-dulce. Ameliorează petele de pe piele prin faptul că produce o disperare a melaninei și inhibă biosinteza acestui pigment. Lemnul-dulce conține galbridină – un antioxidant care împiedică apariția pigmentării pielii induse de soare și are efecte antiinflamatoare.

Creme naturale pe bază de acid azelaic, vitamina E, vitamina C, acid alfa-hidroxi sau clorofilină de cupru.

Citește și – 7 Remedii pentru curățarea petelor maronii de pe față

Surse articol:

1. Beth Sissons, Cynthia Cobb, What to know about age spots (liver spots), Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323287#diagnosis
2. Rashmi Sarkar, Pooja Arora and K Vijay Garg, Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is Available? J Cutan Aesthet Surg. 2013 Jan-Mar; 6(1): 4–11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3663177/
3. Formula As, Aplicaţii locale contra petelor de bătrâneţe: http://arhiva.formula-as.ro/2019/1384/frumusete-20/aplicatii-locale-contra-petelor-de-batranete-25722
4. Cheryl Bond-Nelms, Get the Upper Hand On Age Spots, AARP: https://www.aarp.org/entertainment/style-trends/info-2018/natural-remedies-age-spots-fd.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.