Ceaiuri pentru circulația venoasă, varice și edeme

Articol documentat

Varicele se numără printre cele mai frecvente afecțiuni vasculare. Dacă vă confruntați cu această problemă, puteți încerca ceaiurile pentru circulația venoasă, vene varicoase și edeme prezentate mai jos.

Rețetele sunt recomandate de profesorul universitar Constantin Milică. Ele îmbunătățesc fluxul sangvin de la nivelul venelor, combat blocajele și reduc umflăturile.

Ceaiuri pentru varice

Ceaiuri pentru varice: Jannoon028 /Macrovector Freepik.com

Varicele sunt dilatații ale venelor, care au un caracter permanent. Apar de regulă la nivelul picioarelor, pe zona inferioară. Arată ca niște vene proeminente sau reliefate, moi la atingere și umflate.

Varicele pot provoaca crampe, senzația de picioare grele, furnicături și rareori dureri mari, din cauza sângelui care se adună la nivelul gambelor. Dacă nu sunt tratate corespunzător, venele varicoase se pot transforma în ulcerații.

Citește și – Tratamente naturiste pentru varice

Ceaiuri pentru circulația venoasă și varice

Ceai de salvie – se folosește 1 linguriță de frunze de salvie uscată și 1 cană cu apă clocotită; se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară; se consumă câte 2 căni de ceai pe zi; are efecte foarte bune în varice.

Ceai de sulfină – se prepară din 1-2 lingurițe de ramuri uscate și mărunțite și 1 cană cu apă clocotită; se lasă jumătate de oră la infuzat, după care se filtrează; doza recomandată este de 1-2 căni pe zi; este un ceai cu efect profilactic și curativ în varice.

Ceai de urzică – se pune 1 linguriță de urzică vie uscată la infuzat în 200 ml de apă clocotită; se administrează câte 2-3 ceaiuri pe zi; urzica ajută la purificarea sângelui, tonifierea vaselor de sânge, stimularea circulației sangvine, cicatrizarea și refacerea țesuturilor afectate de ulcerații.

Ceai de castane – se pun 20 de grame de castane mărunțite la fiert cu 1 litru de apă; se lasă să clocotească 3 minute, apoi se strecoară; se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Ceai de păpădie – se administrează câte 1 cană de ceai, de 3 ori pe zi, după masă; ajută la tonifierea venelor și corectarea fluxului sanguin defectuos.

Ceai de măceșe – se pun 1-2 lingurițe de fructe uscate la infuzat într-o cană cu apă; se beau câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Ceai de pătrunjel – se face o infuzie dintr-o linguriță de frunze și 1 cană cu apă clocotită; se beau 2-3 căni de ceai pe zi; ajută la îmbunătățirea circulației capilare.

Ceai mixt 1 – se amestecă în părți egale scoarță și flori de castan sălbatic, flori de păducel, flori de arnică, flori de mușețel, măceșe, frunze de nalbă și rădăcină de tătăneasă; se folosesc 3 lingurițe de amestec de plante la 500 ml de apă clocotită; după 10 minute de infuzare se strecoară; se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi.

Ceai mixt 2 – combinați coada-șoricelului cu frunze de alun și frunze de viță de vie; folosiți 1 linguriță din amestecul de plante la 200 ml de apă clocotită; consumați 2-3 căni de ceai pe zi; are efect anticoagulant și antiinflamator.

Citește și – Ceai pentru vene – util în varice, tromboflebite, ateroscleroză

Farmaciștii Ștefan Mocanu și Dumitru Răducanu recomandă și alte plante în varice, precum:

  • pătlagină
  • răchitan
  • tătăneasă
  • turiță mare
  • urzică moartă

Alimente utile în varice și alte afecțiuni venoase

Există și unele alimente care pot avea un efect benefic asupra circulației sangvine. Academicianul Ovidiu Bojor recomandă următoarele alimente în varice, flebită superficială, fragilitate capilară, arterită, boli coronariene:

  • afine (300-500 g pe zi)
  • castane (sub formă de ceai sau piure)
  • coacăze negre (fructe proaspete sau uscate ori suc)
  • măceșe
  • cătină albă
  • lămâi și portocale
  • roșii
  • usturoi (2-3 căței cruzi pe zi)
  • varza (se aplică frunzele direct pe piele, sub formă de cataplasme; acestea se înlocuiesc de 2 ori pe zi)

Citește și – Dieta pentru persoanele cu varice

Surse articol:

1. Oana Hîncu, Infuzia de sulfină galbenă ajută la combaterea varicelor, Doxologia: https://doxologia.ro/sanatate/sfaturi-utile/infuzia-de-sulfina-galbena-ajuta-la-combaterea-varicelor
2. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Varice, Plantele Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, p. 245
Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Varicele, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 137-138

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.