Suc de trandafiri cu efecte antitusive, antidepresive și cardiotonice – rețetă + beneficii
√ Articol documentat
Ce poate fi mai savuros și mai răcoritor decât un pahar cu suc de trandafiri într-o zi călduroasă de vară?
Dacă vă place mirosul trandafirilor parfumați, această rețetă vă oferă ocazia să gustați la propriu mireasma lor.
Sucul de trandafiri este o licoare dulce, cu o culoare foarte plăcută roz sau roșie, în funcție de culoarea florilor folosite.
O pot bea fără probleme și copiii, în locul băuturilor răcoritoare din comerț care conțin o mulțime de E-uri nocive.
Cuprins
Ce proprietăți farmacologice are trandafirul
Trandafirul este mai mult decât o plantă ornamentală pentru parcuri, case și grădini.
În compoziția sa se găsesc antioxidanți valoroși, precum antocianini, flavonoide, glicozide și terpeni, mircenă, vitamina C și acid carboxilic, kaempferol și quercetină.
Efectele medicinale ale trandafirilor sunt atribuite în parte conținutului bogat în compuși fenolici. Aceștia au demonstrat activități antidepresive, antioxidante, anticancerigene, antimutagene și antiinflamatoare.
Studiile au arătat că această floare posedă proprietăți farmacologice valoroase:
- antioxidante
- antibacteriene
- antitusive
- antidiabetice
- hipnotice, anxiolitice, antidepresive
- anticonvulsivante
- relaxante asupra traheii
- anti-HIV
- analgezice
- tonice cardiace
- anti-îmbătrânire
- laxative
Trandafirul este exploatat în industria alimentară, medicinală și a parfumurilor.
Utilizări terapeutice
În medicina tradițională, trandafirul de Damasc este folosit în diverse afecțiuni:
- dureri abdominale
- dureri în piept
- sângerări menstruale excesive
- probleme digestive
- inflamații (în special inflamația gâtului)
- constipație
- tuse
- stres, tensiune, nervozitate, depresie
- febră, răceli
- tuse veche
- dureri de cap, migrene
- răni
- alergii
Suc de trandafiri – rețetă
Ingrediente
- 10 flori de trandafiri de grădină
- 3 litri de apă
- 200 g de miere sau 300 g de zahăr
- 2 lămâi
Mod de preparare
Trandafirii pe care îi veți folosi la această rețetă trebuie să fie un soi dulce, parfumat, de grădină.
Există anumite specii de trandafiri de dulceață sau de Damasc care se pot consuma sau utiliza la prepararea de produse culinare ori medicinale.
Culegeți trandafiri tineri, care s-au deschis complet de 1-2 zile. Cuprindeți fiecare floare de trandafir cu mâna și tăiați vârfurile albe cu un foarfece. Păstrați doar petalele.
Stoarceți zeama de la una din lămâi și puneți-o într-un borcan de sticlă de circa 4 litri.
Adăugați 1 litru de apă și mierea de albine sau zahărul. Amestecați bine cu o lingură de lemn, până se dizolvă mierea sau granulele de zahăr.
Tăiați cealaltă lămâie cubulețe și adăugați-le și pe ele în borcan.
Puneți petalele de trandafir, apoi turnați restul de apă. Amestecați bine, asigurându-vă că florile s-au udat bine și stau în lichid.
În acest moment, se mai pot adăuga și alte ingrediente aromate, precum frunze de mentă sau busuioc, păstăi de vanilie, scorțișoară etc.
Puneți capacul și lăsați borcanul să stea 3-4 zile într-un loc însorit sau cald.
Când sucul e gata, scoateți petalele de trandafiri și cubulețele de lămâie cu o paletă, o spumieră sau o lingură.
Păstrați doar sucul rezultat. Acesta se strecoară și se toarnă în sticle de sticle.
Sucul de trandafiri se ține la frigider. Este foarte bun rece, cu cuburi de gheață.
Se poate servi cu paiul sau la pahar. Dacă nu vi se pare suficient de dulce, mai puteți adăuga miere.
Acest suc de trandafiri poate fi asociat cu alte plante sau chiar cu fructe, precum flori de soc, flori de salcâm, căpșuni sau cireșe. Băutura rezultată va avea un gust și mai atractiv!
Alte rețete cu trandafiri
1. Oțet de trandafiri – cu numeroase utilizări pentru sănătate
2. Mierea de trandafir – balsam natural pentru suferințe trupești și sufletești
3. Șerbet de trandafiri de grădină
4. Trandafirata – o licoare la fel de răcoritoare și tonică precum socata
5. Tinctura de trandafiri reduce colesterolul din sânge și întărește imunitatea
6. Alifie din trandafir, pentru crampe și dureri musculare (rețetă)
7. Jeleu din petale de trandafir – simplu, răcoritor (rețetă pas cu pas)
8. Sirop de trandafiri cu căpșuni – simplu, parfumat, sănătos!
Surse articol:
1. Mohammad Hossein Boskabady, Mohammad Naser Shafei, Zahra Saberi, and Somayeh Amini, Pharmacological Effects of Rosa Damascena, Iran J Basic Med Sci. 2011 Jul-Aug; 14(4): 295–307: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/
2. Workbenchstuff, Suc de trandafiri cu lamaie: https://www.youtube.com/watch?v=5urGvOhcseY