Știi câte afecțiuni poți trata cu un cățel de usturoi?

Articol documentat

Usturoiul face parte din alimentele se regăsesc în mod obișnuit în bucătăria noastră, dar care ascunde puteri vindecătoare nebănuite.

Autori din toate timpurile au scris despre utilizările sale multiple în domeniul sănătății.

Leacuri cu usturoi

Leacuri cu usturoi: Stockking – www.freepik.com

Usturoiul alungă bolile de tot felul

În primul rând, usturoiul este un antibiotic natural. Combate diverși patogeni dăunători, de la bacterii și virusuri, până la ciuperci (fungi) și paraziți.

Consumul de usturoi ne poate proteja împotriva îmbolnăvirilor de tot felul. Efectele sale benefice sunt atribuite în deosebi compușilor bogați în sulf.

Este un bun dezinfectant pentru plămâni, un excelent antiseptic, tonic cardiovascular și stimulent general.

– stimulează secrețiile gastrice și digestia
– stimulează imunitatea
– stimulează circulația sângelui
– stimulează inima
– purifică sângele
– scade tensiunea arterială crescută
– combate viermii intestinali
– calmează tusea convulsivă și tusea nervoasă
– previne cancerul

Citește și – Sirop de usturoi pentru viermi intestinali, răceli și imunitate

Leacuri cu usturoi

Oricine ar trebui să cunoască aceste moduri de a folosi usturoiul în scop terapeutic:

• Veruci și chisturi mici. Excrescențele se freacă bine cu un cățel de usturoi crud tăiat (cu partea tăiată și zemoasă). Tratamentul se face de mai multe ori pe zi.

• Ganglioni umflați. Se zdrobește un cățel de usturoi și se amestecă bine cu ulei de măsline. Pasta obținută se aplică pe ganglioni și se masează ușor.

• Dureri de ureche, dureri de dinți. Se introduce în ureche un tampon îmbibat în suc de usturoi. În caz de carii, se introduce în interiorul dintelui sau a măselei cariate usturoi ras sau zdrobit. Sau se folosește uleiul de usturoi. Nu amânați  mersul la stomatolog! Usturoiul poate calma durerea dentară, dar nu remediază caria.

• Surditate asociată cu reumatismul. Se zdrobesc sau rad 2 căței de usturoi și se trec printr-o sită sau printr-un tifon. Se colectează zeama. Se înmoaie o bucată de vată sau tifon în sucul de usturoi și se introduce în ureche. Tratamentul se face seara. Se lasă să acționeze peste noapte.

• Reumatism, artrită. Se zdrobește 1 cățel de usturoi și se amestecă apoi cu 2 părți de ulei camforat. Cu soluția obținută se fac frecții ale membrelor dureroase.

Citește și – Unguent de usturoi pentru dureri de spate, dureri reumatice, răceală și gripă

• Slăbiciune, lipsă de vigoare. Se recomandă același tratament ca în cazul de mai sus. Doar că de această dată se masează coloana vertebrală.

• Râie. Se aplică același tratament ca mai sus, doar că în locul uleiul se poate folosi uneori apă amestecată cu argilă.

Leacuri cu usturoi

Leacuri cu usturoi

• Dezinfectarea rănilor și ulcerațiilor. Se amestecă suc de usturoi (10%) cu alcool (1-2%) și se fac frecții.

• Negi, bătături. Se dau pe răzătoare câțiva căței de usturoi și se aplică pe piele sub formă de cataplasmă. Se lasă să acționeze toată noaptea. Tratamentul se face 15 zile.

Citește și – Usturoiul vindecă negii și bătăturile în proporție de 100%

Moduri inedite de a consuma usturoiul

Dr. Marc Bosquet spune că usturoiul irită stomacul atunci când nu este mestecat bine.

O altă cauză a intoleranței la usturoi este prezența unor iritații sau leziuni la nivelul mucoasei gastrice. Această problemă poate fi remediată prin consumul unui pahar de apă cu argilă înainte de masă.

Autorul recomandă 2 moduri inedite de a consuma usturoiul.

Maceratul de usturoi

• se dau 2-4 căței de usturoi pe răzătoare sau se zdrobesc și se pun într-un pahar cu apă
• se lasă peste noapte, iar a doua zi se mixează tot amestecul în blender sau robotul de bucătărie
• se strecoară și se bea doar apa (adică maceratul de usturoi)
• este indicat să se înceapă cu 1 cățel de usturoi pe zi, urmând a crește doza treptat pe măsură ce organismul se obișnuiește.

Mujdei terapeutic

• se zdrobesc 1-2 căței de usturoi
• se adaugă puțin pătrunjel verde tocat mărunt
• se adaugă ulei de măsline și se freacă la fel ca mujdeiul
• se lasă la macerat de seara până a doua zi
• dimineața se unge pe pâine și se servește la micul-dejun (ex. tartine, bruschette, sandvișuri)

Usturoiul zdrobit se poate amesteca de asemenea cu unt. Pasta obținută se întinde pe pâine și se consumă cu legume crude.

Sursă articol:

1. Dr. Marc Bosquet, Usturoi, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 97-99
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Usturoiul, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 97

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.