Ceaiul de urzică are efecte antireumatice și curățitoare ale sângelui
√ Articol documentat
Urzica este o minune de plantă, pe care Dumnezeu a pus-o în natură sub masca unei buruieni.
Are deopotrivă valoare alimentară și medicinală. Puțini știu că a fost comparate, în ceea ce privește conținutul nutrițional, cu grâul și orzul.
Cuprins
Urzica este foarte hrănitoare
Profilul nutrițional al urzicilor este impresionant. 90 de grame de urzici ne oferă:
- proteine (2.4 g)
- vitamina K (369% din doza zilnică recomandată)
- vitamina C (270% din DZR)
- vitamina A (35% din DZR)
- calciu (32% din DZR)
- mangan (30% din DZR)
- fibre (20% din DZR)
- magneziu (12% din DZR)
- vitamina B2 (10% din DZR)
- fier (8% din DZR)
- potasiu (6% din DZR)
- vitamina B6 (5% din DZR)
- fosfor (5% din DZR)
- acid folic (3,5% din DZR)
- vitamina B3 (2,2% din DZR)
În urzici găsim de asemenea o multitudine de antioxidanți: vitamina E, flavonoide, acizi fenolici și 9 carotenoide (ex. luteină, beta-caroten).
Conțin acizi grași (ex. alfa-linoleic), taninuri și clorofilă.
Majoritatea efectelor sale terapeutice se datorează conținutului bogat în fenoli (acid cafeic, ferulic, esculetin, scopoletin, kaempferol, quercetină, quercitrină, rutină, glicoproteine).
Citește și – Tinctura de urzică și turmeric ameliorează durerile articulare
Urzicile tinere, care au o înălțime de 10-15 cm. sunt mai fragede și mai bogate în fier și mangan. Cu toate acestea, plantele mai mature de 2 sau mai mulți ani, au mai multă clorofilă și carotenoide.
Frunzele tinere se recoltează primăvara devreme și pot fi uscate pentru a fi utilizate ulterior la ceaiuri, supe sau alte mâncăruri.
Chiar și după ce sunt gătite (oprite sau fierte), își păstrează o parte bună a vitaminelor și mineralelor. Culegeți urzici doar din locuri nepoluate și din soluri curate, netratate chimic.
Pentru a reține o cantitate cât mai mare de vitamina C, cercetătorii recomandă infuzarea frunzelor în apă timp de 10 minute. Apa trebuie să aibă temperatura de 60 de grade Celsius.
Citește și – Urzica are o putere uriașă de vindecare, curățare și împrospătare a sângelui
Urzica în medicina tradițională
Datorită proprietăților sale nutritive și curative, urzicile sunt folosite de mii de ani. Sunt menționate utilizările lor în scorbut, anemie, oboseală, artrită, reumatism, dureri de spate, umflături, răni, alergii sezoniere, otrăviri, viermi intestinali, infecții ale gurii și gâtului, astm, sângerări nazale, ulcerații bucale.
Ceaiul de urzică a fost întrebuințat în vechime ca tonic de primăvară, diuretic și purificator al sângelui. Cu sucul lor se clătea părul contra mătreții și căderii părului.
Efectele detoxifiante, antiinfecțioase și anticancerigene ale urzicii se datorează conținutului mare de clorofilă.
Frunzele uscate și măcinate sub formă de făină pot fi adăugate și în pâine, pentru un aport suplimentat de vitamine, minerale, fibre și proteine.
Rădăcinile de urzică conțin fitosteroli, compuși asociați cu reducerea inflamației prostatei, reumatismului și gutei.
Citește și – Leacuri din plante pentru cei cu reumatism articular – prof. Constantin Milică
Urzica în medicina modernă
Studiile recente indică proprietăți hipoglicemiante și antiinflamatoare remarcabile.
Datorită lor, planta ar putea ajuta la tratarea bolilor inflamatorii cronice și la gestionarea inflamației asociate cu diabetul zaharat, osteoartrita, artrita reumatoidă și rinita alergică.
Studiile clinice au testa eficiența urzicii în artrita reumatoidă, osteoartrita și fibromialgia în comparație cu Diclofenac. Extractul și capsulele cu urzică au redus durerile, fără să provoace efecte secundare grave precum Diclofenacul.
Când au fost folosite în combinație cu acest medicament, urzicile au produs cea mai bună ameliorare a durerilor. Participanții au putut reduce dozele de Diclofenac.
Ceai de urzică pentru reumatism – rețetă
Pentru calmarea durerilor reumatice, urzica poate fi folosită sub formă de creme sau unguente, dar și sub formă de ceai.
Citește și – Alifie de urzică pentru dureri articulare, reumatice, sciatică (rețetă)
Dr. Marc Bosquet recomandă fiertura de frunze și rădăcini de urzici:
- 30-60 g de urzici
- 1 litru de apă
Plantele se fierb în apă 5-10 minute. Se închide focul și se mai lasă la infuzat sub capac încă 20 de minute. Se introduce blenderul, se pasează totul și pasta obținută se consumă în 1-2 zile.
Indicații terapeutice
Acest ceai este recomandat în:
- afecțiuni reumatice
- gută
- stimularea stomacului
- curățarea sângelui de toxine
- enterită muco-membranoasă
- diaree
- pietre la bilă
- insuficiență hepatică
- pietre la rinichi
- diabet
- incontinență urină la copii
- hipertensiune arterială
- oboseală cronică
- hemoragii
- urticarie, eczeme
Citește și – Ceaiuri bune pentru dureri reumatice
Dacă se adaugă și rădăcini de brusture și cimbrișor, ceaiul de urzică poate fi folosit sub formă de frecții pe scalp contra căderii părului.
Surse articol:
1. American Botanical Council, Food as Medicine: Stinging Nettle (Urtica dioica, Urticaceae): http://cms.herbalgram.org/heg/volume15/07July/FAM_Nettle.html?ts=1592289761&signature=7813e5ab4d44c0fcb5dfeabba593ebf5
2. Marc Bosquet, Urzica, 500 de rețete naturale pentru sănătate și frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, pp. 96-97