Ceaiul verde mărește eficiența antibioticelor în tratamentul infecțiilor urinare la femei
√ Articol documentat
Femeile care suferă în mod frecvent de cistită pot consuma în fiecare zi ceai verde pentru a obține o vindecare mai rapidă. Sunt concluziile unui studiu efectuat recent de cercetătorii arabi.
Orice femeie trece la un moment dat în viață printr-un episod de infecție urinară. La unele femei, aceste infecții tind să recidiveze și să reapară în mod repetat.
O altă problemă este că tratamentul convențional nu mai are eficiență, în parte datorită creșterii rezistenței patogenului cauzator la administrarea prelungită de antibiotice.
Un studiu apărut în anul 2019 în jurnalul „Complementary Therapies in Clinical Practice” aduce o rază de speranță în această problemă.
Cercetătorii arabi au descoperit că ceaiul verde ar putea fi util în combaterea cistitei și a rezistenței la antibiotice.
Citește și – 7 argumente științifice să bem ceai verde
Cuprins
Antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente în infecțiile urinare
Cel mai popular tratament folosit în cazul infecțiilor bacteriene – cistita, otita și bronșita – este tratamentul cu Bactrim. Acest medicament conține o combinație de 2 antibiotice eficiente împotriva E. coli, anume Trimetoprim și sulfametoxazol.
Aceste antibiotice sunt eficiente în 95% din infecțiile vezicii urinare. Cu toate acestea, abuzul de antibiotice a dus totodată la dezvoltarea unor tulpini bacteriene mai puternice și mai greu de ucis prin antibiotice.
În multe cazuri, bacteria Escherichia coli pur și simplu nu mai răspunde la tratament.
Acesta este motivul pentru care oamenii de știință caută soluții naturale, anume plante medicinale care pot fi folosite în combinație cu antibiotice pentru a le mări eficiența și a împiedica apariția rezistenței la antibiotice.
Tratamentul cu Cotrimoxazol devine mai eficient în combinație cu ceai verde
În studiul de față, Cotrimoxazolul s-a dovedit mai bun în combinație cu catechinele și polifenolii din ceaiul verde. Aceste substanțe au acțiune antioxidantă și antimicrobiană puternică.
Un grup de cercetători de la Universitatea de Științe Medicale „Kerman” din Iran a investigat efectele adjuvante ale ceaiului verde în tratamentul cistitei la femei.
Citește și – Ceaiuri pentru cistită (plus o tinctură pentru creșterea imunității)
La studiu au participat 107 de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 ani, care sufereau de cistită acută necomplicată. Au fost excluse femeile cu boli subiacente (diabet, vaginită, leucoree) și consumatoarele de ceai verde.
Autorii au plecat de la prezumția că rata de vindecare a cistitei prin administrarea de Cotrimoxazol ar fi de 50%, iar prin adăugarea ceaiului verde în regimul zilnic al participantelor, ea ar putea crește până la 80%.
Participantele au fost împărțite în două grupuri. Ambele au primit un tratament standard cu antibiotice, constând din tablete de 480 mg de Cotrimoxazol, de 2 ori pe zi.
Pe lângă antibiotice, grupul experimental a primit și capsule de 500 mg de ceai verde pe zi, iar grupul de control (placebo) capsule de 500 mg cu amidon pe zi.
Experimentul a durat 3 zile.
Studiile anterioare arătaseră că ceaiul verde are efecte antimicrobiene, fiind capabil să combată atât infecțiile bacteriene (cistita), cât și infecțiile virale.
Citește și – Cistita interstițială – dieta este prima linie de tratament (ce alimente să eviți)
Din totalul de 107 de participante, 70 dintre ele au finalizat experimentul. Grupul care a primit ceai verde a avut o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a incidenței simptomelor de cistită comparativ cu grupul placebo.
Adăugarea capsulelor cu ceai verde a îmbunătățit considerabil rezultatele testelor urinare (culoarea anormală a urinei, prezența puroiului și a bacteriilor în urină) în doar 3 zile de la începerea tratamentului. Ceaiul verde nu a ameliorat însă hematuria (prezența sângelui în urină).
Șase paciente din grupul tratat cu ceai verde și șapte paciente din grupul tratat cu amidon au prezentat o senzație ușoară de greață, care a dispărut în 2 zile. Nu au fost semnalate alte efecte secundare.
În grupul placebo, 65% dintre paciente au rămas simptomatice, 31,7% au continuat să aibă bacteria în urină, iar 51,7% puroi în urină.
Aceste rezultate indică faptul că tulpinile de E. coli au o rezistență mare la tratamentul cu Cotrimoxazol.
Studiile in vitro realizate anterior în Iran au raportat o rezistență de aproape 50% a bacteriei Escherichia coli la Cotrimoxazol.
Autorii studiului de față sunt de părere că ceaiul verde ar putea reduce rata de rezistență a tulpinilor E. coli la acest antibiotic.
Au concluzionat că ceaiul verde este o terapie adjuvantă eficientă pentru infecțiile vezicii urinare necomplicate la femei.
Citește și – Coada-calului – tratament naturist eficient pentru infecțiile urinare
Cum trebuie consumat ceaiul verde împotriva cistitei
Eficiența ceaiului verde este mai mare împotriva cistitei dacă acesta este administrat seara. Asta deoarece antioxidanții (catechinele) din el sunt reținute mai mult timp (peste noapte) în vezica urinară.
90% din compușii antimicrobieni din ceaiul verde sunt eliminați din corp în decurs de 8 ore de la ingerare.
Așadar, dacă vreți să beți ceai verde împotriva cistitei, consumați-l seara, înainte de culcare.
Citește și articolul nostru despre contraindicațiile la ceaiul verde – cine trebuie să evite acest ceai.
Citește și – Tratamente naturiste pentru cistită
Surse articol:
1. GreenMedInfo, Green Tea Helps Cystitis Sufferers and Prevents Antibiotic Resistance: https://www.greenmedinfo.com/blog/green-tea-helps-cystitis-sufferers-and-prevents-antibiotic-resistance
2. Zahra Kheirabadi, Mitra Mehrabani, Farhad Sarafzadeh, Fatemeh Dabaghzadeh, Negar Ahmadinia, Green Tea as an Adjunctive Therapy for Treatment of Acute Uncomplicated Cystitis in Women: A Randomized Clinical Trial, Randomized Controlled Trial, Complementary Therapies in Clinical Practice. 2019 Feb;34:13-16. doi: 10.1016/j.ctcp.2018.10.018. Epub 2018 Oct 30: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30712716/