Pătlagina – o minune de plantă ascunsă sub masca unei buruieni
√ Articol documentat
Pătlagina merită pe bună dreptate să fie inclusă în categoria plantelor medicinale și nu a buruienilor intruzive, datorită proprietăților sale vindecătoare de excepție.
Pătlagina poate fi folosită atât extern, cât și intern. Ceaiul de pătlagină îmbunătățește digestia și calmează bronșita. Iar unguentul de pătlagină grăbește timpul de vindecare a rănilor.
Cuprins
Ce proprietăți are pătlagina
Majoritatea beneficiilor sale se datorează compușilor cu efecte antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene.
Potrivit jurnalului „Ecology of Food and Nutrition”, frunzele de pătlagină conțin cantități bune de vitamina A și vitamina C. Pătlagina este de asemenea bogată în beta-caroten, flavonoide, polizaharide, acid cafeic, calciu, zinc, magneziu, mangan și potasiu.
Toate părțile sale conțin antioxidanți și fi folosite în scop medicinal, de la rădăcină și până la frunze și semințe.
În ce boli ajută pătlagina
Studiile sugerează că substanțele din pătlagină ajută la reducerea inflamațiilor, vindecarea rănilor, controlul diabetului și distrugerea microbilor.
Citește și – Când se culege pătlagina și ce leacuri poți prepara din frunzele ei!
Pentru imunitate și răceală
Datorită faptului că ajută la întărirea imunități, pătlagina poate contribui la prevenirea infecților. Studiile au arătat că extractul din această plantă crește numărul de celule albe de sânge.
Cercetătorii au descoperit de asemenea că ceaiul fierbinte din frunze de pătlagină exercită efecte antivirale.
Ceaiul cald de pătlagină ajută la curățarea sinusurilor și ameliorarea tusei.
Testele efectuate în laborator au arătat că frunzele de pătlagină conțin compuși care pot distruge atât patogenii virali, cât și pe cei bacterieni.
Pătlagina este deseori recomandată în infecțiile respiratorii, precum bronșită, amigdalită sau sinuzită. Calmează tusea și reduce răspunsul inflamator.
Ceaiul se prepară din frunzele tinere ale plantei. Acestea se zdrobesc și se pun la infuzat în apă clocotită timp de 10 minute. După ce strecurare se lasă să se răcorească și se adaugă miere.
Ceaiul de pătlagină poate fi folosit pentru combaterea infecțiilor în caz de răceală și gripă.
Citește și – Siropul de pătlagină – bronșite, traheite, boli ale plămânilor
Pentru stomac
Ceaiul de pătlagină poate fi folosit și pentru tulburările digestive și curățarea pielii. Datorită proprietăților astringente, planta remediază diareea.
Poate fi consumat și de persoanele care suferă de indigestie, arsuri stomacale sau colon iritabil.
Tinctura de pătlagină poate ameliora de asemenea durerile abdominale cauzate de ulcerul peptic.
Pentru ficat
Testele de laborator au descoperit că extractul de pătlagină acționează ca un tonic hepatic. Planta protejează ficatul de leziunile provocate de medicamentele pentru durere.
Pentru susținerea sănătății ficatului se pot consuma câte 1-2 căni de ceai de frunze de pătlagină.
Un alt mod de administrare a frunzelor este sub formă de suc sau smoothie.
Pentru piele
Nu în ultimul rând, ceaiul de pătlagină ajută la curățarea și tonifierea pielii. Aceste efecte se datorează conținutului de compuși antioxidanți, antiinflamatori și analgezici.
Pătlagina are proprietăți regenerante, antiinflamatoare și antibacteriene.
Frunzele de pătlagină înmuiate în apă și pasate pot fi aplicate pe piele pentru reducerea mâncărimilor, durerii și umflăturilor cauzate de eczeme.
Ceaiul de pătlagină rece se poate pulveriza pe piele în caz de arsuri solare.
Administrat intern, ceaiul este benefic și împotriva acneei. De asemenea se poate aplica direct pe acnee și coșuri tinctură de pătlagină. Aceasta reduce roșeața și încurajează vindecarea.
Unguentul de pătlagină ajută în tăieturi și răni. Se aplică de 3 ori pe zi.
Citește și – De ce este bine să avem o cutie cu cremă de pătlagină în casă
Alte beneficii ale frunzelor de pătlagină
- ajută la scăderea valorilor colesterolului
- previn formarea pietrelor la rinichi și contribuie la eliminarea lor
- scad nivelul de acid uric
- reduce atacurile de gută
- ajută la eliminarea paraziților intestinali (ex. Giardia)
- are proprietăți anticancerigene
Contraindicații la pătlagină
Persoanele cu alergie la polen sau pepene trebuie să evite preparatele pe bază de pătlagină. Planta este contraindicată de asemenea pe perioada sarcinii și alăptării.
Sursă: Jenny Hills, Plantain (Plantago major): Why It’s an Herb and Not a Weed, Uses, Benefits and More, Healthy and Natural World: https://www.healthyandnaturalworld.com/plantain-herb/